Utazzon közösségi közlekedéssel a Múzeumok Éjszakáján

Budapest, 2022. június 23.  Idén újra megrendezik a Múzeumok Éjszakáját: június 25-ről 26-ra, szombatról vasárnapra virradó éjjel ismét nyitva tartanak a programban résztvevő kiállítóhelyek. A helyszínek megközelítésére a többi közt a hét különböző útvonalon közlekedő Múzeumbuszt érdemes használni, amelyek a rendezvényre szóló karszalaggal további díj fizetése nélkül vehetők igénybe. A nosztalgiajáratok használatához viszont nem elegendő a karszalag, azokra külön jegyet kell vásárolni.

 

A kiállítóhelyekre a BKK kijelölt járataival, a Múzeumbuszokkal lehet a legegyszerűbben eljutni, emellett szinte minden résztvevő belvárosi múzeum közelében található MOL Bubi gyűjtőállomás, ezért a közbringák használatát is érdemes megfontolni. A múzeumbuszok hét útvonalon, az alábbi menetrend szerint közlekednek:

MU1: Észak-pesti járat

MU2: Budai járat

MU3: Dél-pesti járat

MU4: Budafoki (Törley) járat

MU5: Óbudai járat

MU6: Budavári járat

MU7: Várkert Bazár járat

(A térképre kattintva nagyobb méretben jelenik meg a grafika)

 

A Múzeumok Éjszakájához kapcsolódva június 25-én, szombat délután a Hősök tere és a Deák Ferenc tér között egy közel 70 éves busszal is utazhatunk, ezen az útvonalon indult el 1915-ben az első rendszeres budapesti buszjárat.

Az N1-es nosztalgiajáraton egy Ikarus 60-as típusú busz közlekedik, amelyből egykor több mint 500 darab futott a főváros utcáin, de az NDK-ban és a Szovjetunióban is szolgálták a magyar gyártású járművek az utazóközönséget, sőt trolibusz is épült belőle. A BKV Zrt. az elmúlt évtizedben újított fel egy járművet, ami ezen a hétvégén a főváros talán legszebb sugárútján mutatja meg magát. Az N1-es nosztalgiabusz 14:00 és 19:00 óra között 17:00 kivételével minden egész órakor indul a Deák Ferenc térről, a 16-os buszok végállomásáról a Hősök tere felé, ahol a Műcsarnok előtti megállóban áll meg. A járműre kizárólag a végállomásokon lehet felszállni, és csak érkezési sorrendben, mivel az autóbusznak korlátozott a befogadóképessége.

Szintén a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódva június 25-én, szombaton egy estére egy régi járat is újra életre kel: a Keleti pályaudvar és a kőbányai Kápolna utca között N36-os jelzéssel egy FVV csuklós villamos, ismertebb nevén Bengáli közlekedik a vonalon, amely érinti az Északi Járműjavítót is, ahol a Közlekedési Múzeum kiállítása várja az érdeklődőket. A villamossal az Eiffel Műhelyháztól közelíthető meg a kiállítóhely.

 

Karszalagok és jegyvásárlási tudnivalók

A Múzeumok Éjszakája karszalag megvásárolható a BKK Ügyfélközpontjaiban és pénztáraiban is, melyek elérhetősége könnyedén megtalálható a BKK Pontkeresőjében. A Múzeumbuszok a rendezvényre szóló karszalaggal további díj fizetése nélkül vehetők igénybe.

Figyelem! Az N1-es buszt, illetve az N36-os villamost nosztalgia vonal- vagy napijeggyel lehet igénybe venni, tehát ezeken a járatokon a Múzeumok Éjszakája karszalag nem elegendő az utazáshoz.

Június 25-én, szombaton a Deák Ferenc téri BKK Ügyfélközpont 7:00 és 24:00 között tart nyitva, igazodva a Földalatti Vasúti Múzeum meghosszabbított nyitvatartásához.

A június 25-éről 26-ára virradó éjszakán a H5-ös HÉV vonalán a Batthyány térről 0:51-kor Békásmegyerre, míg Békásmegyerről 1:18-kor a Batthyány térre is indul vonat a menetrenden felül. 

A járatok BudapestGO applikációban is követhetők.