Kerékpáros túrák

Az elmúlt években a nagyvárosokban is értékesebbé vált a szabadban eltöltött idő. A zöld környezet iránt megnövekedett igény rávilágított arra, hogy a főváros környékén rengeteg kirándulóhely található, melyeket a budapestiek szívesen fel-felkeresnek.

Tudtad, hogy a főváros kiterjedt kerékpáros-úthálózatának köszönhetően számos természetközeli helyszín könnyen elérhető két keréken is?

Ezen az oldalon ismert és kevésbé ismert bringás útvonalakat mutatunk be példaként. Nemcsak a megközelítésüket, de a javasolt túraútvonalat, annak hosszát, időtartamát és nehézségi szintjét is feltüntetjük a fontos látnivalókkal együtt. Az alábbiakban megterveztünk nektek különböző útvonalakat, amelyeket kerékpárral is kipróbálhattok.

Budapest - Szentendre - Budapest túra

 

 

~44,7 km

 

 

kb. 4 óra

 

 

↗60 m ↘60 m

Túránk kiindulópontja a Batthyány tér, ahonnan az út egészen a szentendrei Duna-korzóig vezet. A Bem rakparton, az EuroVelo 6 útvonalon haladjatok egyenesen a Slachta Margit rakparton keresztül egészen a Szentlélek térig, ahol Óbuda macskaköves főterén keresztül elérkeztek a Laktanya utcáig. Itt kerékpáros nyomon tudtok végigmenni a Folyamőr utcán, ahol forduljatok jobbra, a Ladik utcára. A Filatorigát vasúti átjáróján fokozott figyelemmel keresztülhaladva folytassátok az utat a HÉV vonalával párhuzamosan, ahol a gyalogos- és kerékpáros átvezetés után kanyarodjatok jobbra, a Mozaik utca mellett futó kerékpárútra, majd az első lehetőségnél balra fordulva haladjatok végig a Leányfalu utcán a betonelemekkel elválasztott kerékpársávon. Az utca végén jobbra a Reményi Ede utcán folytatódik az útvonal, ami az Ángel Sanz Briz út mellett futó védett kerékpárútra vezet. A Gázgyár utcán végighaladva értek ki a Római-part–Kossuth Lajos üdülőpartra. A Pünkösdfürdő-gáthoz érve a Szentendrei-Duna-ággal párhuzamosan haladjatok végig az úton, ahol a Barát-patak-átkelőn áttekerve, jobbra kanyarodva kiérkeztek a Duna-sétányra. Ezen az útvonalon több kilométeren keresztül vezet egyenesen a kerékpárút, míg elérkeztek a Lupa-tóig, amelyik a mérések szerint jelenleg az ország legtisztább (bánya)tava annak köszönhetően, hogy hiába fekszik alig néhány száz méterre a Dunától, mégis saját források töltik, vízbázisa pedig megegyezik a főváros ivóvizével. A tótól a Tutaj utcán halad tovább az útvonal Szentendre irányába, és az út végéhez érve tudtok rákanyarodni a Hajó utcára, ami átvezet a Duna-parti kerékpárútra. Ezt az útvonalat követve érkeztek el a szentendrei Duna-korzóig.

 

A részletesen megtervezett fenti túraútvonalért kattints ide, a közösségi közlekedéssel történő utazástervezésben segít a BudapestGO.

 

A Római-part – Kossuth Lajos üdülőparton szakaszonként kavicsos, közös gyalogos-kerékpáros úton kell haladni. Ha a terepnek nem megfelelő kerékpárral indultok el, akkor alternatív útvonalként ajánljuk a Nánási út–Királyok útját. Továbbá a nyári szezonban a Duna-parton magas a látogatók száma, ezért óvatosan, alacsony sebességgel érdemes haladni.

