Ingyenes közösségi közlekedés 14 éven aluliaknak

Ingyenesen vehetik igénybe Budapest közösségi közlekedését a 14 éven aluliak 2021. szeptember 2-ától, csütörtöktől.

A gyermekes családok terheinek csökkentése érdekében 2021. szeptember 2-a óta díjmentesen utazhatnak a BKK járatain a 14 éven aluliak. Egy fenntartható, élhető városban erősíteni kell a közösségi közlekedés szerepét, a koronavírus-járvány azonban nagy mértékben csökkentette a járatok utasszámát. Mivel a közösségi közlekedés járványügyi szempontból biztonságos, ezért jó szívvel ösztönözzük a fővárosban utazókat arra, hogy az új kedvezmény hatására még többen használják a BKK járatait.

14 év alatti gyermek hozzátartozóival egy trolibusz mellett

 

A kedvezményre jogosultak köre

Már nemcsak az óvodások, de minden 14 éven alatti, tanulói jogviszonnyal, érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkező diák is jogosult az ingyenes utazásra a BKK járatain. A kedvezményt a tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermekek, fiatalok annak a tanévnek az utolsó napjáig (augusztus 31. napjáig) vehetik igénybe, amelyben a 14. életévüket betöltik. 

Például az a fiatal, aki 2009. december 31-én született, ezért 14. életévét 2023. december 31-én tölti be, utoljára a 2023. szeptember 1-jén kezdődött tanév végéig, 2024. augusztus 31-ig veheti igénybe a kedvezményt. 

Aki például 2023. július 15-én ünnepelte a 14. születésnapját, ő a 2023. szeptember 1-jén kezdődött tanévben már nem veheti igénybe a kedvezményt, de akinek 14. szülinapja ugyanezen év szeptember 2-ára esik ő 2024. augusztus 31-ig élhet a díjmentes utazás lehetőségével.

 

Ezeken a fővárosi vonalakon vehető igénybe a kedvezmény

A 14 éven aluli tanulók díjmentes utazására Budapest közigazgatási határán belül a BKK járatain, a környéki buszokon (Budapest közigazgatási határáig), valamint a HÉV-vonalakon (Budapest közigazgatási határáig), tételesen  az 1-69 jelzésű villamoson, a 70-83 jelzésű trolibuszon, az 1-299 és a 900-999 jelzésű autóbuszon, a H5-ös, a H6-os, a H7-es, a H8-as, a H9-es HÉV-en, az M1-es, az M2-es, az M3-as és az M4-es metróvonalon, továbbá a D14-es hajójáraton van lehetőség.

Nem vonatkozik az ingyenesség a MÁV-START és a VOLÁNBUSZ azon elővárosi járataira, amelyeken a Budapest-bérleteket elfogadják. Ezért a távolsági vonatokra és buszokra ennek figyelembevételével kell megvenni a jegyet, bérletet, nem csak az agglomerációs határszakasztól a lakóhelyig. 

 

Az ellenőrnek a diákigazolványt kell felmutatni

Iskolás korú gyermek esetén az ellenőr kérésére az érvényes magyar diákigazolványt, ennek hiányában a diákigazolványt helyettesítő  hivatalos igazolást kell felmutatni.

Amennyiben a tanuló nem tudja ezek egyikét sem az ellenőrnek megmutatni, akkor az itt részletesen meghatározott szabályok szerint élhet az utólagos bemutatás lehetőségével. Az eljárási díj az ingyenes utazási jogosultságot igazoló dokumentum bemutatásával 1000 forint.

Az ingyenes utazás lehetősége a diákigazolványt felmutató személyre vonatkozik. A vele utazó kísérőszemély, vagy vele lévő kutya, kerékpár szállítására továbbra is meg kell váltani a megfelelő jegyet.

Akik nem rendelkeznek magyar diákigazolvánnyal, azokra nem vonatkozik az ingyenes utazás. A magyar diákigazolványt alapvetően a

  • Magyarországon tanuló (állampolgárságtól függetlenül) diákok, valamint
  • akár külföldi tanulmányok esetén is Magyarország vagy bármely egyéb EU-tagállam, illetve Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai igényelhetik.

Óvodás korú gyermek esetén természetesen szemmel jól látható az ingyenes utazásra való jogosultság, ezért a BKK eltekint az életkor igazolásának kötelezettségétől.

