Gyakori kérdések a koronavírussal kapcsolatban

Összegyűjtöttük a járvánnyal kapcsolatos és a közlekedést is érintő legfontosabb tudnivalókat. 

KÖTELEZŐ MASZKVISELÉS

 Miért kell maszkban utazni?

A járványhelyzetben jelenleg az állampolgárok leginkább azzal segíthetnek önmagukon és egymáson, ha megvédik magukat és a másikat a fertőzésveszélytől. Ezért április 27. óta kizárólag akkor lehet felszállni a fővárosi közösségi közlekedési járatokra, ha az orrot és a szájat egyaránt elfedő maszkot viselsz. Ez a felelős magatartás szükséges ahhoz, hogy megvédjük önmagunkat és a többi utast is a fertőzésveszélytől, hiszen a koronavírus akár két hétig is lappanghat anélkül, hogy a tünetei jelentkeznének, és ez idő alatt könnyen megfertőzhetjük utastársainkat, illetve mi magunk is megfertőződhetünk. Ez ellen pedig az arcunk eltakarása (orr + száj) jelenti a kézenfekvő védekezést. Budapesten, ahogy a járványveszély kezdetétől, továbbra is a lehető legsűrűbben, naponta fertőtlenítik és takarítják a járműveket, azok közösen használt felületeit – beleértve a leszállásjelző gombokat, a kapaszkodókat, az ülőfelületeket, ablaknyitókat stb. –, légkondicionáló berendezéseit, a metróállomásokat, a jegyautomatákat, és bőséges kapacitással, sűrűn indítják a járatokat. Ennek és a kötelező maszkviselésnek köszönhetően a közösségi közlekedés továbbra is biztonságos választás a fővárosi utazáshoz.

 De nekem nincs maszkom. Honnan szerezzek?

A kötelező maszkviselés bevezetését megelőző héten, és az elrendelését követő első napokban a BKK munkatársai mintegy 80 ezer egészségügyi maszkot osztottak szét ingyenesen. A kezdeményezéshez a Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozott. Budapesten számtalan helyen – patikákban, drogériákban, közértekben, online rendeléssel internetes áruházakból is – beszerezhető maszk.

 Ellenőrzik is a kötelező maszkviselést? Kell büntetésre számítanom, ha nem viselek maszkot?

A Budapesti Közlekedési Központ ellenőrei és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának munkatársai megnövelt létszámmal ellenőrzik, hogy az utasok betartják-e a kötelező maszkviselésről szóló fővárosi és kormányrendeletben leírtakat. A megbetegedések növekedő esetszáma miatt kiemelten fontos, hogy minden utas betartsa a szabályokat, ezért a fővárosi operatív törzs döntése alapján a BKK 2020 szeptemberétől szigorított az ellenőrzésen. A BKK utazási feltételei szerint tilos veszélyeztetni az utastársak egészségét. Ezért a közlekedési szolgáltatásból kizárás lehetősége mellett pótdíjat is kiszabnak arra, aki nem vagy nem szabályosan hordja a maszkot. A pótdíjazásra vonatkozó szabályok szerint annak összege a helyszínen, vagy a BKK Ügyfélközpontjaiban a pótdíjazást követő két napon belül kiegyenlítve 8000 forint, csekken befizetve 16 000 forint.

 Hogyan kell szabályosan viselni a maszkot?

A maszkviselési kötelezettségről szóló hatályos jogszabályok szerint azt úgy kell viselni, hogy az az orrot és a szájat is eltakarja.

 Hogyan használjuk megfelelően a maszkot?