Nagytétényi kastélypark körút

 

 

27,9 km

 

 

kb. 3 óra

 

 

↗10 m
↘10 m

Túránk kiindulópontja a Móricz Zsigmond körtér, ami a Nagytétényi Kastélyparkhoz vezet. A Fehérvári úti kerékpársávon egyenesen haladjatok egészen a Fehérvári út/Etele út kereszteződésig, ahol kanyarodjatok rá a Hengermalom útra. Itt is zárt kerékpársávon halad az út a Hengermalom út/Szerémi út elágazásig, ahol forduljatok rá a Szerémi úttal párhuzamosan haladó védett kerékpárútra. Ezen a szakaszon óvatosan közlekedjetek, mivel több helyen gyökérkinövések keresztezik az útvonalat. Amikor a kerékpárút látszólag véget ér, a Szerémi út/Mezőkövesd út kereszteződésénél le kell kanyarodni balra a Duna-part irányába, amelyet egy kerékpáros-útirányjelző tábla (zöld alapon sárga írás) is jelez. A folyópartra szintén védett kerékpárút vezet, ahol rövid tekerés után megpillanthatjátok a Duna főágát. Innentől kezdve több km-en keresztül haladjatok a folyóval párhuzamosan futó kerékpárúton. Ezen a szakaszon szezonálisan számos vendéglátóipari létesítmény üzemel, továbbá a DunaFok Szabadidőpark és a Mementó Szmolenszkért is itt található, ahol egy rövid pihenőt is megejthettek a túra során. A Kompház Bisztró után éles jobb kanyart kell venni a Vágóhíd utcára, amely átvezet a 6-os főút alatt. Az utca végéhez érve már láthatjátok a kerékpárutat jelölő KRESZ táblát, ahol balra kell kanyarodni a Nagytétényi úttal párhuzamosan futó elkülönített kerékpárútra. Ezen a szakaszon több kilométeren keresztül vezet egyenesen az út, miközben elhaladtok számos vasútállomás mellett is, amelyek közvetlen kapcsolatot biztosítanak Kelenföld vasútállomással. A Nagytétényi út mentén kerékpárúton és forgalomcsillapított utcán vezet végig az út a Nagytétényi Kastélyparkhoz és Kastélymúzeumhoz (amely átmenetileg zárva tart, de kívülről is impozáns látvány). A nagytétényi Száraz–Rudnyánszky-kastély az egyik legismertebb magyar barokk műemlék, amelyet báró Rudnyánszky József építtetett az itt álló római alapok és a korábbi kastély felhasználásával, 1743 és 1751 között. A túra a Kastélypark utcán keresztül halad tovább, ahol a 6-os főút alatt futó alagúton keresztül értek ki a Dunapart utcára. Fontos, hogy itt 1 kilométeren keresztül burkolatlan, nehezen járható úton vezet végig a Duna-part mentén az út, gyönyörű természeti környezetet nyújtva az idelátogatónak. A Dunapart utcán és a Hárosi-Duna-parton újra kerékpárúton haladtok a Növény utcáig, majd azon végigtekerve folytatódik az út a Balin utcán keresztül. Egyenesen haladva érkeztek a Háros utcára, ahol pár száz méter után védett kerékpárútra vezet az út, amely a 6-os főút mentén a Gyár utcára fut ki, itt szintén egyenesen tekerve a már ismerős Kompház Bisztróhoz érkeztek. Innentől ugyanazon a Duna-parti kerékpárúton tudtok haladni, azonban az út az Árasztó-partig visz. Amikor a Budafoki úthoz értek, át kell kelni az úttesten, onnan folytatni az utat a Kondorosi úton keresztül, ahol a Szerémi úti kereszteződésnél jobbra kanyarodva rátérhettek a védett kerékpárútra, ami visszavezet a Móricz Zsigmond körtérig (a már ismert útvonalon).

A részletesen megtervezett fenti túraútvonalért kattints ide, a közösségi közlekedéssel történő utazástervezésben segít a BudapestGO.

 

Akik úgy érzik, hogy a Dunapart utcai szakaszon nem szeretnének végighaladni, azoknak ajánljunk, hogy a Nagytétényi út mentén futó szakaszon haladjanak visszafelé. Továbbá a Budafoki úti kereszteződés kevésbé biztonságos, a Kondorosi út pedig elég forgalmas útszakasz. Tehát ha biztonságosabbnak érzitek, forduljatok vissza, és kanyarodjatok le a Mezőkövesd utcára, ahol eléritek a Szerémi úti összeköttetést. Ugyanakkor az Árasztó-partot minden kikapcsolódásra vágyónak ajánljuk.

