Télen is mind többen közlekednek kerékpárral

Budapest, 2022. március 16. – Egyre népszerűbb a téli időszakban a kerékpározás, ezt a Budapesti Közlekedési Központ adatai is alátámasztják. A fővárosi közlekedésszervező szokásos havi összegzésében rámutatott, hogy február második felében jelentősen emelkedett a kerékpáros forgalom, miközben a közúti forgalom nagysága alacsonyabb volt, mint januárban.

Népszerű a kerékpározás.

Kedvező hatással volt a kerékpáros forgalomra az enyhe téli időjárás, februárban több mint 91 ezer áthaladást regisztráltak a négy mérőhelyszínen. Ez 3 százalékos emelkedés a tavaly februári adatokhoz viszonyítva, emellett mintegy 40 százalékos növekedés figyelhető meg a koronavírus-járvány előtti időszakhoz (2019. február) képest. Az elmúlt két év telén tapasztalt kerékpáros forgalomnövekedés azt mutatja, hogy télen is a mindennapi közlekedés szerves része lehet a kerékpár. Ráadásul egyre gyakrabban fordul elő hosszabb időszakokban az átlagosnál szárazabb és enyhébb időjárás, amely tovább növeli a kerékpárral közlekedők számát Budapesten.

A BKK korábbi forgalmi adatai is alátámasztják, hogy a kerékpározás egyre népszerűbb a téli időszakban. Műszeres kerékpárszámláló négy mérőponton van a fővárosban (Árpád híd, Bem rakpart, Hungária körút és Weiss Manfréd út), ezek 2017. január 1-je óta szolgáltatnak adatokat. Az eddigi felmérések közül idén volt a legtöbb februári áthaladás. Idén télen összesen 235 289 áthaladást mértek, ez 92 százalékos emelkedés a 2016–2017-es téli időszakhoz képest.

A töretlen népszerűségnek örvendő fővárosi közbringa-szolgáltatás, a MOL Bubi a téli hónapokban sem állt le. Februárban több mint 99 ezer utazás történt vele, az utazások napi átlagos száma 3547 volt. Emellett a MOL Bubi korábbi februári átlagos (2015–2020) forgalmához képest a megújult szolgáltatással hétszer több utazás történt ebben a hónapban.

Kiemelendő, hogy miközben a kerékpáros-forgalom növekedett februárban, a közúti forgalom nagysága (a 2019-es bázisértéknek körülbelül a 95 százaléka) valamelyest alacsonyabb volt a januárinál. A tavaly februári adatokhoz viszonyítva azonban az értékek továbbra is magasabbak. A februári hetek legforgalmasabb napja minden esetben a péntek volt. Ezeken a napokon csúcsidőben kisebbnek tűnhetett a forgalom, a napi összes utazásszám ugyanakkor magasabb volt a 2021. februári értékekhez képest.

 

Folyamatosan gyűjti és elemzi az adatokat a BKK

Adatelemzés.

A BKK adatelemzői egész évben gyűjtik és értékelik a fővárosi forgalommal kapcsolatos adatokat, hogy a közlekedésszervező azok segítségével működtesse és szervezze a fővárosi közlekedés rendszerét, valamint felelősen döntsön a fejlesztésekről és a közlekedést érintő változtatásokról. A forgalmi adatok gyűjtéséről a BKK blogjában részletes összefoglaló olvasható.

A BKK tavaly ősz óta hónapról hónapra összegzi és nyilvánosságra hozza a különböző közlekedési módok adatait. A számos érdekességet tartalmazó, jól áttekinthető közlekedési riportok ezen a linken érhetők el, a legutóbbi, februári összefoglaló pedig ezen az oldalon olvasható.