14 éven aluli gyermekek szállnak fel egy buszra

 

Gyakran ismételt kérdések a 14 éven aluliak ingyenes utazásával kapcsolatban

 

Miért jó az, hogy a 14 éven aluliak ingyenesen utazhatnak?

Budapest városvezetése alapvetően szociális szempontok alapján döntött arról, hogy a gyermekes családok terheinek csökkentése érdekében 2021. szeptember 2-ától ingyenesen utazhatnak a BKK járatain a 14 éven aluliak. Egy fenntartható, élhető városban erősíteni kell a közösségi közlekedés szerepét, a 2020 tavasza óta tartó koronavírus-járvány azonban nagy mértékben csökkentette a járatok utasszámát. Mivel a közösségi közlekedés járványügyi szempontból biztonságos, ezért a városvezetés és a Budapesti Közlekedési Központ jó szívvel ösztönzi a fővárosban utazókat arra, hogy az új kedvezmény hatására még többen használják a BKK járatait.

 

Pontosan kinek díjmentes a közösségi közlekedés 14 év alatt?

A budapesti közösségi közlekedést bármely gyermek díjmentesen veheti igénybe annak a tanévnek az utolsó napjáig (az adott év augusztus 31-e), amelyben a 14. életévét betölti. Például aki 2023. szeptember 15-én tölti be a 14. életévét, ő 2024. augusztus 31-ig ingyenesen utazhat a megadott feltételekkel. Aki azonban 2023. július 15-én töltötte be a 14. életévét, ő a 2023/2024-es tanévben már nem jogosult az ingyenes utazásra. 

 

A tanulóknak mit kell felmutatniuk a jegy- és bérletellenőrzés során?

A tanulóknak az oktatási igazolványokról szóló kormányrendelet szerinti érvényes magyar diákigazolványukat, vagy az ott meghatározott diákigazolványt helyettesítő igazolást szükséges mindig maguknál tartani és ezt kell felmutatni. Ezek az igazolványok, igazolások egyben a díjmentes utazást biztosító utazási igazolványoknak is számítanak 2021. szeptember 2-ától.

 

Mi történik, ha nincs nálam a diákigazolványom az utazás során?

Amennyiben ellenőrzéskor a diák nem tudja felmutatni a diákigazolványt vagy a szükséges igazolást, akkor pótdíjazza az ellenőr, de az itt részletesen meghatározott szabályok szerint élhet az utólagos bemutatás lehetőségével. Az eljárási díj az ingyenes utazási jogosultságot igazoló dokumentum bemutatásával 1000 forint.

 

Csak Budapest közigazgatási határain belül érvényes a kedvezmény, vagy a teljes agglomerációban is?

A 14 éven aluliak ingyenes utazására a BKK járatain, valamint a környéki buszok és a HÉV-vonalak budapesti szakaszán van lehetőség.  

Nem vonatkozik az ingyenesség a MÁV-START elővárosi járatain, valamint a VOLÁNBUSZ járatokon az agglomerációs határon belüli szakaszokra, ahol eddig Budapest-bérlet felmutatásával lehetett utazni, ezért a távolsági MÁV és VOLÁNBUSZ jegy-és bérletvásárlás során ennek figyelembevételével kell megvenni a jegyet, vagy bérletet, nemcsak az agglomerációs határszakasztól a lakóhelyig.

 

Érvényes a kedvezmény a VOLÁNBUSZ és a MÁV azon elővárosi szakaszain is, ahol eddig elfogadták a Budapest-bérleteket?

Nem, a VOLÁNBUSZ és a MÁV járatainak érintett szakaszain a kedvezmény jelenleg nem vehető igénybe.

 

Miből gazdálkodja ki ezt az új kedvezményt a BKK? Hiszen eddig mindenhol azt kommunikálták, hogy mennyi veszteség érte a céget.

Az új kedvezmény miatt a BKK-nak valóban le kell mondania a bevételei egy részéről, a cél azonban a fiatalok és a családok szociális segítése és a közösségi közlekedés népszerűsítése. Ha a 14 éven aluli diákok díjmentesen közlekedhetnek a városban, akkor jó eséllyel néhány családtagjuk is átül a gépkocsiból a közösségi közlekedés járműveire, amely pótolhatja a BKK kieső bevételeit, hiszen több bérletet vásárolnak majd.

 

Ez az intézkedés azt jelenti, hogy a felnőtt bérletek árát pedig felemelik?

Nem, a többi bérlet ára nem emelkedik a 14 év alattiak díjmentes utazásának bevezetésével.