Gyakori kérdések a koronavírussal kapcsolatban

KÖTELEZŐ MASZKVISELÉS

 

Miért kell maszkban utazni?

A járványhelyzetben jelenleg az állampolgárok leginkább azzal segíthetnek egymáson, ha megvédik önmagukat és a másikat a fertőzésveszélytől. Ezért április 27-e óta csak maszkkal az arcunkat eltakarva lehet felszállni a fővárosi közösségi közlekedési járatokra. Ez a felelős magatartás szükséges ahhoz, hogy megvédjük önmagunkat és a többi utast is a fertőzésveszélytől, hiszen a koronavírus akár két hétig is lappanghat anélkül, hogy a tünetei jelentkeznének, és ez idő alatt könnyen megfertőzhetjük akár utastársainkat is, illetve mi magunk is megfertőződhetünk. Ez ellen pedig az arcunk eltakarása jelenti a kézenfekvő védekezést. Budapesten, ahogy a járványveszély kezdete óta, továbbra is a lehető legsűrűbben, naponta fertőtlenítik és takarítják a járműveket, azok közösen használt felületeit – beleértve a leszállásjelző gombokat, a kapaszkodókat, az ülőfelületeket, ablaknyitókat stb. –, légkondicionáló berendezéseit, a metróállomásokat, a jegyautomatákat és bőséges kapacitással, sűrűn indítják a járatokat. Ennek és az április 27-től kötelező maszkviselésnek köszönhetően a közösségi közlekedés továbbra is biztonságos választás a fővárosi utazáshoz.

2020. május 4. óta a közösségi közlekedés járataival utazók számára a maszkviselést kormányrendelet írja elő, és jelenleg csak a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személy esetén tesz kivételt. Az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személy a fogyatékosságügyi országos érdekvédelmi szervezet által kiállított tagsági igazolvánnyal, a maszkviselésre vonatkozó szabályok alóli mentesség érvényesítéséhez kiállított, állapotát igazoló dokumentummal, vagy orvosi papírral igazolhatja állapotát.

 

De nekem nincs maszkom. Honnan szerezzek?

A kötelező maszkviselés bevezetését megelőző héten, és az elrendelését követő első napokban a BKK munkatársai mintegy 80 ezer egészségügyi maszkot osztottak szét ingyenesen. A kezdeményezéshez a Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozott. Budapesten számtalan helyen – patikákban, drogériákban, közértekben, online rendeléssel internetes áruházakból is – beszerezhető maszk.

 

Ellenőrzik is a kötelező maszkviselést? Kell büntetésre számítanom, ha nem viselek maszkot?

A Budapesti Közlekedési Központ ellenőrei és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának munkatársai megnövelt létszámmal ellenőrzik, hogy az utasok betartják-e a kötelező maszkviselésről szóló fővárosi és kormányrendeletben leírtakat. A megbetegedések növekedő esetszáma miatt kiemelten fontos, hogy minden utas betartsa a szabályokat, ezért a fővárosi operatív törzs döntése alapján a BKK 2020 szeptemberétől szigorított az ellenőrzésen. A BKK utazási feltételei szerint tilos veszélyeztetni az utastársak egészségét. Ezért a közlekedési szolgáltatásból való kizárás lehetősége mellett pótdíjat is kiszabnak arra, aki nem, vagy nem szabályosan hordja a maszkot. A pótdíjazásra vonatkozó szabályok szerint annak összege a helyszínen, vagy a BKK ügyfélközpontjaiban a pótdíjazást követő két napon belül kiegyenlítve 8000 forint, csekken befizetve 16000 forint.

A maszkviselési szabályokat a rendőrség is ellenőrzi a Magyar Honvédség közreműködésével. A szabályok be nem tartása szabálysértésnek minősül, amiért a rendőr ötezertől kétszázezer forintig terjedő helyszíni bírságot, vagy ötszázezer forintig terjedő pénzbírságot szabhat ki a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 23. § alapján.

 

Hogyan kell szabályosan viselni a maszkot?

A maszkviselési kötelezettségről szóló hatályos jogszabályok szerint azt úgy kell viselni, hogy az az orrot és a szájat is eltakarja.

