Tisztábbá, biztonságosabbá tesszük Budapestet

Budapest, 2023. március 16. – Idén is folytatódik a Budapesti Közlekedési Központ által életre hívott köztisztasági és közrendvédelmi akciósorozat. Az esemény nyitányát március 16-án tartották.

A Kálvin téren találkoztak idén először a főváros közműcégei, a rendőrség munkatársai, illetve civil szervezetek azzal a régi szándékkal, hogy mindennapi alapfeladataikon felül, közös erővel picit szebbé, rendezettebbé varázsolják Budapest egyik fontos találkozási pontját és annak környezetét.

A BKK szervezésében március 16-án zajló megmozdulásnak köszönhetően teljesen megtisztult az M3-as és az M4-es metróvonal által is érintett közlekedési csomópont.

• A Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Köztisztasági és FŐKERT Kertészeti Divíziók, valamint a BKV Zrt. munkatársai speciális gépekkel és kézi erővel kitakarították a területen lévő busz- és villamosmegállókat, illetve a metróhoz vezető aluljárót.

• A rendőrség munkatársai – a főváros több forgalmas közterületéhez hasonlóan – fokozott jelenlétet biztosítottak a helyszínen.

• Az összehangolt akcióból kivette a részét a rendészeti tevékenységet végző Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság és Józsefváros közterület-felügyelete is. Ők a rendőrökhöz hasonlóan vissza-visszatérően ellenőrizték a környéket.

• Ugyancsak támogatták az akciósorozat sikerességét a Menhely Alapítvány munkatársai, akik a téren tartózkodó otthontalanoknak nyújtottak gyors segítséget.

A Budapesti Közlekedési Központ szervezésében még 2021-ben indult útjára a köztisztasági és közrendvédelmi akciósorozat. Kezdetben csak alkalmanként, idényjelleggel zajlott a munka, a kedvező fogadtatás miatt azonban az alkalmi akciókból sorozat lett. Az időjárási tényezőket figyelembe véve március és október között ma már havonta két alkalommal tervezetten jelennek meg a fővárosi közműcégek, a rendőrség munkatársai és a civilek egy-egy fontosabb csomópontban. Eddig összesen 22 helyszínen szerveztek ilyen akciót.

 

Közös felelősségünk környezetünk tisztán tartása

A tisztaságnak, rendezettségnek kedvező hatása van a mindennapjainkra. A szép városkép megőrzésében viszont nemcsak a munkában résztvevő társaságoknak, hanem minden olyan embernek fontos szerepe van, aki Budapestet otthonának tekinti. A főváros tisztán tartása többszereplős feladat, amiből a főváros vállalatai és az egyes kerületi önkormányzatok mellett az ingatlantulajdonosoknak, valamint a lakosságnak is fontos az aktív részvétele.

Vigyázzunk közösen köztereink rendjére!