 

Széchenyi-hegy–János-hegy körút

 

 

 

 A 

14,2 km

 B 

14,7 km

 

 

kb. 1,5 óra

 

 

 A 

↗28 m

↘372 m

 B 

↗93 m

↘444 m

Ez a kerékpáros-túraútvonal a főváros egyik legkedveltebb kirándulóhelyét veszi célba. A túra a Széll Kálmán térről indul, ahonnan a Retek utcán keresztül a Szilágyi Erzsébet fasor mellett futó kerékpárúton közelíthetjük meg a fogaskerekű, azaz a 60-as villamos kiindulópontját, amely felvisz a Széchenyi-hegyre. Ne felejtsétek el, hogy a 60-as villamosra külön kerékpárbérletet kell váltani! A Széchenyi-hegy, Gyermekvasút végállomásról indulva, a Hegyhát úton keresztül egyenesen haladva éritek el a Normafát, amely egyben a Sváb-hegy–János-hegy-vonulat déli csúcsa és a Svábhegy legmagasabb pontja a maga 477 méterével. Innentől a Jánoshegyi út kerékpárútján gyönyörű erdei környezetben visz az út. A Zugligeti Libegő végállomáshoz érve útelágazáshoz értek, ahol balra az Erzsébet-kilátót találjátok, de egyenesen haladva folytatjátok az utat a Jánoshegyi úton. Innen kétféleképpen tudtok leereszkedni a Szilágyi Erzsébet fasorig.

 

A Jánoshegyi úton továbbhaladva a Budakeszi úti elágazás előtt kb. 100 méterrel az aszfaltozott utat keresztezi egy sárga jelzésű kerékpáros-útvonal. Itt kanyarodjatok le jobbra, és a burkolatlan úton, a Budakeszi úttal párhuzamosan haladjatok egyenesen. A kerékpáros-túraösvény kb. 1 kilométer után véget ér, ahol balra a Budakeszi útra vezet egy meredek, burkolatlan út (itt fokozott figyelemmel kanyarodjatok a Budakeszi útra). Rövid szakasz után forduljatok jobbra az Árnyas útra, ahol egészen az út végig haladjatok egyenesen, míg a Zugligeti útra értek, ahol az első balra kanyarodási lehetőségnél hajtsatok a Kuruclesi útra, majd tovább a Budenz útra. A Hűvösvölgyi útra érve kanyarodjatok jobbra, ahol az Akadémia villamosmegálló gyalogátkelőhelyénél tudtok rátérni a kerékpárútra, amely a Szilágyi Erzsébet fasort érintve visszavezet titeket a Széll Kálmán térre, a túra végpontjához.

 

 

A Jánoshegyi úton haladva egy elágazáshoz értek, ahol egyenesen a Tündérhegyi úton induljatok tovább. Ez a 2 kilométeres szakasz a Mátyás király útba torkollik, ahol szintén mintegy 2 kilométeren keresztül vezet az út egészen a Vilma útig, ahol balra kell kanyarodnotok egy gyalogosfelületre. Ezen az utcán óvatosan, lehetőleg a kerékpárt tolva haladjatok végig, mígnem jobbra kanyarodva kiértek a Béla király útjára, ahol rövid szakasz után szintén balra kanyarodva hajtsatok a Diós árokra. Vigyázzatok, mivel ez az útszakasz nagy lejtésű, ezért óvatosan ereszkedjetek le az úton, majd a Józsa Béla közi elágazásnál balra kanyarodva, az Alsó Svábhegyi úton végighaladva forduljatok a Kútvölgyi útra. Ez egyenesen a Szilágyi Erzsébet fasor mellett futó kerékpárútra vezet, amelyen végül a Széll Kálmán térhez értek.

 

 

 

A részletesen megtervezett fenti A jelölésű túraútvonalért kattints ide, a B jelölésűért pedig ide. A további kerékpáros-tervezésében segít a BudapestGO!

 

A BKK járatain kerékpárt szállítani egy vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével, illetve kerékpárbérlettel lehet. A kerékpárszállítás díján kívül természetesen a személyszállításért is fizetned kell, tehát rendelkezned kell érvényes jeggyel vagy bérlettel. A fogaskerekűn (60-as villamos) a vonat hegy felőli kocsijának hátsó ajtajánál kialakított területen összesen legfeljebb tizenhat kerékpárt lehet szállítani.

