HÉV-menetjegy (15 km)

HÉV-menetjegy (15 km)

 

Mire érvényes?

Egyszeri, egyirányú (a jegyen feltüntetett állomások sorrendjének megfelelő), útmegszakítás nélküli utazásra.

A HÉV-ek Budapest közigazgatási határán kívüli vonalszakaszain használható. A Budapest határán belüli utazáshoz az utasnak rendelkeznie kell érvényes bérlettel vagy érvényesített jeggyel.

 

Hol érvényes?

A jegyen feltüntetett HÉV állomások között, Budapest közigazgatási határán kívül (utazni a jegyen feltüntetett állomások sorrendjének megfelelően lehet).

 

Jegyérvényesítés

Megvásárlás után külön érvényesítést nem igényel.

 

Meddig érvényes?

A BKK-nál vásárolt jegy az érvényesség napját követő nap 02:00-ig útmegszakítás nélküli egyszeri egyirányú utazásra érvényes. A MÁV alkalmazásból vásárolt jegy a vásárláskor megadott kezdő időponttól (hónap, nap, óra, perc) számított 4 órán át érvényes, ami azt jelenti, hogy az egyszeri, egyirányú, útmegszakítás nélküli utazást ebben az időszakban kell megkezdeni (az érvényességi időn belül megkezdett utazás az érvényességi idő lejártát követően is befejezhető).

 

Hol vásárolható meg?

Ez a jegyfajta megvásárolható a MÁV alkalmazásból is, papír alapon a MÁV-START Zrt. pénztáraiban és jegykiadó automatáiból is, a BKK-tól történő vásárláshoz pedig a BKK értesítésipont-keresőben találhatók meg a lehetőségek.

 

Visszaválthatóság

Az előre váltott jegy az érvényesség kezdete előtt visszaváltható, ha a jegy értéke meghaladja a kezelési díjat (részletes szabályozás).

 

További tudnivalók

Nem számít útmegszakításnak, ha:

  • az utas olyan vonatról, amely a felszállási helyénél megállt, de a célállomásáig nem közlekedik, vagy ott menetrend szerint megállás nélkül áthalad, az időben legkorábbi olyan követő vonatra száll át, mely a célállomásán menetrend szerint megáll;
  • az adott HÉV-vonalon és viszonylaton történő utazás a menetrend szerint csak átszállással biztosított
  • előre nem várt esemény miatt átszállásra kényszerül.

Jeggyel történő utazáshoz a jegyet a beutazni kívánt teljes viszonylatra meg kell váltani a felszállás megkezdése előtt. Kivételt képeznek ez alól

  • a Budapest közigazgatási határán kívüli megállóban felszálló utasok, ha ott menetjegykiadás (pénztár, szerződött jegykiadó partner, menetjegykiadó automata, vagy a peronon szolgálatot teljesítő jegyellenőrzésre jogosult személy útján) nincs,
  • a Budapest közigazgatási határán kívüli megállóba történő utazásnál a Budapesten kívüli szakaszra érvényes menetjegy tekintetében a Budapest közigazgatási határán belüli menetjeggyel vagy bérlettel rendelkezők.

A jegyet ellenőrzéskor fel kell mutatni, és az ellenőrzést végző személy kérésére át kell adni.

A MÁV alkalmazásról, illetve az abból vásárolt jegyek használatáról, cseréjéről, visszaváltásáról itt tájékozódhatsz.

Az elővételi szabályokról itt olvashatsz.