2023-as bérletekkel, jegyekkel kapcsolatos információk

Az éves bérletek és az egyéb, 2023-as kezdő érvényességű cikkek 2022. december 1-jétől érhetők el, áraik nem változnak. A 2023-as árakat ide kattintva, az elővételi szabályokat ezen az oldalon érheted el. Az alábbi tájékoztatóval szeretnénk segítséget nyújtani a vásárláshoz.

A különböző értékesítési pontok elérhetőségét és az értékesített jegy- és bérletfajták felsorolását az értékesítésipont-keresőben találod meg.

Átutalásos vásárlással kapcsolatban az üzleti ügyfelek oldalunkon keresztül érhető el részletes tájékoztatás.

Éves bérletetek

Az éves bérletek 2022. szeptember 1-jével változtak: 370 napos érvényességi idővel vásárolhatók, az érvényességi idő a vásárláskor megadott naptól kezdődik. A havi árral rendelkező, visszaváltható típusú éves bérlet kivétel: ez tárgyév január 1-jétől (év közben történő vásárlás esetén adott hónap 1-jétől) következő év január 6-án 02:00 óráig érvényes.

A különféle éves bérletek 12 darab szelvényből állnak (az első tizenegy szelvény egy-egy hónapig, az utolsó szelvény az egy hónapnál néhány nappal hosszabb ideig érvényes, tekintettel arra, hogy az egész bérlet érvényességi ideje 370 nap, illetve a havi árral rendelkező éves bérlet tárgyévet követő január 6-án 02:00 óráig használható). Valamennyi szelvényre felírják a bérlet éves árát (havi árral rendelkező éves bérlet esetében a havi árat).

Az éves bérletek vásárlásakor mind a 12 szelvényt egyszerre kapod meg. Az egyes szelvények egyesével nem árusíthatók, ugyanakkor utazáskor elég mindig csak az adott időpontban érvényes szelvényt felmutatnod. A különféle éves bérletek cseréje és visszaváltása csak a díjszabásban és az üzletszabályzatban meghatározott esetekben és módon lehetséges. Ilyenkor le kell adnod az összes, még felhasználható szelvényt.

A havi árral rendelkező éves bérletek kivételt képeznek abban a tekintetben, hogy a kifizetett összeggel arányosan csak az érvényességi hónapoknak megfelelő számú szelvényt nyomtatnak. Tehát annyi szelvényt, amennyit a vásárlástól számítva az érvényességi idő végéig még fel lehet használni. Például január 1-jén 12-t; július 1-jén már csak 6-ot.

Az arckép nélküli éves Budapest-bérlet megrendeléshez kötött, és csak a Baross téri és Deák téri ügyfélközpontban, valamint a Rumbach Sebestyén utcai Központi ügyfélszolgálaton vagy – legalább 10 darab bérlet rendelése esetén – futártól vehető át.

A különféle éves bérletek cseréjét és visszaváltását Rumbach Sebestyén utcai Központi ügyfélszolgálat, továbbá 250 ezer Ft értékhatárig a Baross téri és a Deák téri ügyfélközpont végzi.

Átutalásos vásárláskor csak az üzleti ügyfelek számára létrehozott online megrendelői felületen adhatsz fel rendelést. Amennyiben átutalással vásárolt bérletet cserélnél, azt szintén ezen a felületen kell kezdeményezned, a berögzített csereigényt a Rumbach Sebestyén utcai Központi ügyfélszolgálat, továbbá 250 ezer Ft értékhatárig a Baross téri és a Deák téri ügyfélközpont szolgálja ki. Amennyiben átutalással vásárolt bérletet váltanál vissza, igényedet a Rumbach Sebestyén utcai Központi ügyfélszolgálaton kell kezdeményezned. A megrendelői felület és az azzal, illetve az átutalásos vásárlással kapcsolatos tájékoztató az üzleti ügyfelek oldalunkon keresztül érhető el.

Korábban vásárolt bérletek és jegyek

A hőpapírra nyomtatott bérleteket és a napijegy típusú jegyeket az érvényességi idejüknek megfelelően lehet utazásra használni, a nyomdai kivitelű bérletek és napijegyek már nem használhatóak.