Fontos, hogy a 2009. évi erdőtörvényben megfogalmazottak alapján kerékpározni erdőben többek között a megfelelő – kerékpáros – jelzésekkel ellátott turistaútvonalakon lehetséges.

 

Szilas-patak – Naplás-tó körút

 

 

29,3 km

 

 

kb. 3 óra

 

 

↗92 m ↘92 m

Tudtad, hogy az Örs vezér terétől alig több mint 20 percnyi biciklizés után egy patakparton találhatod magad? A Szilas-patak a Gödöllői-dombságból ered, és Kerepesen, Kistarcsán, Nagytarcsán, Budapest XVII. és XV. kerületén folyik keresztül, végül a Dunába torkollik. A kerékpáros körtúra az Örs vezér tér Füredi utca torkolatából indul. A Füredi utcán a kerékpáros nyomon a Rákos-patak és egy vasúti átjáró fellett átkelve haladjatok egyenesen a Nádor utcai becsatlakozásig. Itt a Rákosi útról balra kanyarodva tudtok ráfordulni a Nádor utcára, amely forgalomcsillapított utca. Ha bizonytalanok vagytok abban, hogy hol kell elkanyarodni, akkor figyeljétek a kerékpáros útirányjelző táblákat (zöld alapon sárga írás), mivel közvetlenül a kereszteződés előtt látható egy, mely alapján a „Szent Korona utca/Újpalota” irányába kell haladnotok, és a biztonságos átkelést egy gyalogátkelőhely biztosítja. A Nádor utca végén forduljatok jobbra a Szent Korona utcára, amely szintén forgalomcsillapított kertvárosi utca, így nyugodt körülmények között tudtok 3 kilométeren keresztül kerékpározni a Szilas-patak irányába. De ne menjetek el egészen a patakig, hanem előtte kanyarodjatok jobbra a Zólyom utcára, azon végighaladva kiértek a Rákosi útra, ahol jobbra kanyarodva közvetlenül hajtsatok rá az úttal párhuzamosan futó elkülönített kerékpárútra, amely átvezet a Hanga utcára. Az utca végéhez érve, balra kanyarodva eléritek a Szilas-patak menti kerékpárutat, itt találjátok a Hermina Bringaparkot, ami az ország első és legnagyobb, bárki számára elérhető bringaparkja. Ezt követően a Naplás-tóhoz vezető, 2015-ben felújított, a patak mentén futó kerékpárutat tábla is jelöli. A Naplás-tóhoz mintegy 5 kilométeres szakasz vezet, itt található a Zúgópatak pihenőpark és a Naplás-tavi kilátó is. A tavat elhagyva a Naplás úti kerékpárúton folytatódik a túra, majd egyenesen haladva 3 kilométer után a Rákoscsaba vasútállomáshoz értek. A síneken körültekintően haladjatok át, majd a Rákoscsaba utcán a Rákos-patakon átkelve forduljatok jobbra a patak menti kerékpárútra, amely 3 kilométer után a Cinkotai úti kerékpároshídra kanyarodik. Az útvonal a Cinkotai út mentén vezet Rákosliget irányába, majd a Rákosligeti határúton és a Bökényföldi úton folytatódik. Amikor a kerékpárút látszólag véget ér, egy gyalogátkelőhelyen vezet tovább a Zsemlékes útra, ahol végig forgalomcsillapított utcákon kell tekerni az Íjász utcán és a Diósy Lajos utcán, míg kiértek a Veres Péter útra. Kerékpáros útirányjelző tábla jelöli az Örs vezér teret, ahol az úttal párhuzamosan futó kerékpárúton haladva 5 kilométeren belül eléritek a körtúra végpontját.

 

A részletesen megtervezett fenti túraútvonalért kattints ide, a közösségi közlekedéssel történő utazástervezésben segít a BudapestGO.

 

A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize és egyúttal ökológiai szempontból az egyik legértékesebb területe. Ajánljuk, hogy töltsetek el egy kis időt itt, azonban fontos, hogy a tó körül futó út gyalogosfelület, tehát a kerékpárokat érdemes a kiépített tárolókban lezárni, majd gyalogosan felfedezni a tó természeti szépségeit. Ha pedig elfáradsz az út során, a Veres Péter út vonalán közlekedő H8-as és H9-es HÉV-vel visszajuthatsz az Örs vezér terére.

