Elindult az útfelújítás Újpalotán

Budapest, 2022. szeptember 5. – Elkezdődött a régóta várt munka a XV. kerületben: a BKK beruházásában csaknem egy év alatt megújul az Erdőkerülő utca és a Zsókavár utca, emellett új gyalogátkelőhelyeket létesítenek, valamint akadálymentesítik a Fő téri villamosmegállót.

Újpalotai útfelújítás

Az újpalotai projektnek köszönhetően jelentős változások történnek az Erdőkerülő utcában és a Zsókavár utcában, sőt ezzel egy időben a BKK korszerűsíti a Szentmihályi út egy részét is, ezért a felújításra váró útszakaszok együttes hossza csaknem 1,5 kilométer.

Az Erdőkerülő utca felújítása a 17–27. házszám előtt kezdődik, ahol felújítják a szegélyt és az útpályát. A Zsókavár utcában a korszerűsítés első üteme tervezetten szeptember közepén a belső, villamos felőli forgalmi és parkolósávban veszi kezdetét. Ez idő alatt a forgalmat a külső sávokba terelik.

Karácsony Gergely főpolgármester.

„Az előző városvezetés mintha megfeledkezett volna a XV. kerületről, ideje törleszteni ezt az adósságot – kezdte beszédét Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a munkakezdés alkalmából rendezett szeptember 5-i sajtóeseményen. – Az elmúlt időkben itt egyetlen négyzetméter fővárosi utat sem újítottak fel, pedig rájuk fér, nagyon rossz állapotban vannak. Ez a felújítás egyszerre fontos üzenet az autósoknak, hiszen a gépjármű-közlekedés feltételei nagy mértékben javulnak majd, üzenet a közösségi közlekedést használónak, mert nagyon fontos járatok közlekednek itt, az akadálymentesítés pedig fontos a gyalogosoknak, akiknek a közlekedését új gyalogátkelők is segítik. Egy szó, mint száz: teszünk egy lépést a XXI. század felé!”

Dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója.

A BKK vezérigazgatója, dr. Walter Katalin hangsúlyozta: „Kollégáink nagyon sokat dolgoztak, hogy végre elkezdődhessenek a munkák Újpalotán. Budapest közlekedésszervezőjeként és a projekt beruházójaként mindent megteszünk, hogy az itt lakók és az erre közlekedők igényeit a lehető legjobban kiszolgáljuk, az ideiglenes forgalmi változások pedig minél kevesebb kényelmetlenséget jelentsenek. Egy útfelújítás a burkolat cseréjén túl mindig alkalmat ad olyan beavatkozásokra, amelyeknek köszönhetően élhetőbbé tehetjük a várost, ezért a használhatóságra és a biztonságra is nagy hangsúlyt fektetünk.”

A XV. kerület polgármestere, Cserdiné Németh Angéla.

A XV. kerület polgármestere, Cserdiné Németh Angéla elmondta: „Több mint egy évtizede várják az Újpalotán élők, valamint a kerületben autóval és közösségi közlekedéssel utazók az Erdőkerülő utca és a Zsókavár utca felújítását. Hosszú évekig bíztunk abban, hogy a Főváros kezelésében lévő forgalmas útszakaszok korszerűsítése elkezdődhet. Sajnos azt kellett tapasztalnunk, hogy még Hajdu László polgármester úr, volt országgyűlési képviselő többszöri jelzése és a mi sorozatos kéréseink ellenére sem történt előremozdulás az ügyben. Sok mindenre jutott pénz az elmúlt csaknem egy évtizedben, valamiért azonban egy centiméternyi XV. kerületi út sem tartozott ezek közé. Szeretném megköszönni minden itt lakó, illetve itt működő cég és vállalkozás türelmét és megértését a felújítással óhatatlanul együtt járó kellemetlenségekért, a forgalmi rend időszakos változásáért. Meggyőződésem, hogy jövő nyáron közös sikerként ünnepelhetjük a felújított Erdőkerülő utca és Zsókavár utca átadását a jelenlegi városvezetőség döntésének és munkájának eredményeként – amely a budapestiek és a kerületünkben élők, illetve közlekedők érdekeit szolgálja.”

Újpalotai útfelújítás.

A kivitelezés szükségszerűen forgalomkorlátozásokkal, illetve ideiglenes változásokkal jár. A szeptember 3-án életbe lépő forgalmi változásokról a BKK korábbi közleményében tájékoztatott.

 

A szerződéskötés után kezdődtek az előkészületek

Újpalotai útfelújítás.

A kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás eredményeképpen a BKK és az STR Mély- és Magasépítő Kft. idén június 23-án kötötte meg a felújításra vonatkozó vállalkozási szerződést. A jóváhagyások beszerzése és a közműfeltárások elvégzése után a kivitelező augusztus 22-én átvette a munkaterületet, és hozzálátott az ideiglenes forgalmi változások miatt szükséges megállóhelyek, illetve a járda- és útburkolatok kialakításához.

 

A beruházás során a BKK:

megújítja az útpályaszerkezet az Erdőkerülő utcában, és a Zsókavár utcában is felújítja a burkolatot, a Szentmihályi út csaknem 225 méteres szakaszán pedig kicseréli a kopóréteget;

három új gyalogátkelőhelyet alakít ki a felújítási területen, így a lakók és a környéken közlekedők számára is biztonságosabbá válik az útszakasz;

akadálymentesíti a 69-es villamos Fő téri megállóhelyét, ezért a járat utasai könnyebben le tudnak szállni a járművekről, az alacsonypadlós villamosokról pedig a babakocsival, illetve nagyobb csomaggal közlekedők, valamint a mozgásukban korlátozott ügyfelek is könnyebben fel- és leszállhatnak a peronoknál;

korszerűsíti a közvilágítást, több helyen felújítja a járdákat, illetve taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolattal biztosítja az akadálymentes és biztonságos közlekedést; továbbá

25 új fát, valamint több mint 6500 cserjét ültet.

Projekttérkép.

(A térképre kattintva nagyobb méretben jelenik meg a grafika)