 

Hogyan használjuk megfelelően a maszkot?

  • Mielőtt felvesszük a maszkot, mossuk meg a kezünket meleg vízzel és szappannal, vagy fertőtlenítsük kezünket alkoholos kézfertőtlenítővel. Viselése alatt a maszknak folyamatosan fednie kell a szájat és az orrot. Amennyiben a maszk rendelkezik állítható orrpánttal, azt szorosan az orrgyökhöz kell igazítani. A maszk pontosan illeszkedjen az arc bőrére, ne legyenek nyílások a maszk és az arc között.

  • A maszk viselése közben kerülni kell a maszk megérintését, amennyiben mégis megérintjük, mossunk kezet, vagy fertőtlenítsünk. Amennyiben a maszk valamitől átnedvesedik, mihamarabb cseréljük.

  • A maszk eltávolítását hátulról végezzük. Fülünk mögül emeljük ki a rögzítő gumit, vagy kötözzük ki a tarkónál megkötött madzagokat. A maszk elülső felszínét tekintsük szennyezettnek, és kerüljük az érintését a levétel során.

  • Az egyszerhasználatos maszkokat ne használjuk fel többször, hanem dobjuk zárható szemetesládába! Amennyiben saját készítésű, vagy más szövetmaszkot használunk, helyezzük azt enyhén klóros vagy más fertőtlenítős vízbe, áztassuk benne 10 percig, mossuk ki magas hőfokon (60-90 fok), szárítsuk meg, és vasaljuk is ki az újabb viselés előtt.

  • A maszk levétele után mossuk meg a kezünket meleg vízzel és szappannal, vagy fertőtlenítsük kezünket alkoholos kézfertőtlenítővel.

(Forrás: Magyar Orvosi Kamara. A lakossági maszkviseléssel kapcsolatos további ajánlások a MOK honlapján.)

 

MENETREND

 

Milyen menetrend van most érvényben? Sehol nem találok erről információt.

2021. április 19. óta napközben a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint indulnak a járatok. Emellett a reggeli csúcsidőszakban a szokásosnál is sűrűbb menetrend szerint közlekednek: többek között a teljes metróhálózaton, a nagykörúti, a kiskörúti és a budai fonódó villamosokon, a Rákóczi úti tengelyen közlekedő és egyéb frekventált buszvonalakon olyan menetrendet vezettünk be, ami a reggeli csúcsidőszaki járatsűrűséget az ilyenkor szokásosnál hosszabb ideig, egészen reggel 9 óráig biztosítja. A 15 és 19 óra közötti délutáni csúcsidőben a BKK a lehetséges legtöbb jármű forgalomba állításával sűrítette a legkihasználtabb járatait az M3 és az M4 metró, az 1-es, a 4-es, a 6-os villamos vonalán, a budai fonódó villamoshálózaton, a Rákóczi úti tengelyen közlekedő buszjáratok és további, nagy kerületközpontokat, lakótelepeket kiszolgáló járatok (így a 9-es, a 23-as, a 31-es, a 32-es, a 85-ös, a 95-ös, a 105-ös, a 151-es, a 159-es busz, valamint a 76-os és a 79M trolibusz) vonalán.
Május 1-től villamosok ismét alapmenetrendjük szerint járnak esténként, így 20:00 és 22:00 között 3-5 percenként, 22:00 és 23:30 között 5 percenként, 23.30 és éjfél között pedig 10 percenként követik egymást a szerelvények a Nagykörúton. A 6-os villamos éjféltől továbbra is negyedóránként jár.
Május 3-tól az M1-es földalatti 22:30-ig ötpercenként jár, utána 10 percenként követik egymást a szerelvények. 
Az M2-es, az M3-as és az M4-es metró 20.00-22.00 között 5 percenként jár, utána 10 percenként követik egymást a szerelvények. Az M3-as metrópótló buszok 20.00-23.00 között 2-3 percenként, utána 5 percenként járnak.

