Gyakori kérdések a MOL Bubiról

 Igaz, hogy leállt a MOL Bubi? 

Igen, igaz. A közbringarendszer megújításának előkészítő munkái miatt november végén ideiglenesen leállt a MOL Bubi rendszer. A felhasználók új terméket már nem tudnak vásárolni a rendszerben, azonban 2020. november 29-ig még használhatták az almazöld bicikliket. A BKK kompenzálja minden olyan ügyfelét, akik érvényes MOL Bubi bérlettel rendelkeznek, de a leállás miatt már nem tudják a meglévő bérletüket teljes mértékben kihasználni. A Budapesti Közlekedési Központ 2021-ben egy vadonatúj, a városi közlekedés fejlődő igényét kielégítő közösségi kerékpár-szolgáltatással várja ügyfeleit. A régi MOL Bubi biciklik használatára 2020. november 29-én éjfélig volt lehetőség. Ettől az időponttól kezdve nem lehet kerékpárt felvenni és visszaadni a gyűjtőállomásokon. 

 De nekem a november 29-e utáni időszakra érvényes bérletem van, velem mi lesz? 

A BKK gyors és ügyfélbarát kompenzációt biztosít azok számára is, akik negyedéves, féléves, illetve éves bérlettel rendelkeznek, és bérletük érvényessége a november 29-i leállás után járna le. A kompenzáció pontos módjáról később tájékoztatunk.

Tényleg jön az új MOL Bubi?

Igen, a tavasz második felében indul a megújult MOL Bubi-szolgáltatás. A defekttűrő, fújt gumikkal felszerelt új bringákkal könnyebben és gyorsabban lehet majd haladni, az egyszerűbb használatot pedig okoslakat biztosítja. Új bicajhoz új applikáció jár, amelynek segítségével egyszerűbben és gyorsabban lehet majd regisztrálni és felvenni a MOL Bubi bringákat, sőt egy teljesen új weboldal is készül. További információk itt!

 Ajánlott-e a járványveszély idején biciklivel közlekedni?

Igen, ha megteheted, nagyon is ajánlott. A mozgással csökkentheted a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, erősítheted az immunrendszeredet, és megőrizheted mentális egészségedet is.

 Milyen közösségi közlekedési járatokra vihetek fel biciklit?

Minden fővárosi Tatra típusú villamoson lehet kerékpárt szállítani 2020. október 17. óta. Így a városban közlekedő villamosszerelvények mintegy harmadára, több pesti vonalra is fel lehet vinni kerékpárt. Jelenleg a 65-ös, a 65A, a 165-ös, a 212-es buszra, az 1-es, a 12-es, a 14-es, a 17-es, a 28-as, a 41-es, az 56-os, az 56A, az 59-es, az 59A, az 59B, a 60-as és a 61-es villamosra, a 77-es trolira, a HÉV-vonalakra, valamint a hajókra (ez utóbbiak egyelőre még nem közlekednek) lehet biciklivel felszállni. Újdonság, hogy az utazási lehetőségek kombinálására biztatva szeptembertől három hónapos tesztidőszakra hétvégenként díjmentesen lehet kerékpárt szállítani minden arra alkalmas vonalon – azaz a kerékpározóknak csak a saját utazásukhoz szükséges jeggyel, bérlettel kell rendelkezniük. További részletek és a bringaszállítás szabályai: bkk.hu/kerekpar-szallitasa-a-bkk-jaratain.

Nem akartok új bringasávokat felfesteni a biciklivel közlekedők biztonsága érdekében?

De igen! A Fővárosi Önkormányzat néhány fontos útvonalon ideiglenes kerékpársávok kialakításáról döntött, segítve ezzel is a fővárosiak munkába járását és biztonságos közlekedését. A koronavírus-járvány idején növekvő tendenciát mutat a kerékpárosok közlekedése, és ez kiváló időszak a közlekedési feltételeik továbbfejlesztésére. Már lehet használni az új kerékpársávokat a Bartók Béla úton, a Tétényi úton, a Nagykörúton, a Baross utcában és a Villányi úton.