Átjárók, lépcsők

Tudtad, hogy Budapesten számos helyen találhatsz olyan úgynevezett „shortcutokat” – átjárókat, lépcsőket –, amelyek segítségével gyalog átvághatod, lerövidítheted az utadat? A 19. században épült, átjáróházakkal rendelkező belvárosi lakóházaktól kezdve a budai Várban található lépcsős sikátorokon át a város különböző pontjain található zegzugos átjárókig számos ponton találsz a gyaloglási távolságokat rövidítő, sokak által talán nem ismert útvonalakat. Segítségükkel nem csak időt takaríthatsz meg, de sokszor egyedi környezetet veszel igénybe; legyen szó akár különleges építészetű passzázsokról vagy akár hangulatos, szűk, macskaköves utcácskákról, lépcsőkről.

Az alábbiakban Budapest néhány hasznos, érdekes átjáróját, lépcsőjét gyűjtöttük össze.

1. GOZSDU-UDVAR

A VII. kerületben található Gozsdu-udvar a budapesti éjszakai élet egyik legikonikusabb helyszíne. Nevét az egykori román származású Gozsdu Manóról kapta, aki a jelenlegi Király utcai területet birtokolta. A létesítmény a második világháborúig kereskedelmi funkcióval bírt, a kétezres évek elején történt teljes átalakítása után nyerte el jelenlegi formáját. A 200 méter hosszú passzázs szórakoztató- és vendéglátóipari szerepe mellett jelentős átjáró funkcióval is bír, hiszen a Király utca és a Dob utca között teremt fontos gyalogos kapcsolatot.

 

2. MERKÚR-PALOTA

A VII. kerületi Nagymező utca és Hajós utca által közrefogott Merkúr-palota egy, a korábbi Terézvárosi Telefonközpont épületében működő irodaház-komplexum, mely a főváros egyik – bárki által átjárható – „titkos” átjárójának is helyet ad. Hangulatos belső udvarán keresztül akár 200 méterrel is lerövidíthetjük utunkat, közben még egy kávéra is beugorhatunk.

 

3. UNGER-HÁZ

 

Az Ybl Miklós tervei alapján 1852-ben megépült Unger-ház és a hozzá kapcsolódó passzázs Budapest egyik legkarakteresebb belvárosi átjáróháza, amelyik az V. kerületi Reáltanoda utca folytatásaként a Múzeum körút és a Magyar utca között helyezkedik el. A kelet–nyugati irányú átjárót használva több száz méterrel is lerövidíthetjük utunkat a Belvárosból a Kiskörút térségébe tartva.

 

4. SZÉLL KÁLMÁN TÉRI ÁTJÁRÓ

A 2021 decemberében felavatott átjáró a Széll Kálmán téri közlekedési csomópont és a Csaba utca között teremt gyalogos és kerékpáros kapcsolatot, áttörve a korábban számos kényelmetlenséget okozó Várfok utcai szintkülönbséget. A Postapalota felújításához kapcsolódó projekt keretében a lépcsőzés megszűnt, így a Városmajor térsége és a Széll Kálmán tér között egy új, közvetlen, akadálymentes kapcsolat jött létre.

 

5. ISKOLA LÉPCSŐ

A budai Várnegyed keleti oldalán, a Hilton Szálló mögött található Iskola lépcső a Vár területéről az I. kerület szívébe biztosít gyors gyalogos eljutást. Segítségével a Várnegyedből a Batthyány térre megközelítőleg negyedórás sétával juthatunk el, elérve a Duna-partot, valamint az M2-es metró és a H5-ös HÉV állomását. A gyalogosfeljáró a lépcső mellett egy liftet is rejt, így a mozgáskorlátozottak számára is könnyen használható le- és feljutási lehetőség.

 

6. BAJZABULCSÚ-ALAGÚT

Az 1874-ben épített és 2022-ben teljeskörűen felújított, Bulcsú utca és a Bajza utca közötti, 188 méter hosszú alagút közvetlen kapcsolatot biztosít a VI. és a VII. kerület külső részei, valamint a XIII. kerület középső része és a Duna menti kerékpárútvonal között a Nyugati pályaudvar vágányai alatt. Az átjárónak köszönhetően a Külső-Teréz- és Erzsébetvárosból a Bajza utca–Gogol utca útvonalon mintegy 10-15 perc alatt elérhetők kerékpárral a fontosabb újlipótvárosi helyszínek, mint például a Lehel Csarnok vagy az Újpesti rakpart, Újlipótvárosból pedig a Honvédkórház Dózsa György úti épülete, az Andrássy út vagy a Keleti pályaudvar.