Kerékpár szállítása felszíni járatokon

A Budapesti Közlekedési Központ számos járatán szállíthatsz kerékpárt: hajón, fogaskerekűn, valamint több autóbuszon és villamoson is. Ráadásul, mivel a járványhelyzet miatt megnövekedett a biciklis forgalom, ezért a közösségi közlekedést használó kerékpárosoknak tesztjelleggel, hétvégente mindössze saját utazásukhoz kell érvényes jeggyel, vagy bérlettel rendelkezniük. Azaz hétvégén a kerékpárok díjmentesen szállíthatók.

 

 

Mely járatokon szállítható kerékpár?

A HÉV-ek mellett a HÉV-pótló autóbuszokon, a 60-as villamoson (a fogaskerekű vasúton), a 65-ös, a 65A, a 165-ös és a 212-es autóbuszon (ez utóbbin csak a szabad- és munkaszüneti napokon), a 77-es trolibuszon valamint a D14-es hajójáraton tudsz kerékpárt szállítani.

A villamosok közül kerékpárt szállítani csak kizárólag a kerékpáros piktogrammal ellátott szerelvényeken lehet. Ezek a villamosok elsősorban a budai fonódó hálózaton – a 17-es, a 41-es, az 56-os, az 59-es és a 61-es villamosvonalon –, a pesti oldalon pedig az 1-es, a 12-es, 14-es, valamint a 28-as vonalán közlekednek. Javasoljuk indulás előtt a BKK FUTÁR alkalmazásban tájékozódjon a jármű típusáról.

 
 
5
6
7
8
9
  
 
77
 
65
65A
165
212
 
14

 

Az erre kijelölt járműveken hol szállítható a kerékpár?

Kerékpárt kizárólag a kerékpáros piktogrammal megjelölt járműveken szállíthatsz.

Egy utas csak egy kerékpárt vihet magával. A szállítandó kerékpár mérete nem haladhatja meg a 180 x 130 x 70 centimétert (hosszúság/magasság/szélesség). Villamoson nem szállíthatók olyan kerékpárok, amelyek kialakításuk miatt nem rögzíthetők a tépőzárral (pl. fekvőkerékpár).

A HÉV-szerelvények középső kocsijának egyik végén van olyan szabad terület, ahol egyszerre négy kerékpárt lehet biztonságosan elhelyezni és szállítani. A HÉV-megállók peronján felfestett kerékpáros piktogram jelzi, hogy melyik ajtón tudsz kerékpárral felszállni. (Fontos, hogy a HÉV-en is csak a kijelölt helyen szabad kerékpárt szállítani, máshol akkor sem, ha a kijelölt részre nem fér több bicikli. A jármű más részén szállított kerékpár zavarja az utasforgalmat és balesetveszélyes.)

 

 

Az autóbuszokon az Ikarus 200-as típusú járművek hátsó ajtajánál; az Ikarus 400-as és az MAN típusú kocsikon pedig a középső ajtónál, a babakocsik tárolására kijelölt területen szállíthatsz kerékpárt, egy járművön egyszerre legfeljebb kettőt. A járművek ajtajánál elhelyezett piktogram jelzi, hogy hol lehet a biciklivel felszállni.

Villamosokon a két Tatra kocsiból összeállított szerelvények közbenső, vezetőállás nélküli végén tudsz kocsinként egy-egy kerékpárt szállítani. A kerékpárokat rögzíteni kell, erre a célra a járművek utasterében ipari tépőzárakat szereltek fel.

A fogaskerekű vasúton (60-as villamoson) a vonat hegy felőli kocsijának hátsó ajtajánál kialakított területen összesen legfeljebb tizenhat kerékpárt lehet szállítani.

Egyes járműveken a kerékpárszállításra kijelölt hely megegyezik a babakocsik és a kerekesszékek számára kijelölt területtel. Ha kerékpárt szállítasz, kérjük, hogy legyél előzékeny a kisgyermekkel utazó vagy a mozgásukban korlátozott utastársaiddal, és add át nekik a helyet.

A járművezető megtilthatja, hogy felszállj a kerékpárral zsúfoltság vagy az utasok akadályoztatása esetén.

 

 

Milyen jegyet kell vásárolni a kerékpárszállításhoz?

A BKK járatain kerékpárt szállítani egy vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével, illetve kerékpárbérlettel lehet. A kerékpárszállítás díján kívül természetesen a személyszállításét is kell fizetni, tehát a kerékpárral közlekedőnek is rendelkeznie kell érvényes jeggyel vagy bérlettel. A HÉV-en a kerékpár számára váltott vonaljegy a teljes vonalon érvényes.

2020. szeptembertől várhatóan 2021. októberéig tesztjelleggel hétvégenként díjmentesen szállíthatsz kerékpárt minden arra alkalmas vonalon, azaz csak a saját utazásodhoz szükséges jeggyel/bérlettel kell rendelkezned. A kerékpárszállítási szolgáltatás fejlesztése – a Budapest Restart programmal összhangban – a járványhelyzetben megnövekedett kerékpáros-forgalomra tekintettel zajlik.

Egyes bérlettípusok mellé kerékpárbérlet  is váltható a pénztárakban és a BKK-automatákból.

A kerékpárbérletet annak is meg kell váltania, aki egyébként térítésmentesen utazhat a BKK járatain. A bérleten a díjmentességre jogosító igazolvány sorszámát kell feltüntetni; a kerékpárbérlet csak azzal együtt érvényes, és csak a tulajdonosa használhatja.

BKK Üzletszabályzata lehetővé teszi, hogy kisméretű, legfeljebb 41 centiméter (16”, azaz hüvelyk, inch vagy coll) külső kerékátmérőjű kerékpár, valamint a roller, továbbá mérethatár nélkül az összecsukott kerékpár kézipoggyászként díjtalanul szállítható valamennyi járművön, ha az utasok ruházatát, a jármű berendezéseit nem rongálja meg, illetve nem szennyezi be.

 

Első ajtós felszállási rend esetén mi a teendő?

Felszállás előtt, a megállóban az első ajtónál meg kell mutatnod a saját és a kerékpárjegyed vagy bérleted, ezt követően az erre kijelölt (középső vagy hátsó) ajtón szállhatsz fel kerékpároddal. 

Tanácsok a kerékpár szállításához

  • Utazás közben rögzítsd a biciklit, hogy az ne veszélyeztesse a többi utas biztonságát vagy a ruhájuk tisztaságát, illetve a jármű épségét.
  • A szállítandó kerékpár mérete nem haladhatja meg a 180 x 130 x 70 centimétert.
  • A villamoson csak olyan kerékpár szállítható, amelyet rögzíteni lehet a biciklitartóra szerelt tépőzárral.
  • Speciális kialakítású (cargo, tandem, motoros stb.) kerékpárt nem lehet szállítani.
  • A menetrend betartása érdekében, kérjük, hogy a kerékpárral minél gyorsabban szállj le, illetve fel.

Tanácsok az utasoknak

  • Kérjük, figyelj a kerékpárral közlekedőkre, segíts nekik, hogy a biciklivel fel és le tudjanak szállni, illetve a bringát a kijelölt helyen el tudják helyezni.

 

Kerékpárszállítás a MÁV-START vonatain: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/kerekparszallitas

Kerékpárszállítás a Gyermekvasúton: https://www.gyermekvasut.hu/dijszabas/