A járatok aktuális menetrendje megismerhető a BKK honlapján, a bkk.hu/menetrendek oldalon. Utazástervezéshez továbbra is érdemes a BKK FUTÁR alkalmazást használni, amely a továbbiakban is mindig az optimális útvonalat tervezi meg az úti cél eléréséhez

 

És az éjszakai járatok?

2020. november 13-tól, péntektől a veszélyhelyzeti intézkedésekkel összhangban módosult az éjszakai járatok menetrendje. Minden járat továbbra is közlekedik, új menetrendjük szerint azonban Budapest belső területén 15 percenként indulnak a buszok, a külsőbb kerületek központja, illetve a nagyobb lakótelepek felé tartó járatok 30 percenként, az ezeken túli külső területek felé közlekedők pedig 60 percenként követik majd egymást. Az éjszakai járatok új menetrendjét eléritek itt.

 

EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK UTAZÁSA

 

Jelenleg is díjmentesen utazhatnak az egészségügyi dolgozók?

Igen. A Magyar Kormány 2020. november 10-én megjelent rendeletével összhangban november 11-étől a helyi és a helyközi járatokon, így a BKK járatain is díjmentesen utazhatnak az egészségügyi dolgozók, illetve a koronavírus elleni védekezésben közreműködő orvos- és egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók. A díjmentes utazás a rendelet visszavonásáig vehető igénybe.

 

Mit kell felmutatnom az ellenőrnek, ha díjmentes utazásra vagyok jogosult?

A személyi igazolvány vagy a hallgatói jogviszonyt tanúsító igazolvány mellett be kell mutatni az ingyenes utazásra feljogosító, munkáltató által kiállított igazolást is. A téged is foglalkoztató egészségügyi intézménytől egy olyan igazolást kell kérned, illetve kapnod, amilyet az itt elérhető kormányrendelet utolsó oldalán is megtalálsz. A díjmentes utazásra jogosult hallgatók az említett igazolás helyett felmutathatják a fővárosi és a megyei kormányhivatalok által küldött kirendelő határozatot is.

A BKK a díjmentes utazási lehetőség igénybevételéhez átmenetileg, 2020. november 17-ig az említett igazolás helyett elfogadta az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személyek részére kiállított, az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító hatósági igazolványt, ideértve a szakmai kamarai tagsági kártyákat is.

Kérjük, hogy ha a BKK járatain utazol, mindig tartsd magadnál a felsorolt dokumentumokat, melyek az ingyenes utazás feltételei.

 

 

Mi alapján döntitek el, ki számít egészségügyi dolgozónak? 

Ezt nem mi döntjük el, hanem az erre vonatkozó, egészségügyről szóló törvény. Ha nem vagy biztos benne, ellenőrizd itt, a törvény harmadik paragrafusát kell nézned.

 

Egészségügyi dolgozó vagyok és már megvettem a bérletet. Visszaváltjátok?

Igen, ha a fent leírtak szerint díjmentes utazásra vagy jogosult, és jelenleg érvényes bérlettel rendelkezel. Kérjük, fáradj be bármelyik ügyfélközpontunkba, ahol kollégáink segítenek egy erre vonatkozó kérelem kitöltésében és elkérik az érvényes bérletedet is. Ne felejtsd el magaddal hozni a már említett munkáltatói igazolást, mert erre is szükséged lesz.

 

JEGYEKKEL, BÉRLETEKKEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK

 

Hol tudok most jegyet, bérletet venni?

A hozzád legközelebb eső jegy- és bérletvásárlási lehetőséget kereshető, térképes felületen megtalálod a www.bkk.hu/pontkereso oldalon. Ha rendelkezel okostelefonnal, érdemes megfontolnod a mobiljegy használatát, hiszen a járványidőszak során különösen biztonságos megoldást jelent. Az A szolgáltatással kapcsolatban minden információ és az applikáció letöltéséhez szükséges link is megtalálható a www.bkk.hu/mobiljegy oldalon. 2021. május 3-tól a mobiljegyrendszer új termékekkel bővült, már negyedéves és kedvezményes éves bérletet is lehet vásárolni okostelefonról. A BKK ügyfélközpontjai nyitva vannak, beleértve a reptéri ügyfélpontokat is, melyek 2021. május 1-től ismét megnyitottak.
A Rumbach Sebestyén u. 19-21. alatt található központi ügyfélszolgálat régi nyitvatartása szerint, a többi ügyfélközpont egységesen 7 és 19 óra között várja az utasokat. Mintegy 370 jegy- és bérletautomata működik városszerte. Emellett a BKK tíz jegy- és bérletpénztárában, továbbá több száz viszonteladónál (élelmiszerüzletben, újságosnál. Nemzeti Dohányboltban) tudsz vonaljegyet vagy 10 darabos gyűjtőjegyet vásárolni.

