Megosztott kerékpár- és rollerszolgáltatások

Mi az a megosztott kerékpár- és rollerszolgáltatás?

Budapest számos pontján találkozhatsz közösen használt, jellemzően mobilalkalmazással működő,  díjfizetés ellenében igénybe vehető megosztott kerékpár- és rollerszolgáltatással, mint a MOL Bubi bringái, valamint a Bird, a Lime, a TIER és a Whoosh elektromos rollerjei. Ezeket a többnyire városon belüli rövid utazásokhoz igénybe vehető szolgáltatásokat nevezzük megosztott mikromobilitási szolgáltatásoknak. Mikromobilitási közlekedési eszközök azok, amelyek a hagyományos városi közlekedési rendszereket kiegészítik. Közös jellemzőjük, hogy csendesek, kis helyet foglalnak, kicsi a súlyuk, maximális sebességük a városi közlekedéshez illeszkedik. Ilyen jármű például a kerékpár és a roller, illetve azok elektromos rásegítésű változatai, amelyek a közösségi közlekedéssel is könnyen kombinálhatók.A megosztott mikromobilitási szolgáltatások használatával az utazás elkezdésének és befejezésének a szolgáltató által megadott zónában kell megtörténnie. A parkolás fontos tudnivalóiról itt olvashatsz bővebben.

A megosztott mikromobilitási szolgáltatások használatával az utazás elkezdésének és befejezésének a szolgáltató által megadott zónában kell megtörténnie. A parkolás fontos tudnivalóiról itt olvashatsz bővebben.

 

Hét ok, amiért hasznos, ha a megosztott kerékpár- és rollerszolgáltatásokat használod

 1. A megosztott szolgáltatások előnyt jelentenek, ha városon belül gyorsan kell elintézned valamit, akár több helyszínt is érintve, de nincs kéznél a saját bringád vagy rollered.
 2. A kis helyigényű járművekkel gyorsabban közlekedhetsz a belvárosban, mint gépkocsival, ráadásul a parkolóhely keresésére fordított időt is megspórolhatod.
 3. Ha elkap egy váratlan eső, vihar, könnyen a közösségi közlekedésre válthatsz anélkül, hogy a saját kerékpárodat vagy rolleredet magára kellene hagynod a városban. De ha az eső miatt közösségi közlekedéssel indultál el otthonról, ám napközben kisütött a nap, délután akár megosztott kerékpárral vagy rollerrel tudsz hazamenni.
 4. A megosztott szolgáltatások lehetővé teszik, hogy barátok, családtagok csatlakozzanak a közös kerékpározáshoz, rollerezéshez.
 5. A megosztott szolgáltatásokat rugalmasan kombinálhatod más közlekedési módokkal, ami nagyobb távolságok esetén nagy segítséget jelenthet. Például sokkal gyorsabban érhetsz el egy távolabbi buszmegállót, mint gyalog: a 10-15 perces sétát bringával vagy rollerrel 4-5 percre is rövidítheted.
 6. A megosztott biciklik, rollerek fenntartási és karbantartási költségei nem a felhasználót terhelik.
 7. A fenntarthatóság szempontjából a megosztott szolgáltatások előnye, hogy több ember is igénybe vehet egy-egy járművet, ezért azok nem állnak kihasználatlanul naponta több órán keresztül.

 

Megosztott kerékpár- és rollerszolgáltatások Budapesten

Budapesten megosztott kerékpárt jelenleg egy, megosztott rollert három szolgáltató kínál: előbbit a MOL Bubi, utóbbit a Bird, a Lime és a Tier

A megosztott szolgáltatások szolgáltatási területei, árai és felhasználási feltételei eltérnek egymáséitól, azokról érdemes a szolgáltatók online felületein bővebben tájékozódnod.

Jelenleg a MOL Bubi gyűjtőállomásai és az azokban elérhető kerékpárok mennyisége látható a BKK BudapestGO applikációjában, de a MOL Bubi applikáció letöltése és használata szükséges az utazás elkezdéséhez. A BudapestGO-ban lehetséges útvonalat is tervezni kerékpárral és rollerrel, akár közösségi közlekedéssel kombinálva azt. 

 

A megosztott rollerszolgáltatások használata

 1. Regisztrálj az adott szolgáltató applikációjában.
 2. Vedd fel a járművet a hozzád legközelebbi Mobi-ponton.
 3. Utazz a városban közvetlenül az úti célodhoz, vagy kombinált utazás esetén valamely közösségi közlekedési megállóhoz.
 4. Parkolj az úti célodhoz legközelebbi szabad Mobi-ponton. Figyelj arra, hogy a kiválasztott Mobi-pont az adott szolgáltató szolgáltatási területén legyen, és az applikáció engedje parkolni a rollert vagy a kerékpárt.