Biztonságosabbá és akadálymentessé vált a Mogyoródi út egy szakasza

Budapest, 2022. november 15. Elkészült a XIV. kerületi Mogyoródi út felújítása a Hungária körút és a Nagy Lajos király útja közötti szakaszon. A Budapest Közút Zrt. kivitelezésében megújult a burkolat, a járdák, a járdacsatlakozásokat taktilis jelekkel látták el, jelzőlámpát telepítettek a Pillangó utcai gyalogátkelőhöz, ezáltal rendezettebbé és biztonságosabbá vált a Mogyoródi út ezen szakasza. A Fővárosi Önkormányzat finanszírozásában, mintegy 860 millió Ft-ból megvalósuló felújítással – közlekedési módtól függetlenül – mindenki jól jár: gyalog, kerékpárral és  gépjárművel is biztonságosabban lehet majd közlekedni.

Mogyoródi út

 

Átadták a forgalomnak a Mogyoródi út mintegy 1,6 km-es felújított szakaszát a Hungária körút és a Nagy Lajos király útja között. Több mint 24 500 négyzetméteren marták fel a burkolatot és aszfaltozták újra az útpályát. A Mexikói úti csomópontban a műanyag terelőelemek helyén kiemelt szegéllyel ellátott járdaszigetek épültek, melynek köszönhetően a korábban nehezen belátható, ideiglenes elemekkel megvalósult kialakítás helyett egy rendezett kereszteződés jött létre. Külön pozitívum, hogy a széles, kihasználatlan aszfaltfelület helyett megnövelték a füvesített középső sávok területét. A kereszteződéseknél felújították és taktilis jelekkel látták el a járdacsatlakozásokat, valamint új járda épült a páratlan oldalon a Hungária körút és a Mexikói út között, ezzel jelentősen segítve a gyalog közlekedőket, ami azért fontos, mert a környéken bölcsőde, óvoda, iskola és orvosi rendelő is található. Közel 2000 négyzetméter járda épült és újult meg összesen.

A Pillangó utcai csomópontban található gyalogátkelőhely jelzőlámpás szabályozást kapott, így biztonságosabb körülmények között lehet átkelni az úton.

A Róna utcai csomópontban átépítették a szegélyíveket, és felújították a csomópontban a közúti jelzőlámpákat.

A kerékpározás feltételei is javultak: a meglévő kerékpárút mellett kerékpársávot alakítottak ki a Mexikói út és Nagy Lajos király útja között. Ennek köszönhetően a Mogyoródi úton a városból kifelé kerékpározóknak nem kell feleslegesen az útpályát többször oda-vissza keresztezniük, hanem mindkét irányban biztosított a közvetlen, megszakításmentes közlekedés. A XIV. kerületben megvalósult további fejlesztésekkel együtt így sokkal kényelmesebb lesz a jövőben Zuglóban kerékpárral közlekedni.

Tart a műszaki átadás-átvételi eljárás. Ebben az időszakban már lényeges forgalomkorlátozás nem várható.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet:
fővárosszerte a tervezett ütemben zajlanak a felújítások

A szűkös anyagi források ellenére a BKK mindent megtesz a fejlesztések megvalósításáért. A nagyszabású, hosszabb ideig tartó munkák, azaz a Blaha Lujza tér és a Lánchíd felújítása mellett már elkészült a BKK beruházásában a rákospalotai Deák utca, az újbudai Péterhegyi út, az újpesti Rózsa utca, valamint az angyalföldi Göncöl utca és a terézvárosi Podmaniczky utca rekonstrukciója is. A Budapest Közút beruházásában teljesen megújult és kerékpársávval gazdagodott a zuglói Róna utca, az újbudai Október huszonharmadika utca és az Irinyi József utca. Az útfelújtási program részeként a nyár elején felújították a Hungária körút Salgótarjáni út és Hős utca közötti szakaszát.

Az útfelújítási program további eleme a budafoki körforgalom-építés, a zuglói Vezér utca, valamint az újpalotai Erdőkerülő utca és Zsókavár utca megújítása, az újpesti Pozsonyi utca és István út rekonstrukciója, továbbá az Üllői út Szarvas csárda tér és városhatár közötti szakaszának, illetve a Mester utca Ferenc körút és Haller utca közötti szakaszának korszerűsítési terve.

A BKK szeptember végétől egy egyszerűen használható, folyamatosan frissülő gyűjtőoldalon teszi könnyen kereshetővé, átláthatóvá az egyes projektjeiről szóló információkat. Ezen a linken a társaság összes érdemi beruházása – jelenleg több mint 130 projekt – megismerhető, és ez a szám folyamatosan bővül.