 

A BKK ügyfélközpontokba történő belépésre milyen szabályok vonatkoznak?

Az ügyfélközpontokba – a járványügyi ajánlásoknak megfelelően – csak az orr és a száj eltakarásával lehet belépni. Az értékesítőhelyeken csak a nyitott pultok számával megegyező számú ügyfél tartózkodhat benn egyszerre. Az ügyfeleknek kézrfertőtlenítőszert biztosítunk. Javasoljuk, hogy lehetőség szerint érintésmentes bankkártyával fizessetek. Azt ajánljuk, hogy továbbra is csak a személyes ügyintézést igénylő ügyekben keressétek fel az ügyfélközpontjainkat.

 

Lejárt a kisgyermekes bérletigazolványom, mi a teendőm?

Azok a kisgyerekes bérletigazolványok, amelyek a tavasszal kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt (2020. március 11. és június 17. között) jártak le, 2020. december 15-ig voltak használhatók. A kisgyerekes bérletigazolványokat a megfelelő igazolás beszerzésével félévente kell megújítani. A korlátozások miatt a márciusban lejáró kisgyerekes bérletigazolványokat a BKK április 30-ig elfogadja.
Az új bérletigazolvány kiállíttatását bármelyik bérletpénztárunkban vagy ügyfélközpontunkban elintézheti.

 

Lejárt a nyugdíjasbérlet-igazolványom, mi a teendőm?

Azok a nyugdíjasbérlet-igazolványok, amelyek a tavasszal kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt (2020. március 11. és június 17. között) jártak le, 2020. december 15-ig voltak használhatók. A korlátozások miatt a márciusban lejáró kisgyerekes bérletigazolványokat a BKK április 30-ig elfogadja.
Az új bérletigazolvány kiállíttatását bármelyik bérletpénztárunkban vagy ügyfélközpontunkban elintézheti.

 

A diákigazolványokkal mi a helyzet?

A 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel 2021. február 8-ától kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt, illetve (ha majd a veszélyhelyzetet megszüntetik) a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig a következő szabályok érvényesek a magyar diákigazolványokra:

  • Azok a diákok, akik már megkapták a 2020/2021-es tanév I. féléves, II. féléves, vagy tanéves érvényesítő matricát, az általános szabályok szerint igazolhatják az utazási kedvezményre való jogosultságukat: I. féléves matricával 2021. március 31-ig, II. féléves vagy tanéves matricával 2021. október 31-ig. Ha ezeken a napokon is érvényben van a veszélyhelyzet, akkor az érintett diákigazolványokkal a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig továbbra is igénybe lehet venni az utazási kedvezményeket. A 60. nap után azonban – akkor is, ha a bérlet érvényességi ideje később járna le – már csak a megfelelően érvényesített diákigazolvánnyal utazhatsz.
  • Azok a diákok, akik még nem kapták meg a 2020/2021-es tanév I. féléves, II. féléves vagy tanéves érvényesítő matricát, hanem csak az előző tanévben érvényesített diákigazolvánnyal rendelkeznek, azok a 2019/2020-as tanév I. féléves, II. féléves, vagy tanéves matricájával érvényesített diákigazolványokkal a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig igazolhatják az utazási kedvezményre való jogosultságukat. Ezt követően – akkor is, ha a bérlet érvényességi ideje később járna le – már csak a megfelelően érvényesített diákigazolvánnyal utazhatsz.
  • Ha a tanintézmény a diákigazolványt helyettesítő [az oktatási igazolványokról szóló 362/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 12. §-a szerinti] igazolást szkennelve, elektronikusan küldte el a tanulónak, akkor az ilyen igazolás a diákok által kinyomtatott formában felhasználható (elektronikus változatban az igazolás nem mutatható be). Azok az igazolások, amelyek a rajtuk feltüntetett érvényességi idő szerint 2020. november 4-én vagy ezt követően járnak le a veszélyhelyzet alatt, a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig jogosítanak utazási kedvezményre.