  • Mielőtt felvesszük a maszkot, mossuk meg a kezünket meleg vízzel és szappannal, vagy fertőtlenítsük alkoholos kézfertőtlenítővel. Viselése alatt a maszknak folyamatosan fednie kell a szájat és az orrot. Amennyiben a maszk rendelkezik állítható orrpánttal, azt szorosan az orrgyökhöz kell igazítani. A maszk pontosan illeszkedjen az arc bőrére, ne legyenek nyílások a maszk és az arc között.
  • A maszk viselése közben kerülni kell a maszk megérintését, amennyiben mégis megérintjük, mossunk kezet, vagy fertőtlenítsünk. Amennyiben a maszk valamitől átnedvesedik, mihamarabb cseréljük.
  • A maszk eltávolítását hátulról végezzük. Fülünk mögül emeljük ki a rögzítőgumit, vagy kötözzük ki a tarkónál megkötött madzagokat. A maszk elülső felszínét tekintsük szennyezettnek, és levételekor kerüljük az érintését.
  • Az egyszer használatos maszkokat ne használjuk többször, hanem dobjuk zárható szemetesládába! Amennyiben saját készítésű vagy más szövetmaszkot használunk, helyezzük azt enyhén klóros vagy más fertőtlenítős vízbe, áztassuk benne 10 percig, mossuk ki magas hőfokon (60-90 Celsius-fok), szárítsuk meg, és vasaljuk is ki az újabb viselés előtt.
  • A maszk levétele után mossuk meg a kezünket meleg vízzel és szappannal, vagy fertőtlenítsük kezünket alkoholos kézfertőtlenítővel.

(Forrás: Magyar Orvosi Kamara. A lakossági maszkviseléssel kapcsolatos további ajánlások a MOK honlapján: http://mok.hu/koronavirus/allasfoglalasok/tegyunk-valamit-a-szank-es-az-orrunk-ele.)

 

MENETREND

 Milyen menetrend van most érvényben? Sehol nem találok erről információt.

2020. szeptember 1. óta napközben a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint indulnak a járatok. A reggeli csúcsidőszakban a szokásosnál is sűrűbb menetrend szerint közlekednek: többek között a teljes metróhálózaton, a nagykörúti, a kiskörúti és a budai fonódó villamosokon, a Rákóczi úti tengelyen és egyéb frekventált buszvonalakon olyan menetrendet vezettünk be, ami a reggeli csúcsidőszaki járatsűrűséget az ilyenkor szokásosnál hosszabb ideig, egészen reggel 9 óráig biztosítja. A 15 és 19 óra közötti csúcsidőben a BKK a lehető legtöbb jármű forgalomba állításával sűrítette a legkihasználtabb járatait az M3 és az M4 metró, az 1-es, a 4-es, a 6-os villamos vonalán, a budai fonódó villamoshálózaton, a Rákóczi úti tengelyen közlekedő buszjáratok és további nagy kerületközpontokat, lakótelepeket kiszolgáló járatok (a 9-es, a 23-as, a 31-es, a 32-es, a 85-ös, a 95-ös, a 105-ös, a 151-es, a 159-es busz, valamint a 76-os és a 79M trolibusz) vonalán.

 És az éjszakai járatok?

2020. november 13-tól, péntektől a veszélyhelyzeti intézkedésekkel összhangban módosult az éjszakai járatok menetrendje. Minden járat továbbra is közlekedik, az új menetrend szerint azonban Budapest belső területén 15 percenként indulnak a buszok, a külső kerületek központja, illetve a nagyobb lakótelepek felé tartó járatok 30 percenként, az ezeken túli külső területek felé közlekedők pedig 60 percenként követik egymást. Az éjszakai járatok új menetrendjét eléritek itt.

 

EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK UTAZÁSA

Jelenleg is díjmentesen utazhatnak az egészségügyi dolgozók?

Igen. A magyar kormány 2020. november 10-én megjelent rendeletével összhangban november 11-étől a helyi és a helyközi járatokon (tehát a BKK járatain) is díjmentesen utazhatnak az egészségügyi dolgozók, illetve a koronavírus elleni védekezésben közreműködő orvos- és egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók. A díjmentes utazást a rendelet visszavonásáig vehetik igénybe.

Mit kell felmutatnom az ellenőrnek, ha díjmentes utazásra vagyok jogosult?

