Kerékpáros túrák

Az elmúlt években a nagyvárosokban is értékesebbé vált a szabadban eltöltött idő. A zöld környezet iránt megnövekedett igény rávilágított arra, hogy a főváros környékén rengeteg kirándulóhely található, melyeket a budapestiek szívesen fel-felkeresnek.

Tudtad, hogy a főváros kiterjedt kerékpáros-úthálózatának köszönhetően számos természetközeli helyszín könnyen elérhető két keréken is?

Ezen az oldalon ismert és kevésbé ismert bringás útvonalakat mutatunk be példaként. Nemcsak a megközelítésüket, de a javasolt túraútvonalat, annak hosszát, időtartamát és nehézségi szintjét is feltüntetjük a fontos látnivalókkal együtt. Az alábbiakban megterveztünk nektek különböző útvonalakat, amelyeket kerékpárral is kipróbálhattok.

Nagytétényi kastélypark körút

 

 

27,9 km

 

 

kb. 3 óra

 

 

↗10 m
↘10 m

Túránk kiindulópontja a Móricz Zsigmond körtér, ami a Nagytétényi Kastélyparkhoz vezet. A Fehérvári úti kerékpársávon egyenesen haladjatok egészen a Fehérvári út/Etele út kereszteződésig, ahol kanyarodjatok rá a Hengermalom útra. Itt is zárt kerékpársávon halad az út a Hengermalom út/Szerémi út elágazásig, ahol forduljatok rá a Szerémi úttal párhuzamosan haladó védett kerékpárútra. Ezen a szakaszon óvatosan közlekedjetek, mivel több helyen gyökérkinövések keresztezik az útvonalat. Amikor a kerékpárút látszólag véget ér, a Szerémi út/Mezőkövesd út kereszteződésénél le kell kanyarodni balra a Duna-part irányába, amelyet egy kerékpáros-útirányjelző tábla (zöld alapon sárga írás) is jelez. A folyópartra szintén védett kerékpárút vezet, ahol rövid tekerés után megpillanthatjátok a Duna főágát. Innentől kezdve több km-en keresztül haladjatok a folyóval párhuzamosan futó kerékpárúton. Ezen a szakaszon szezonálisan számos vendéglátóipari létesítmény üzemel, továbbá a DunaFok Szabadidőpark és a Mementó Szmolenszkért is itt található, ahol egy rövid pihenőt is megejthettek a túra során. A Kompház Bisztró után éles jobb kanyart kell venni a Vágóhíd utcára, amely átvezet a 6-os főút alatt. Az utca végéhez érve már láthatjátok a kerékpárutat jelölő KRESZ táblát, ahol balra kell kanyarodni a Nagytétényi úttal párhuzamosan futó elkülönített kerékpárútra. Ezen a szakaszon több kilométeren keresztül vezet egyenesen az út, miközben elhaladtok számos vasútállomás mellett is, amelyek közvetlen kapcsolatot biztosítanak Kelenföld vasútállomással. A Nagytétényi út mentén kerékpárúton és forgalomcsillapított utcán vezet végig az út a Nagytétényi Kastélyparkhoz és Kastélymúzeumhoz (amely átmenetileg zárva tart, de kívülről is impozáns látvány). A nagytétényi Száraz–Rudnyánszky-kastély az egyik legismertebb magyar barokk műemlék, amelyet báró Rudnyánszky József építtetett az itt álló római alapok és a korábbi kastély felhasználásával, 1743 és 1751 között. A túra a Kastélypark utcán keresztül halad tovább, ahol a 6-os főút alatt futó alagúton keresztül értek ki a Dunapart utcára. Fontos, hogy itt 1 kilométeren keresztül burkolatlan, nehezen járható úton vezet végig a Duna-part mentén az út, gyönyörű természeti környezetet nyújtva az idelátogatónak. A Dunapart utcán és a Hárosi-Duna-parton újra kerékpárúton haladtok a Növény utcáig, majd azon végigtekerve folytatódik az út a Balin utcán keresztül. Egyenesen haladva érkeztek a Háros utcára, ahol pár száz méter után védett kerékpárútra vezet az út, amely a 6-os főút mentén a Gyár utcára fut ki, itt szintén egyenesen tekerve a már ismerős Kompház Bisztróhoz érkeztek. Innentől ugyanazon a Duna-parti kerékpárúton tudtok haladni, azonban az út az Árasztó-partig visz. Amikor a Budafoki úthoz értek, át kell kelni az úttesten, onnan folytatni az utat a Kondorosi úton keresztül, ahol a Szerémi úti kereszteződésnél jobbra kanyarodva rátérhettek a védett kerékpárútra, ami visszavezet a Móricz Zsigmond körtérig (a már ismert útvonalon).

A részletesen megtervezett fenti túraútvonalért kattints ide, a közösségi közlekedéssel történő utazástervezésben segít a BudapestGO.