Igaz, hogy 2021. áprilisában díjmentesen utazhatnak az általános iskolák alsó tagozatos tanulói?

Igen. A BKK április 19-től a hónap végéig ingyenes utazást biztosít járatain az alsó tagozatos diákok számára. Erről a itt lehet bővebben olvasni.

Mi a legbiztonságosabb módja a jegy-, bérletvásárlásnak?

Ha rendelkezel  okostelefonnal, érdemes megfontolnod a mobiljegy használatát, hiszen a járványidőszak során különösen biztonságos megoldást jelent. 2021. május 3-tól újabb termékekkel bővült a mobiljegyrendszer, így a már negyedéves és kedvezményes éves bérletek is megvásárolhatóak mobiltelefonon.
A szolgáltatással kapcsolatban minden információ és az applikáció letöltéséhez szükséges link is megtalálható a www.bkk.hu/mobiljegy oldalon.

A jegyautomatákat is sűrűbben takarítjátok?

Elrendeltük a jegy- és bérletkiadó automaták lényegesen sűrűbb takarítását, fertőtlenítését is. Emellett javasoljuk, hogy az automaták használatakor vegyél fel kesztyűt, fizess érintésmentes bankkártyával, használat után pedig fertőtlenítsd a kezedet. Ezeket a tanácsokat egyébként az automata képernyőjén is megtalálod. Ha ez sem elég megnyugtató számodra, akkor mindenképp gondolkodj el a mobiljegy használatán.

 

Szívesen választanám az automatát jegyvásárlásra, de soha nem működik, ha meg igen, elnyeli a pénzemet, vagy nem adja ki a jegyet.

Kérjük, hogy ha hibás automatával találkoztok, vagy nem kapjátok meg a visszajárót, esetleg nem adja ki a megvásárolt jegyet, bérletet, használjátok a képernyőn található „ügyfélszolgálat” gombot. Ha ezt megnyomjátok, egy ügyfélszolgálati munkatársunk azonnal elmondja, mi a teendő ilyen esetben.

 

MOL BUBI, BICIKLI

 

Igaz, hogy leáll a MOL Bubi?

Igen, igaz. A közbringarendszer megújításának előkészítő munkái miatt november végén ideiglenesen leáll a MOL Bubi rendszer. A felhasználók új terméket már nem tudnak vásárolni a rendszerben, azonban 2020. november 29-ig még használhatják az almazöld bicikliket. A BKK minden olyan ügyfelét kompenzálja, akik érvényes MOL Bubi bérlettel rendelkeznek, de a leállás miatt már nem tudják a meglévő bérletüket teljes mértékben kihasználni. A Budapesti Közlekedési Központ 2021-ben egy vadonatúj, a városi közlekedés fejlődő igényét kielégítő közösségi kerékpár-szolgáltatással várja ügyfeleit. A régi MOL Bubi biciklik használatára 2020. november 29-én éjfélig van lehetőség. Ettől az időponttól kezdve nem lehet kerékpárt felvenni és visszaadni a gyűjtőállomásokon.

 

De nekem a november 29-e utáni időszakra érvényes bérletem van, velem mi lesz?

A BKK gyors és ügyfélbarát kompenzációt biztosít azon negyedéves, féléves, illetve éves bérlettel rendelkezők számára is, akik bérletének érvényessége a november 29-i leállás után járna le. A kompenzáció pontos módjáról később adunk tájékoztatást.

 

Tényleg jön az új MOL Bubi?