A személyi igazolvány vagy a hallgatói jogviszonyt tanúsító igazolvány mellett be kell mutatni az ingyenes utazásra feljogosító, a munkáltató által kiállított igazolást is. A téged is foglalkoztató egészségügyi intézménytől olyan igazolást kell kérned, illetve kapnod, amilyet az itt elérhető kormányrendelet utolsó oldalán is megtalálsz.

A BKK a díjmentes utazási lehetőség igénybevételéhez átmenetileg, 2020. november 17-ig az említett igazolás helyett elfogadta az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személyek részére kiállított, az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító hatósági igazolványt, ideértve a szakmai kamarai tagsági kártyákat is.

Kérjük, ha a BKK járatain utazol, mindig tartsd magadnál a felsorolt dokumentumokat, amelyek az ingyenes utazás feltételei. 

 Mi alapján döntitek el, hogy ki számít egészségügyi dolgozónak? 

Ezt nem mi döntjük el, hanem az erre vonatkozó, egészségügyről szóló törvény. Ha nem vagy biztos benne, ellenőrizd itt. A törvény harmadik paragrafusát kell nézned.

 Egészségügyi dolgozó vagyok, és már megvettem a bérletet. Visszaváltjátok?

Igen, ha a fent leírtak szerint díjmentes utazásra vagy jogosult, és jelenleg érvényes bérlettel rendelkezel. Kérjük, menj el bármelyik ügyfélközpontunkba, ahol kollégáink segítenek egy erre vonatkozó kérelem kitöltésében, és elkérik az érvényes bérletedet is. Ne felejtsd el magaddal hozni a már említett munkáltatói igazolást, mert arra is szükséged lesz.

 

JEGYEKKEL, BÉRLETEKKEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK

Hol tudok most jegyet, bérletet venni?

A hozzád legközelebbi jegy- és bérletvásárlási lehetőséget megtalálod egy térképes felületen, a www.bkk.hu/pontkereso oldalon. Ha rendelkezel okostelefonnal, érdemes megfontolnod a mobiljegy használatát, hiszen a járványidőszakban ez a legbiztonságosabb megoldás. A szolgáltatással kapcsolatban minden információ és az applikáció letöltéséhez szükséges link is megtalálható a www.bkk.hu/mobiljegy oldalon. A BKK ügyfélközpontjai május végétől újra nyitva vannak, kivéve a reptéri ügyfélpontokat, amelyek a veszélyhelyzet novemberi bevezetésével ideiglenesen nem működnek. A Rumbach Sebestyén utca 19–21. alatti központi ügyfélszolgálat a régi nyitvatartás szerint, a többi ügyfélközpont egységesen 7 és 19 óra között várja az utasokat. Mintegy 370 jegy- és bérletkiadó automata működik városszerte. Ezenkívül a BKK tíz jegy- és bérletpénztárában, továbbá több száz viszonteladónál (élelmiszerüzletben, újságosnál) tudsz vonaljegyet vagy 10 darabos gyűjtőjegyet vásárolni.

 

A BKK Ügyfélközpontokba történő belépésre milyen szabályok vonatkoznak?

Az ügyfélközpontokba – a járványügyi ajánlásoknak megfelelően – csak az orr és a száj eltakarásával lehet belépni. Az értékesítőhelyeken csak a nyitott pultok számával megegyező számú ügyfél tartózkodhat benn egyszerre. Az ügyfeleknek kézfertőtlenítő szert biztosítunk. Javasoljuk, hogy lehetőség szerint érintésmentes bankkártyával fizessetek. Azt ajánljuk, hogy továbbra is csak a személyes ügyintézés miatt keressétek fel az ügyfélközpontjainkat.

 Lejárt a kisgyermekes bérletigazolványom, mi a teendőm?

Azok a kisgyermekes bérletigazolványok, amelyek a veszélyhelyzet ideje alatt jártak le (2020. március 11. és június 17. között), 2020. december 15-ig továbbra is használhatók. Kérjük, legkésőbb ezen a napon mindenki gondoskodjon bérletigazolványa érvényességi idejének meghosszabbíttatásáról vagy új bérletigazolvány kiállíttatásáról, amelyet bármelyik bérletpénztárunkban vagy ügyfélközpontunkban elintézhet.

