A BKK fejlesztései Zuglóban is jelentősen javítják a kerékpáros közlekedés körülményeit

Budapest, 2022. augusztus 16. – A Budapesti Közlekedési Központ közelmúltban indult XIV. kerületi beruházásainak köszönhetően sokkal kényelmesebb és könnyebb lesz a jövőben Zuglóban is kerékpárral közlekedni, és így elérni a fontosabb belvárosi csomópontokat.

Róna utcai kerékpársáv.

Nagyon fontos és jó hír, hogy amíg hosszú évekig nem történtek kerékpárosbarát fejlesztések Zuglóban, addig tavaly és idén is több fontos útvonal válik elérhetővé bringával. A XIV. kerületben minden adva van a kerékpározáshoz: nincsenek nagy szintkülönbségek, viszonylag közel van a belváros és a fontos közösségi közlekedési csomópontok, a lakótelepek mellett pedig a csendes kertvárosi utcák is kedveznek a kerékpárral közlekedőknek.

A XIV. kerületben zajló projektek keretében az elmúlt két évben jelentős előrelépések történtek a kerületi kerékpáros hálózat fejlesztésében:

A zuglói önkormányzat a Vezér utca mentén már tavaly felújította és szakaszosan kerékpárutakkal kötötte össze a szervizutat, a júliusban kezdődött felújítási munkák eredményeként pedig a Fogarasi út és a Füredi utca között kerékpársáv jön létre. Így kényelmesebben lehet eljutni a Füredi utcai lakótelepről a Rákos-patakig, és onnan tovább egészen a Duna-partra. A beruházás keretében új járdákat építenek, taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolattal biztosítják az akadálymentes közlekedést.

Ahogy arról már a BKK is beszámolt, májusban véget ért a Róna utca megújítása, ahol az Erzsébet királyné útja és a Szugló utca között új kerékpársávokat alakítottak ki. A Róna utcai kerékpársáv csatlakozik a Thököly úti biciklisávokhoz, ahonnan a Keleti pályaudvarhoz, valamint a Stefánia úti kerékpárútra kanyarodva a Városligeten át a Hősök terére, illetve az Andrássy útra lehet eljutni.

Júliusban egy másik zuglói beruházás is elkezdődött: a Mogyoródi út felújítása, amelynek során a meglévő kerékpárút megtartása mellett a kifelé vezető oldalon a Mexikói út–Róna utca közötti szakaszon kerékpársávot alakítanak ki, lehetővé téve így az irányhelyes kerékpáros közlekedést. A Róna utca és a Nagy Lajos király útja között pedig – ahol eddig nem volt önálló kerékpárút vagy kerékpársáv –, új kerékpársávot hoznak létre mindkét irányban.

Zuglói kerékpáros térkép.

(A grafikára kattintva a térkép nagyobb méretben jelenik meg)

 

A tavaly átadott Vezér utca melletti kerékpárút, a Róna utcában idén létrejött szakasz, továbbá a Mogyoródi út és a Vezér utca most épülő kerékpársávjai fontos útvonalakat adnak hozzá Budapest és azon belül a XIV. kerület kerékpáros hálózatához. A Budapesti Közlekedési Központ fontosnak tartja, hogy az útfelújítások közben a jövőre is gondoljon.

Ezek a fejlesztések sok olyan területet kapcsolnak össze, amelyeken köszönhetően a jövőben Zuglóban is többen ülhetnek kerékpárra, így gyorsan, olcsón és egészségesen juthatnak el akár a belvárosba is.

 

Budán is bővült a kerékpáros hálózat

A közelmúltban létrejött a pesti nagykörúti kerékpársávok folytatása Budán. Az Október huszonharmadika utcában és az Irinyi József utcában befejeződött felújítás részeként kétoldali irányhelyes kerékpársáv (egy rövid szakaszon közös autóbusz- és kerékpársáv) lett kijelölve, a Bogdánfy utca és a Petőfi híd közötti szakasz mellett a déli oldalon pedig a kerékpárút meghosszabbításával tovább bővült a fővárosi kerékpárút-hálózat. A Fővárosi Önkormányzat és a BKK elkötelezett a kerékpáros fejlesztések mellett, és igyekeznek megteremteni annak a feltételét, hogy a közlekedők az aktuális céljaiknak leginkább megfelelő közlekedési eszközt választhassák.