Igen, a tavasz második felében indul a megújult MOL Bubi-szolgáltatás. A defekttűrő, fújt gumikkal felszerelt új bringákkal könnyebben és gyorsabban lehet majd haladni, az egyszerűbb használatot pedig okoslakat biztosítja. Új bicajhoz új applikáció jár, amelynek segítségével egyszerűbben és gyorsabban lehet majd regisztrálni és felvenni a MOL Bubi bringákat, sőt egy teljesen új weboldal is készül. További információk itt!

 

Ajánlott-e a járványveszély idején biciklivel közlekedni?

Igen, ha megteheted, nagyon is ajánlott. A mozgással csökkentheted a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, erősítheted az immunrendszeredet, és a mentális egészségedet is megőrizheted.

 

Milyen közösségi közlekedési járatokra szállhatok fel biciklivel?

Minden fővárosi Tatra típusú villamoson lehet kerékpárt szállítani 2020. október 17-e óta. Így a városban közlekedő villamosszerelvények mintegy egyharmadára, mostantól több pesti vonalra is fel lehet szállni kerékpárral. Jelenleg a 65-ös, a 65A, a 165-ös, a 212-es buszra, az 1-es, a 12-es, a 14-es, a 17-es, a 28-as, a 41-es, az 56-os, az 56A, az 59-es, az 59A, az 59B, a 60-as és a 61-es villamosra, a 77-es trolira, a HÉV-vonalkra valamint a hajókra (ez utóbbiak egyelőre még nem közlekednek) lehet biciklivel felszállni. Újdonság, hogy az utazási lehetőségek kombinálására biztatva 2020. szeptembertől egy három hónapos tesztidőszakra hétvégenként díjmentesen lehet kerékpárt szállítani minden arra alkalmas vonalon – azaz az kerékpárosoknak csak saját utazásukhoz szükséges jeggyel, bérlettel kell rendelkezniük. További részletek és a bringaszállítás szabályai: bkk.hu/kerekpar-szallitasa-a-bkk-jaratain.

 

Nem akartok új bringasávokat felfesteni a biciklisek biztonságosabb közlekedése érdekében?

De igen: a Fővárosi Önkormányzat néhány fontos útvonalon ideiglenes kerékpársávok kialakításáról döntött, ezzel is segítve a fővárosiak munkába járást és biztonságos közlekedését, ugyanis a koronavírus-járvány idején növekvő tendenciát mutat a kerékpáros közlekedés, és ez kiváló időszak a kerékpáros közlekedési feltételek gyors továbbfejlesztésére. Már használhatók az új kerékpársávok a Bartók Béla úton, a Tétényi úton, a Nagykörúton, a Baross utcában és a Villányi úton.

 

JÁRMŰVEK, JÁRMŰVEZETŐK

 

A járművezetőknek is szüksége van védelemre, eközben a jegyárusítással folyamatosan érintkeznek az utasokkal.

Egyetértünk, ezért március 12-én határozatlan időre felfüggesztettük a járművezetői jegyértékesítést. Az intézkedés visszavonásáig az automatákból, az ügyfélközpontokban, a pénztárakban továbbra is lehet jegyet, bérletet vásárolni, ajánljuk továbbá a közlekedési mobiljegy használatát is, amely nemcsak a legkényelmesebb, de a legbiztonságosabb választás is jelenleg.

 

Mi lesz, ha a buszvezetők is elkapják a vírust? Leáll Budapest közlekedése? Hiszen egész nap a nyakukba lihegnek az utasok.

A járművezetők védelme rendkívül fontos, mivel az autóbusz- és trolibuszvezetők biztosítják a felszíni közösségi közlekedés működőképességének jelentős részét. A koronavírus-járvány harmadik hulláma, valamint a fertőzöttek emelkedő száma miatt a fővárosi autóbuszokon és trolibuszokon március közepétől mindkét oldalon lezártuk az első üléssorokat. Az elkülönítés célja, hogy megóvja a járművezetők egészségét. Ezen kívül a megállóba beálló járművek valamennyi ajtaja kinyílik, ezzel biztosítva a hatékonyabb szellőzést.
Március 29-től, hétfőtől átmenetileg nem nyitják ki az első ajtót az autóbuszokon és a trolibuszokon, és a járművek első részét kordonnal zárják le.

