Véget ért a munka, teljesen megújult a Rózsa utca

Budapest, 2021. december 13. – Biztonságosabb és élhetőbb lett a BKK beruházásában az újpesti Rózsa utca. A munkák során kicserélték az útpálya aszfaltburkolatát, felújították a járdákat, kerékpársávot alakítottak ki és több mint negyven új fát ültettek.

A IV. kerületi projekt keretében a Munkásotthon utca és a Görgey Artúr út közötti szakaszon teljesen megújult az útpálya és a járdaburkolat, kicserélték a betonszegélyeket, valamint kerékpársávot, illetve parkolósávot létesítettek.

 

A rekonstrukció még ezekre a feladatokra terjedt ki:

 

A megállóhelyeknél kicserélték az autóbuszvárókat, továbbá bazaltbeton-burkolatot építettek, hogy megakadályozzák a nyomvályúk kialakulását.

A Závodszky Zoltán utca kijáratát áthelyezték, és megkönnyítették az utcából a balra kanyarodást.

A Görgey Artúr út csomópontjában forgalomfigyelő kamerákat szereltek fel.

Korszerűsítették a közvilágítást LED-fényforrások alkalmazásával.

Cserjéket telepítettek, és a terveknek megfelelően negyvenkét fát ültettek.

 

 

A felújítás során átépítették a Rózsa utca–Árpád út csomópontot is, amely ennek köszönhetően biztonságosabb lett. A Rózsa utcából új, jobbra kanyarodó sávot alakítottak ki.

A korszerűsítés során ügyeltek a csaknem vízszintes utca és csomópont csapadékvíz-elvezetésére, különös gondot fordítottak a burkolatszélek változó lejtésére, hogy a víz akadálytalanul eljuthasson a víznyelőkig. Szintén nagyon figyeltek az esélyegyenlőség biztosítására – például szegélysüllyesztésekkel és taktilis jelekkel –, ezért rehabilitációs szakmérnök véleményezte a terveket, a kivitelezés pedig az iránymutatásainak megfelelően történt.

A nyáron indult munka csaknem hat hónapig tartott, a műszaki átadás-átvételi eljárás december 10-én ért véget.

 

Az újpesti Rózsa utca felújításának jelentősebb mérföldkövei

• Március: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósága elfogadta a közbeszerzési eljárás eredményére vonatkozó előterjesztést, így a szerződéskötési moratórium lejárta után elkezdődhetett a szerződéskötés folyamata a kivitelezővel.

 

• Május: lezárult a szerződéskötés folyamata, a BKK és a közbeszerzési eljárás nyertese, a SWIETELSKY Magyarország Kft. aláírta a vállalkozási szerződést, ennek köszönhetően kezdetét vehette a tényleges felújítási munkák előkészítése.

 

• Június: befejeződött a korszerűsítés előkészítése, ezért június 7-én a kivitelező átvette a munkaterületet. A felújítási munkák első üteme a Rózsa utca páratlan, Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet felőli oldalán kezdődött.

 

• Szeptember: utolsó üteméhez ért a rekonstrukció, már mindenhol megújult a teljes útburkolat az Árpád út és a Görgey Artúr út közötti szakaszon, közben jól haladt a Rózsa utca–Árpád út csomópont átépítése.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet:
fővárosszerte a tervezett ütemben zajlanak a felújítások

A szűkös anyagi források ellenére a BKK elkötelezett a fejlesztések megvalósítása mellett. A nagyszabású, hosszabb ideig tartó korszerűsítési munkák, azaz a Blaha Lujza tér, a pesti Duna-part újjáépítése és a Lánchíd felújítása mellett a rákospalotai Deák utcában és az újbudai Péterhegyi úton is idén nyáron indult a rekonstrukció a BKK beruházásában – ezeket novemberben visszaadták a forgalomnak. Az útfelújítási program további eleme az angyalföldi Göncöl utca és a terézvárosi Podmaniczky utca rekonstrukciója, továbbá az Üllői út Szarvas csárda tér és városhatár közötti szakaszának, illetve a Mester utca Ferenc körút és Haller utca közötti szakaszának korszerűsítési terve. Eredményes közbeszerzési eljárás lefolytatása után 2022-ben indulhat a zuglói Vezér utca felújítása.