 

Szent Gellért tér – Velence (BuBa kerékpáros útvonal első szakasza)

 

 

~70 km

 

 

kb. 6 óra

 

 

↗417 m ↘427 m

2022-ben adták át a Budapestet és Balatont összekötő kerékpáros-infrastruktúrát (BuBa), amely Kamaraerdő és Balatonakarattya között halad, felújított vagy teljesen új nyomvonalon. A kiépült útvonal jogosan csábítja a kerékpárral túrázókat, hiszen a biztonságos infrastruktúra révén mindenkinek ajánlható. A kijelölt BuBa útvonala a Kamaraerdőtől, Budapest városhatárától indul, az odáig vezető út azonban a túrázókra van bízva. Ebben segít most a BKK: három útvonal közül is választhatsz.

A megtervezett és letölthető útvonalak a Velencei-tóig tartanak, az oldalon szereplő térkép ugyanakkor a BuBa kezdetéig tartó alternatív szakaszokat is tartalmazza.

 

A Szent Gellért térről indulva Kelenföldig a Bartók Béla úton a zárt kerékpársávon haladjatok, majd a kerékpárút végéhez érve kanyarodjatok le a Somogyi útra, ahol kerékpáros nyom vezet tovább. Az út a régi kelenföldi vasúti aluljáróban vezet át, ahol hivatalosan csak tolni szabad a kerékpárt, majd egy akadálymentes meredek szerpentinen érhettek fel a Sasadi úti csomóponthoz. Innen két különböző útvonalon haladhattok tovább.

  1. Az egyik lehetőség, hogy a Sasadi úti csomópontnál az aluljáró alatt áthaladva éritek el a Budaörsi úttal párhuzamos kerékpárutat. Ezen az útvonalon végighaladva, a Gazdagréti úti kereszteződéshez érve kanyarodjatok le balra, ahol 3 gyalogátkelőhelyen kerékpáros-átvezetéssel csatlakoztok az 1-es számú főút (Budaörsi út) mellett haladó kerékpárútra.

  2. Az másik a 7-es főúttal párhuzamosan futó kerékpárút, amely a Neszmélyi útra fut rá, majd az első lehetőségnél balra kanyarodva a Hérics utcán folytatódik. Az út végén jobbra kanyarodva a Jégcsap utca vezet az 1-es számú főút (Budaörsi út) mellett haladó kerékpárútra.

Ezen a szakaszon egyenesen haladva értek ki a Kőérberki úti kerékpárútra, ahol az Egér úti kereszteződésnél továbbhaladva kövessétek az útvonalat. A kerékpárút elhalad a Budaörsi Repülőtér mellett, majd az út végéhez érve körültekintően kanyarodjatok rá a Muskétás utcára, ahol fokozott óvatossággal, a vasúti jelzőlámpákat figyelembe véve haladjatok tovább egyenesen. Az út végén villamossín keresztezi az útvonalat, itt is fokozott körültekintéssel folytassátok az utat a Susulyka utcán keresztül a Kamaraerdő mellett, ahol az út végéhez érve már láthatjátok a BuBára vezető kerékpárút irányjelző tábláit.

 

