Első ajtós felszállási rend a BKK járatain

Számos autóbusz- és trolibuszjáratunkon első ajtós felszállási rendet vezettünk be annak érdekében, hogy kiszűrjük azokat, akik illetéktelenül használnák járműveinket. Ezekre a járatokra csak az első ajtónál lehet felszállni, hogy a járművezető ellenőrizze a felszállók jegyének, bérletének, utazásra jogosító okmányának érvényességét.

 

 
 

 

Az első ajtós felszállással szeretnénk védeni azokat, akik eddig is megváltották a jegyüket, bérletüket, azaz jogosultságot váltottak az utazásra. Az első ajtós felszállás érted van! Bevezetésével jobban ki tudjuk szűrni a bliccelőket, vagy azokat, akik megsértik az utazási feltételeket.

 • Amennyiben felszálláskor nincs érvényes jegyed vagy bérleted, azokon a buszokon, trolibuszokon és villamosokon, ahol ezt a járművezetői fülkén elhelyezett matrica jelzi, 450 forintért vásárolhatsz jegyet a járművezetőnél. Ugyanakkor azt javasoljuk, hogy előre vedd meg jegyedet vagy bérletedet a főváros számos pontján található BKK-automatából vagy az egyik ügyfélközpontban. A Budapest-bérlet tetszőleges kezdőnappal váltható, a vonaljegy ára 350 forint.
 • Kérünk, segítsd azzal a járművezetőket, hogy előkészíted a jegyedet már a megállóban, hogy a jármű hamarabb tudja elhagyni a megállót, így utastársaiddal együtt gyorsabban eléritek úticélotokat! A bérletet, az utazásra jogosító igazolványt úgy mutasd meg a járművezetőnek, hogy jól lássa azt. Az előre megváltott vagy a járművezetőnél vásárolt menetjegyet a vezetőfülkénél található jegykezelő készülékkel kell érvényesíteni.
 • Az első ajtós felszállási rend szerint közlekedő járatokra több helyen felhívjuk a figyelmedet: a megállókban a menetrendeken, illetve a járművek kijelzőin is látható „Felszállás az első ajtón” felirattal.
 • Kérünk, hogy a kényelmes és gyors felszállás érdekében haladj tovább a jármű hátsó részébe, leszálláshoz pedig a hátsó ajtókat vedd igénybe.
 • Ha babakocsival, kerekesszékkel vagy – ahol ez lehetséges – kerékpárral utazol, az első ajtós felszállási rend szerint közlekedő járatokon is használhatod a számodra megfelelő ajtót, de utazási jogosultságodat ebben az esetben is – felszállás előtt vagy azt követően – igazolnod kell.
 • Amennyiben a végállomáson egy első ajtós felszállási rend szerint közlekedő jármű vezetője nincs a vezetőfülkében, az időközben felszálló utasok jegyét, bérletét, utazásra jogosító okmányát érkezése után, az utastérben ellenőrzi.
 • Bizonyos esetekben (pl. rendezvények alkalmával) az első ajtós felszállási rendet a BKK felfüggesztheti. Ekkor a biztonsági szolgálat munkatársai is ellenőrizhetik a jegyedet, bérletedet, utazásra jogosító okmányodat, valamint vonaljegyet is tőlük vásárolhatsz.

Az első ajtós felszállási rend bevezetésével legfőbb célunk az utazási feltételek betartatása és a BKK jogos bevételeinek biztosítása, az érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazók számának csökkentésével, akik hosszú távon mind a Budapesti Közlekedési Központnak, mind pedig – közvetve – a többi utasnak, így neked is hátrányt okoznak.

 

Első ajtós felszállási rend az alábbi járatokon van érvényben

(egyes járatokra vonatkozó kiegészítő információk lentebb olvashatók):

 

 

 

Kiegészítő információk egyes járatokhoz:

 

 
100E
 • A felszállást biztonsági őrök segíthetik, vagyis a járművet csak olyan utas használhatja, aki már rendelkezik előre vagy a biztonsági őrnél váltott repülőtéri vonaljeggyel. Különleges esetként kell kezelni azokat a helyzeteket, amikor az utasforgalomra tekintettel az indulási idő megtartása érdekében a járművezető a második ajtót is kinyitva biztosítja a felszállás lehetőségét. Ebben az esetben a biztonsági őröknek a jármű második ajtajához kell állniuk és ott végezniük a felléptetést. Az autóbuszon repülőtéri vonaljeggyel lehet utazni, melynek ára 900 Ft.
   

   

 
70
74
75
76
78
83
 • Az első ajtós felszállási rend csak szombaton és munkaszüneti napokon érvényes.
   

   

 
72M
 • Az első ajtós felszállási rend a Zugló vasútállomás (Hermina út) – Báthory utca / Bajcsy-Zsilinszky út között érvényes.
   

   

 
73M
 • Az első ajtós felszállási rend a Keleti pályaudvar M – Báthory utca / Bajcsy-Zsilinszky út között érvényes.
   

   

 
40
40B
240
 • Munkanapokon csúcsidőszakban az autóbuszok összes ajtója használható felszállásra.
   

   

 
956
 • Az első ajtós felszállási rend csak a szóló autóbuszokon érvényes a Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy között.
   

   

 
934
979
979A
 • Az első ajtós felszállási rend csak vasárnaptól csütörtökig érvényes.

 

Kérjük, hogy a megállóhelyre érkezve figyeljétek a kihelyezett menetrendi hirdetményeket és egyéb tájékoztatóinkat. Köszönjük!