 Lejárt a nyugdíjasbérlet-igazolványom, mi a teendőm?

Azok a nyugdíjasbérlet-igazolványok, amelyek a veszélyhelyzet ideje alatt jártak le (2020. március 11. és június 17. között), 2020. december 15-ig továbbra is használhatók. Kérjük, legkésőbb ezen a napon mindenki gondoskodjon a bérletigazolvány érvényességi idejének meghosszabbíttatásáról, vagy új bérletigazolvány kiállíttatásáról, amelyet bármelyik bérletpénztárunkban vagy ügyfélközpontunkban elintézhet.

 A diákigazolványokkal mi a helyzet?

A diákok a 2019/2020-as tanév I. féléves matricájával érvényesített magyar diákigazolványokkal maximum 2020. december 15-ig, igazolhatják az utazási kedvezményre jogosultságukat. Ezt követően, azaz december 16-tól – akkor is, ha a bérlet érvényességi ideje később járna le – már csak a megfelelően érvényesített diákigazolvánnyal utazhatnak. Ugyanez a szabály vonatkozik azokra a diákigazolványt helyettesítő igazolásokra is, amelyeket a tanintézmények elektronikus formában küldtek a diákoknak, és azokat kinyomtatva használták eddig a tanulók.

 

Mi a legbiztonságosabb módja a jegy- és a bérletvásárlásnak?

Ha rendelkezel okostelefonnal, érdemes megfontolnod a mobiljegy használatát, hiszen a járványidőszakban ez a legbiztonságosabb megoldás. A szolgáltatással kapcsolatban minden információ és az applikáció letöltéséhez szükséges link is megtalálható a www.bkk.hu/mobiljegy oldalon.

 

A jegyautomatákat is sűrűbben takarítjátok?

Elrendeltük a jegy- és bérletkiadó automaták lényegesen gyakoribb takarítását, fertőtlenítését is. Emellett javasoljuk, hogy az automaták használatakor vegyél fel kesztyűt, fizess érintésmentes bankkártyával, használat után pedig fertőtlenítsd a kezedet. Ezeket a tanácsokat az automata képernyőjén is megtalálod. Ha ez sem elég megnyugtató számodra, akkor mindenképp gondolkodj el a mobiljegy használatán.

 

Szívesen választanám az automatát jegyvásárlásra, de soha nem működik, ha meg igen, elnyeli a pénzemet, vagy nem adja ki a jegyet.

Kérjük, ha hibás automatával találkozol, nem kapod meg a visszajárót, esetleg nem adja ki a megvásárolt jegyet, bérletet, használd a képernyőn található „ügyfélszolgálat” gombot. Ha ezt megnyomod, ügyfélszolgálati munkatársunk azonnal elmondja, mi a teendő ilyenkor.

 

JÁRMŰVEK, JÁRMŰVEZETŐK

 A járművezetőknek is szüksége van védelemre, eközben a jegyárusítással folyamatosan érintkeznek az utasokkal.

Egyetértünk, ezért március 12-én határozatlan időre felfüggesztettük a járművezetői jegyértékesítést. Az intézkedés visszavonásáig az automatákból, az ügyfélközpontokban, a pénztárakban továbbra is lehet jegyet, bérletet vásárolni, ajánljuk továbbá a közlekedési mobiljegy használatát is, amely nemcsak a legkényelmesebb, de a legbiztonságosabb választás is jelenleg.

 

Mi lesz, ha a buszvezetők is elkapják a vírust? Leáll Budapest közlekedése? Hiszen egész nap a nyakukba lihegnek az utasok.

A járművezetők védelme rendkívül fontos, mivel az autóbusz- és trolibuszvezetők biztosítják a felszíni közösségi közlekedés működőképességének jelentős részét. A buszok és a trolik első felének elkordonozása június 15-én megszűnt, a sofőrök védelme érdekében azonban továbbra is arra kérünk titeket, lehetőség szerint ne a vezetőfülke közelében foglaljatok helyet.