 

Nem lehetne központilag nyitni az ajtókat minden járművön, minden megállóban?

A fővárosi közösségi közlekedésben résztvevő járműveket a lehető legsűrűbben takarítják, fertőtlenítik. Ez természetesen vonatkozik a leszállásjelző gombokra ugyanúgy, ahogy a szintén közösen használt kapaszkodókra, ülőfelületekre, ablaknyitó gombokra. A villamosok, a buszok és a trolik továbbra is csak azokban a megállókban állnak meg, ahol le- vagy felszálló utas van. Amelyik járművön ez lehetséges, ott ilyenkor minden ajtót kinyitnak, egyes autóbuszokon, trolikon azonban ennek technikai akadálya van: az ajtókat egy automatikus rendszer nyitja leszállásjelzés esetén, vagy amikor a felszállni szándékozó utas megnyitja a külső ajtónyitó gombot. Ezeken a járműveken a vezető csak engedélyezni tudja az ajtónyitást, beavatkozni nem tud a rendszerbe. Kérjük, ha ez aggaszt, legyen nálad kézfertőtlenítő, és a leszállásjelzés után fertőtleníts!

 

Nem is takarítják, fertőtlenítik a járműveket, ma is egy rendkívül piszkos járművel utaztam.

A lehető legsűrűbbre növelték a már eddig is fokozott takarítás, fertőtlenítés gyakoriságát a közösségi közlekedési járműveken. Ettől persze előfordulhat, hogy piszkot, szennyeződést tapasztaltok egyes járműveken, hiszen a forgalomban közlekedő járatokon két megálló között nem tudnak takarítást, fertőtlenítést végezni. Ennek szükségességét sokszor a járművezető sem veszi észre, hiszen ő az útra, a vágányra, illetve a ti biztonságotokra figyel. Ha azt tapasztaljátok, hogy a járműre, amivel utaztok, ráférne egy soron kívüli takarítás, kérjük, jelezzétek neki.

 

UTAZÁS A JÁRVÁNYVESZÉLY IDEJÉN

 

Utazhatok betegen a közösségi közlekedési járatokon?

Ha lázas beteg, náthás vagy, influenzás tüneteket észlelsz magadon, kérjük, hogy felelősségteljes viselkedést tanúsítva ne használd a közösségi közlekedési eszközöket. Fokozottan figyelj az egészségedre, és óvd másokét is. Köszönjük!

 

Hogyan utazzunk etikusan a járványveszély idején?

A Főpolgármesteri Hivatal az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai alapján az alábbiak betartását kéri: kerüljük a szem, a száj és az orr érintését; mossunk kezet minél gyakrabban, vagy használjunk rendszeresen kézfertőtlenítőszert; ha tüsszentünk vagy köhögünk, használjunk eldobható zsebkendőt, vagy a könyökhajlatunkkal takarjuk el a szánkat; lázas betegség, vagy náthás, influenzás tünetek esetén ne használjuk a közösségi közlekedést! Mi pedig a felsoroltakon kívül arra kérünk titeket: az Egészségügyi Világszervezet által felsorolt javaslatokat igyekezzetek utazás közben is betartani; bár a közösségi közlekedési járműveket folyamatosan takarítják, a hatékonyság érdekében utazás után kivétel nélkül mindig mossatok kezet; utazás közben – a biztonságot is szem előtt tartva – igyekezzetek a lehető legkevesebbszer megérinteni a különböző felületeket (például kapaszkodók, mozgólépcső elemei, utastársak stb.); mindig mérlegeljétek, hogy nagyobb kihasználtság esetén felszálltok-e az adott járműre; amennyiben a járművön nyitható az ablak, igyekezzetek minél többet szellőztetni; a járvány idején célszerű a mobiljegyet használni, ha abban találtok számotokra megfelelő terméket; a megszokotthoz képest viselkedjetek fokozottabb türelemmel a járművezetőkkel, a jegyellenőrzésben résztvevő személyekkel, illetve utastársaitokkal szemben.