Tisztább lett az Ecseri út metróállomás is – jövőre folytatódik a BKK és partnerei akciója

Budapest, 2023. október 26. – Az Ecseri út metróállomásnál zárult idén a Budapesti Közlekedési Központ által életre hívott köztisztasági és közrendvédelmi együttműködés. A BKK forgalmas fővárosi közterületeket és jelentős közösségi közlekedési csomópontokat érintő – mindennapi alapfeladatokon felüli – kezdeményezése ebben az évben 18-szor valósult meg, és 2024-ben is folytatódik. Célja, hogy a fővárosban közlekedők tisztább környezetben utazzanak, és nagyobb biztonságban érezzék magukat.

Köztisztasági kezdeményezés az Ecseri útnál.

Budapest tisztán tartása többszereplős feladat, amiből a főváros vállalatai és az egyes kerületi önkormányzatok mellett az ingatlantulajdonosoknak, valamint a lakosságnak is ki kell vennie a részét. A főváros közbiztonságának és köztisztaságának fenntartása közös érdek; a lakosok, illetve az ott közlekedők együttműködése és odafigyelése egyaránt fontos.

Köztisztasági kezdeményezés az Ecseri útnál.

Az összehangolt köztisztasági és közrendvédelmi együttműködés helyszíne 2023-ban utoljára az Ecseri út metróállomás és környezete volt. Az október 26-ai, csütörtöki megmozdulásnak köszönhetően megtisztult a forgalmas közterület:

a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Köztisztasági és FŐKERT Kertészeti Divíziók és a BKV Zrt. munkatársai az egyéb napi teendőiken felül kitakarították a metróaluljárót, valamint az ott lévő busz- és villamosmegállókat;

a Budapesti Rendőr-főkapitányság – a főváros forgalmas közterületeihez hasonlóan – fokozott rendőri jelenlétet biztosított a helyszínen;

az összehangolt munkából kivették részüket a rendészeti tevékenységet végző Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI), a Ferencvárosi Közterület-felügyelet és a Kispesti Rendészeti Központ munkatársai, akik a rendőrökhöz hasonlóan vissza-visszatérve ellenőrizték a környéket;

ugyancsak az együttműködés sikerességét támogatták a Menhely Alapítvány munkatársai, akik szükség esetén segítséget nyújtottak a rászorulóknak.

Köztisztasági kezdeményezés az Ecseri útnál.

 

Kerületeken átívelő munka folyt

A BKK 2023-ban 18 alkalommal szervezte meg köztisztasági és közrendvédelmi kezdeményezését. A fővárosi közműcégek, a rendőrség munkatársai és a civilek március és október között havonta két vagy három alkalommal jelentek meg egy-egy fontosabb csomópontban:

összesen 17 helyszínen volt nagytakarítás – a KÖKI-t és környezetét kétszer is megtisztították –, ebben az évben

a Kálvin tér,

az Etele tér,

a KÖKI és környezete,

a Keleti pályaudvar,

a Határ út metróállomás,

a Lehel tér és környezete,

Újpest-városkapu,

az Örs vezér tere,

a Blaha Lujza tér,

a Nyugati pályaudvar,

a Göncz Árpád városközpont,

a Népliget,

a Puskás Ferenc Stadion metróállomás,

a Déli pályaudvar és környezete,

Újbuda-központ,

a Batthyány tér, valamint

az Ecseri út metróállomás tisztult meg az akció keretében;

 

Köztisztasági kezdeményezés térképen.

 

a kezdeményezés a főváros 12 kerületét érintette, és 6 olyan helyszín volt, amely több kerület határán terül el;

a budapesti rendőrökkel és közterület-felügyeletekkel együtt 32 szervezet vett részt a BKK kezdeményezésében.

a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Köztisztasági és FŐKERT Kertészeti Divíziók munkatársai rendszeres közreműködői voltak az idei akciósorozatnak is, a kezdeményezésben a BKM több mint 500 dolgozója és mintegy 150 takarító és szállító jármű vett részt.

 

Köztisztasági kezdeményezés az Ecseri útnál.

 

Egész évben folyamatos a buszsáv- és a járatellenőrzés

A BKK elkötelezett amellett, hogy a főváros tulajdonában lévő közszolgáltatókkal, valamint állami és civil szervezetekkel szorosan együttműködve élhetőbbé tegye Budapestet. Ezért 2021 óta folyamatosan kezdeményezi – a rendszeres takarításon felül – egy-egy forgalmas közterület rendezését és ellenőrzését.

A Budapest tisztaságát és biztonságát célzó BKK-kampány a köztisztasági és közrendvédelmi kezdeményezésen túl a kiemelt buszsávok és járatok ellenőrzését is magában foglalja. A BKK és a Budapesti Rendőr-főkapitányság stratégiai együttműködése kiemelten kezeli a fővárosi közösségi közlekedést igénybe vevők biztonságát. A megállóhelyeket és azok környezetét, valamint a buszsávok szabályos használatát rendszeresen ellenőrzik, és további ellenőrzések várhatók.

A köztisztasági akciót az időjárás befolyásolja, a nagy nyomású vizes tisztítóeszközöket többek között a balesetveszély miatt márciustól legkésőbb október végéig lehet használni, a közösségi közlekedési járatokat és a buszsávokat érintő kiemelt akciók ugyanakkor egész évben folyamatosak.

Köztisztasági kezdeményezés az Ecseri útnál.