 

Nem lehetne központilag nyitni az ajtókat minden járművön, minden megállóban?

A fővárosi közösségi közlekedésben részt vevő járműveket a lehető legsűrűbben takarítják, fertőtlenítik. Ez természetesen vonatkozik a leszállásjelző gombokra ugyanúgy, ahogy a szintén közösen használt kapaszkodókra, ülőfelületekre, ablaknyitókra. A villamosok, a buszok és a trolik továbbra is csak azokban a megállókban állnak meg, ahol le- vagy felszálló utas van. Amelyik járművön ez lehetséges, ott ilyenkor minden ajtót kinyitnak, egyes autóbuszokon, trolikon azonban ennek technikai akadálya van: az ajtókat egy automatikus rendszer nyitja leszállásjelzés esetén, vagy amikor a felszállni szándékozó utas megnyomja a külső ajtónyitó gombot. Ezeken a járműveken a vezető csak engedélyezi az ajtónyitást, beavatkozni nem tud a rendszerbe. Kérjük, ha ez aggaszt, legyen nálad kézfertőtlenítő, és a leszállásjelzés után fertőtleníts.

 

Nem is takarítják, nem fertőtlenítik a járműveket, ma is egy rendkívül piszkos járművel utaztam.

A lehető legsűrűbbre növelték a már eddig is fokozott takarítás, fertőtlenítés gyakoriságát a közösségi közlekedési járműveken. Ennek ellenére előfordulhat, hogy piszkot, szennyeződést tapasztalsz egyes járműveken, hiszen a forgalomban közlekedő járatokon két megálló között nem tudnak takarítást, fertőtlenítést végezni. Ennek szükségességét sokszor a járművezető sem veszi észre, hiszen ő az útra, a vágányra, illetve az utasok biztonságára figyel. Ha azt tapasztalod, hogy a járműre, amivel utazol, ráfér egy soron kívüli takarítás, kérjük, jelezd a vezetőjének.

 

UTAZÁS A JÁRVÁNYVESZÉLY IDEJÉN

Utazhatok betegen a közösségi közlekedési járatokon?

Ha lázas beteg, náthás vagy, influenzás tüneteket észlelsz magadon, kérjük, hogy felelősségteljes viselkedést tanúsíts, és ne használd a közösségi közlekedési eszközöket. Fokozottan figyelj az egészségedre, és óvd másokét is. Köszönjük.

Hogyan utazzunk etikusan a járványveszély idején?

A Főpolgármesteri Hivatal az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai alapján az alábbiak betartását kéri: kerüljük a szem, a száj és az orr érintését; mossunk kezet minél gyakrabban, és/vagy használjunk rendszeresen kézfertőtlenítő szert; ha tüsszentünk vagy köhögünk, használjunk eldobható zsebkendőt, vagy a könyökhajlatunkkal takarjuk el a szánkat; lázas betegség vagy náthás, influenzás tünetek esetén ne utazzunk, maradjunk otthon! A felsoroltakon kívül mi arra kérünk: az Egészségügyi Világszervezet javaslatait igyekezz utazás közben is betartani. Bár a közösségi közlekedési járműveket folyamatosan takarítják, a hatékonyság érdekében utazás után kivétel nélkül mindig moss kezet; utazás közben – a biztonságot is szem előtt tartva – igyekezz a lehető legkevesebbszer megérinteni a különböző felületeket (például kapaszkodók, mozgólépcső elemei, utastársak stb.). Mindig mérlegeld, hogy nagyobb kihasználtság esetén felszállsz-e az adott járműre. Amennyiben a járművön nyitható az ablak, szellőztess minél többet. A járvány idején célszerű mobiljegyet használni, ha abban találsz neked megfelelő terméket. A megszokotthoz képest viselkedj fokozottabb türelemmel a járművezetőkkel, a jegyellenőrzésben részt vevő személyekkel és az utastársaiddal.