 

Akik úgy érzik, hogy a Dunapart utcai szakaszon nem szeretnének végighaladni, azoknak ajánljunk, hogy a Nagytétényi út mentén futó szakaszon haladjanak visszafelé. Továbbá a Budafoki úti kereszteződés kevésbé biztonságos, a Kondorosi út pedig elég forgalmas útszakasz. Tehát ha biztonságosabbnak érzitek, forduljatok vissza, és kanyarodjatok le a Mezőkövesd utcára, ahol eléritek a Szerémi úti összeköttetést. Ugyanakkor az Árasztó-partot minden kikapcsolódásra vágyónak ajánljuk.

 

Széchenyi-hegy–János-hegy körút

 

 

 

 A 

14,2 km

 B 

14,7 km

 

 

kb. 1,5 óra

 

 

 A 

↗28 m

↘372 m

 B 

↗93 m

↘444 m

Ez a kerékpáros-túraútvonal a főváros egyik legkedveltebb kirándulóhelyét veszi célba. A túra a Széll Kálmán térről indul, ahonnan a Retek utcán keresztül a Szilágyi Erzsébet fasor mellett futó kerékpárúton közelíthetjük meg a fogaskerekű, azaz a 60-as villamos kiindulópontját, amely felvisz a Széchenyi-hegyre. Ne felejtsétek el, hogy a 60-as villamosra külön kerékpárbérletet kell váltani! A Széchenyi-hegy, Gyermekvasút végállomásról indulva, a Hegyhát úton keresztül egyenesen haladva éritek el a Normafát, amely egyben a Sváb-hegy–János-hegy-vonulat déli csúcsa és a Svábhegy legmagasabb pontja a maga 477 méterével. Innentől a Jánoshegyi út kerékpárútján gyönyörű erdei környezetben visz az út. A Zugligeti Libegő végállomáshoz érve útelágazáshoz értek, ahol balra az Erzsébet-kilátót találjátok, de egyenesen haladva folytatjátok az utat a Jánoshegyi úton. Innen kétféleképpen tudtok leereszkedni a Szilágyi Erzsébet fasorig.

 

A Jánoshegyi úton továbbhaladva a Budakeszi úti elágazás előtt kb. 100 méterrel az aszfaltozott utat keresztezi egy sárga jelzésű kerékpáros-útvonal. Itt kanyarodjatok le jobbra, és a burkolatlan úton, a Budakeszi úttal párhuzamosan haladjatok egyenesen. A kerékpáros-túraösvény kb. 1 kilométer után véget ér, ahol balra a Budakeszi útra vezet egy meredek, burkolatlan út (itt fokozott figyelemmel kanyarodjatok a Budakeszi útra). Rövid szakasz után forduljatok jobbra az Árnyas útra, ahol egészen az út végig haladjatok egyenesen, míg a Zugligeti útra értek, ahol az első balra kanyarodási lehetőségnél hajtsatok a Kuruclesi útra, majd tovább a Budenz útra. A Hűvösvölgyi útra érve kanyarodjatok jobbra, ahol az Akadémia villamosmegálló gyalogátkelőhelyénél tudtok rátérni a kerékpárútra, amely a Szilágyi Erzsébet fasort érintve visszavezet titeket a Széll Kálmán térre, a túra végpontjához.

 

 

A Jánoshegyi úton haladva egy elágazáshoz értek, ahol egyenesen a Tündérhegyi úton induljatok tovább. Ez a 2 kilométeres szakasz a Mátyás király útba torkollik, ahol szintén mintegy 2 kilométeren keresztül vezet az út egészen a Vilma útig, ahol balra kell kanyarodnotok egy gyalogosfelületre. Ezen az utcán óvatosan, lehetőleg a kerékpárt tolva haladjatok végig, mígnem jobbra kanyarodva kiértek a Béla király útjára, ahol rövid szakasz után szintén balra kanyarodva hajtsatok a Diós árokra. Vigyázzatok, mivel ez az útszakasz nagy lejtésű, ezért óvatosan ereszkedjetek le az úton, majd a Józsa Béla közi elágazásnál balra kanyarodva, az Alsó Svábhegyi úton végighaladva forduljatok a Kútvölgyi útra. Ez egyenesen a Szilágyi Erzsébet fasor mellett futó kerékpárútra vezet, amelyen végül a Széll Kálmán térhez értek.

 

 

 

A részletesen megtervezett fenti A jelölésű túraútvonalért kattints ide, a B jelölésűért pedig ide. A további kerékpáros-tervezésében segít a BudapestGO!

 

A BKK járatain kerékpárt szállítani egy vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével, illetve kerékpárbérlettel lehet. A kerékpárszállítás díján kívül természetesen a személyszállításért is fizetned kell, tehát rendelkezned kell érvényes jeggyel vagy bérlettel. A fogaskerekűn (60-as villamos) a vonat hegy felőli kocsijának hátsó ajtajánál kialakított területen összesen legfeljebb tizenhat kerékpárt lehet szállítani.