Az 1998–2012 közötti időszakban vásárolt, kinegrammal vagy fémszállal ellátott vonaljegy típusú jegyekkel 2013. december 31-éig lehetett utazni, majd ezt követően 2014. március 31-éig lehetett értékben becserélni azokat.

A 2023-ban érvényes áron papír alapon váltott, de utazásra még fel nem használt vonaljegy típusú jegyek továbbra is felhasználhatók mindaddig, amíg az áruk nem változik, az árváltozást követően pedig még egy évig. Ennek megfelelően az alábbi vonaljegy típusú jegyek használhatók fel 2023-ban:

 • vonaljegy 350 Ft-os árral nyomtatva,
 • vonaljegy 450 Ft-os árral nyomtatva,
 • járművön váltott vonaljegy 450 Ft-os árral nyomtatva,
 • járművön váltott vonaljegy 600 Ft-os árral nyomtatva,
 • repülőtéri vonaljegy 1500 Ft-os árral nyomtatva (a 2022. június 30-áig 900 Ft-os áron vásárolt jegyek 2023. június 30-áig használhatók utazásra),
 • átszállójegy 530 Ft-os árral nyomtatva (a helyben nyomtatással két szelvényen kiadott átszállójegy csak mindkét szelvény egyidejű felmutatásával használható),
 • metrószakaszjegy 300 Ft-os árral nyomtatva,
 • 10 darabos gyűjtőjegy 3000 Ft-os árral nyomtatva (az árat minden egyes jegyszelvényen vagy a gyűjtőjegy borítólapján tüntették fel. A BKK-logós lila színű, nyomdai kivitelű gyűjtőjegyszelvények az adott gyűjtőjegy fedlapja nélkül is érvényesíthetők és utazásra felhasználhatók),
 • 10 darabos gyűjtőjegy 4000 Ft-os árral nyomtatva
 • környéki helyközi vonaljegy 250 Ft-os árral nyomtatva,
 • környéki helyközi vonaljegy 50%-os kedvezményű változata 125 Ft-os árral nyomtatva,
 • környéki helyközi vonaljegy 90%-os kedvezményű változata 25 Ft-os árral nyomtatva,
 • hajó vonaljegy 750 Ft-os árral nyomtatva,
 • hajó vonaljegy gyermekeknek 550 Ft-os árral nyomtatva,
 • nosztalgia-vonaljegy 500 Ft-os árral nyomtatva,
 • nosztalgia-vonaljegy gyermekeknek 300 Ft-os árral nyomtatva,
 • teljes árú rév személyjegy 170 Ft-os árral nyomtatva, tanuló rév személyjegy 110 Ft-os árral nyomtatva, nyugdíjas rév személyjegy 110 Ft-os árral nyomtatva, rév személygépkocsi jegy 420 Ft-os árral nyomtatva, rév tehergépkocsi jegy 1050 Ft-os árral nyomtatva, rév kerékpár jegy 170 Ft-os árral nyomtatva, rév motorkerékpár jegy 290 Ft-os árral nyomtatva,
 • a 2022. augusztus 31-ig vásárolt "rév tehergépkocsi jegy (3,5 t-ig)" és "rév tehergépkocsi jegy (3,5 t fölött)" nevű jegyek 2023. augusztus 31-ig használhatók utazásra.

A 2013-tól papír alapon váltott, de fel nem használt vonaljegy típusú jegyek esetében – kezelési díj ellenében – lehetséges azok visszaváltása is. A részletes szabályozást az üzletszabályzat tartalmazza.

A mobiljegy formában váltott bérleteket és a napijegy típusú jegyeket az érvényességi idejüknek megfelelően lehet utazásra használni, a mobiljegy formában váltott vonaljegy típusú jegyeket a vásárlástól számított 1 évig (2022. szeptember 1-je előtt vásárolt jegyeknél: 2 évig) lehet utazásra használni, a felhasználhatóságot az esetleges árváltozások nem befolyásolják.