Az előző útvonalhoz hasonlóan, ebben az esetben is a Szent Gellért térről indulva Kelenföldig a Bartók Béla úti végig zárt kerékpársávon haladjatok, majd a kerékpárút végéhez érve kanyarodjatok le a Somogyi útra, ahol kerékpáros nyom vezet tovább. Az út végéhez érve a villamosátjárónál kanyarodjatok balra, majd az Etele Plaza mellett futó kerékpárútra hajtsatok. Az épület végéhez érve, a kereszteződésen áthaladva forduljatok a Hadak útjára, itt is elkülönített kerékpárúton vezet végig az út a Than Károly és Borszéki utcán keresztül. Egy idő után véget ér a kerékpárút, ott egy rövid szakaszon gyalogosfelületen, hivatalosan a kerékpárt tolva tudtok közlekedni. Az Egér úti kereszteződéshez érve a gyalogos-átkelőhelyen át az út túlsó oldalán eléritek a Hajtány sort, ami egy forgalomcsillapított, kertvárosi utca. Ezen és a Nyírség utca végéig haladva, majd balra kanyarodva éritek el a Solt utcát, ami a Szerelmey Miklós utcára vezet, amelyen egyenesen az első vasúti aluljáróig (Tomaj utcával szemben) haladjatok. A vasúti aluljárón átkiértek a Kővirág sorra, ami szintén forgalomcsillapított útszakasz. Itt több kilométeren keresztül tekerjetek egyenesen, majd kanyarodjatok a Putnok utcára, az Albertfalva vasútállomással szemben. Ezen utcán haladva az első balkanyarnál térjetek rá a Patvar utcára. Az utca végéhez érve kanyarodjatok jobbra a Méhész utcára, amely rávezet a Honfoglalás útra, és 2 kilométeren át egyenesen kerékpározva az út végéhez érve a Kapolcs utcán keresztül folytassátok az utat. Az utca végén a 7-es főutat keresztező gyalogos-átkelőhelyen menjetek át, majd folytassátok az utat a Kánai úton, ahonnan egy híd átvezet a Hosszúréti-patakon.Itt jobbra kanyarodva a Susulyka utcára érkeztek, amelyen haladjatok végig a Kamaraerdő mellett, ahol az út végéhez érve már láthatjátok a BuBára vezető kerékpárút irányjelző tábláit

 

A harmadik útvonal is a Szent Gellért térről indul: a rakparton futó kerékpárúton kezdődik, amely egészen a Rákóczi hídig vezet. A híd alatt áthaladva folytassátok az utat a Dombóvári úttal párhuzamosan futó kerékpárúton, majd az út végéhez érve forduljatok rá a Szerémi úti kerékpárútra. Amikor a kerékpárút látszólag véget ér, kanyarodjatok jobbra a Mezőkövesd utcára. Az utca végén a vasúti átkelőn áthajtva kövessétek a kerékpárutat, majd Albertfalva vasútállomás vasúti alagútján átkelve kiértek a Putnok utcára. Itt az első balra kanyarodási lehetőségnél térjetek rá a Patvar utcára. Az utca végén kanyarodjatok jobbra a Méhész utcára, amely a Honfoglalás útra vezet, és 2 kilométeren át egyenesen kerékpározva az út végéhez érve a Kapolcs utcán keresztül folytassátok az utat. Az utca végén a 7-es főutat keresztező gyalogos-átkelőhelyen menjetek át, majd az utat a Kánai úton folytassátok. Innen egy híd, vezet át a Hosszúréti-patakon, ahonnan jobbra kanyarodva a Susulyka utcára érkeztek. Azon haladjatok végig a Kamaraerdő mellett, ahol az út végéhez érve már láthatjátok a BuBára vezető kerékpárút irányjelző tábláit.

 

A részletesen megtervezett fenti A útvonalért kattints ide vagy ide, a B jelölésű túraútvonalért kattints ide, a C jelölésűért pedig ide. A további kerékpáros-tervezésében segít a BudapestGO!

 

A Budapest és Balaton között létrejött kerékpáros túraútvonal kialakításával egy alapvetően turisztikai célú, látnivalókban és szép tájakban gazdag infrastruktúra épült ki. 2022-ben készült el a kitáblázás Balatonakarattya és Kamaraerdő között és végig különálló kerékpárúton, osztott gyalog- és kerékpárúton, kerékpársávon, vagy kerékpáros piktogrammal jelölt, alacsony forgalmú közúton halad.

 

Letölthető dokumentumok (5)

szechenyi-hegy_terkep_kerekparos_2303pdf • 1.21 mb • 2023.04.05. 16:47

szilas-rakos-patak_terkep_kerekparos_2303pdf • 2.7 mb • 2023.04.05. 16:47

nagytetenyi_kastelypark_terkep_kerekparos_2303pdf • 4.53 mb • 2023.04.05. 16:47

budapest–balaton_terkep_kerekparos_2306pdf • 2.58 mb • 2023.06.15. 19:04

szentendre_terkep_2310pdf • 4.7 mb • 2023.10.17. 14:10