Fontos, hogy a 2009. évi erdőtörvényben megfogalmazottak alapján kerékpározni erdőben többek között a megfelelő – kerékpáros – jelzésekkel ellátott turistaútvonalakon lehetséges.

 

Szilas-patak – Naplás-tó körút

 

 

29,3 km

 

 

kb. 3 óra

 

 

↗92 m ↘92 m

Tudtad, hogy az Örs vezér terétől alig több mint 20 percnyi biciklizés után egy patakparton találhatod magad? A Szilas-patak a Gödöllői-dombságból ered, és Kerepesen, Kistarcsán, Nagytarcsán, Budapest XVII. és XV. kerületén folyik keresztül, végül a Dunába torkollik. A kerékpáros körtúra az Örs vezér tér Füredi utca torkolatából indul. A Füredi utcán a kerékpáros nyomon a Rákos-patak és egy vasúti átjáró fellett átkelve haladjatok egyenesen a Nádor utcai becsatlakozásig. Itt a Rákosi útról balra kanyarodva tudtok ráfordulni a Nádor utcára, amely forgalomcsillapított utca. Ha bizonytalanok vagytok abban, hogy hol kell elkanyarodni, akkor figyeljétek a kerékpáros útirányjelző táblákat (zöld alapon sárga írás), mivel közvetlenül a kereszteződés előtt látható egy, mely alapján a „Szent Korona utca/Újpalota” irányába kell haladnotok, és a biztonságos átkelést egy gyalogátkelőhely biztosítja. A Nádor utca végén forduljatok jobbra a Szent Korona utcára, amely szintén forgalomcsillapított kertvárosi utca, így nyugodt körülmények között tudtok 3 kilométeren keresztül kerékpározni a Szilas-patak irányába. De ne menjetek el egészen a patakig, hanem előtte kanyarodjatok jobbra a Zólyom utcára, azon végighaladva kiértek a Rákosi útra, ahol jobbra kanyarodva közvetlenül hajtsatok rá az úttal párhuzamosan futó elkülönített kerékpárútra, amely átvezet a Hanga utcára. Az utca végéhez érve, balra kanyarodva eléritek a Szilas-patak menti kerékpárutat, itt találjátok a Hermina Bringaparkot, ami az ország első és legnagyobb, bárki számára elérhető bringaparkja. Ezt követően a Naplás-tóhoz vezető, 2015-ben felújított, a patak mentén futó kerékpárutat tábla is jelöli. A Naplás-tóhoz mintegy 5 kilométeres szakasz vezet, itt található a Zúgópatak pihenőpark és a Naplás-tavi kilátó is. A tavat elhagyva a Naplás úti kerékpárúton folytatódik a túra, majd egyenesen haladva 3 kilométer után a Rákoscsaba vasútállomáshoz értek. A síneken körültekintően haladjatok át, majd a Rákoscsaba utcán a Rákos-patakon átkelve forduljatok jobbra a patak menti kerékpárútra, amely 3 kilométer után a Cinkotai úti kerékpároshídra kanyarodik. Az útvonal a Cinkotai út mentén vezet Rákosliget irányába, majd a Rákosligeti határúton és a Bökényföldi úton folytatódik. Amikor a kerékpárút látszólag véget ér, egy gyalogátkelőhelyen vezet tovább a Zsemlékes útra, ahol végig forgalomcsillapított utcákon kell tekerni az Íjász utcán és a Diósy Lajos utcán, míg kiértek a Veres Péter útra. Kerékpáros útirányjelző tábla jelöli az Örs vezér teret, ahol az úttal párhuzamosan futó kerékpárúton haladva 5 kilométeren belül eléritek a körtúra végpontját.

 

A részletesen megtervezett fenti túraútvonalért kattints ide, a közösségi közlekedéssel történő utazástervezésben segít a BudapestGO.

 

A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize és egyúttal ökológiai szempontból az egyik legértékesebb területe. Ajánljuk, hogy töltsetek el egy kis időt itt, azonban fontos, hogy a tó körül futó út gyalogosfelület, tehát a kerékpárokat érdemes a kiépített tárolókban lezárni, majd gyalogosan felfedezni a tó természeti szépségeit. Ha pedig elfáradsz az út során, a Veres Péter út vonalán közlekedő H8-as és H9-es HÉV-vel visszajuthatsz az Örs vezér terére.

 

Letölthető dokumentumok (3)

szechenyi-hegy_terkep_kerekparos_2303pdf • 1.21 mb • 2023.04.05. 16:47

szilas-rakos-patak_terkep_kerekparos_2303pdf • 2.7 mb • 2023.04.05. 16:47

nagytetenyi_kastelypark_terkep_kerekparos_2303pdf • 4.53 mb • 2023.04.05. 16:47