A tervezett ütemben halad az angyalföldi Göncöl utca korszerűsítése

Budapest, 2021. szeptember 22. – Szinte már teljesen megújultak a járdák és a csomópontok a XIII. kerületi Göncöl utcában a Tahi utca és a Gyöngyösi utca közötti szakaszon. Az angyalföldi beruházás a terveknek megfelelően halad, ezért októberben célegyenesbe érhet a munka: ekkor átépítik az Újpalotai út–Göncöl utca–Szekszárdi utcai csomópontot is.

A kerékpárral és gyalog közlekedőknek is kedvez az angyalföldi Göncöl utca korszerűsítése, amely az Újpalotai út csomópontjának átépítésén túl az útburkolatok felújítását is tartalmazza. Az új kialakítással a Göncöl utca forgalmi irányai közelebb kerülnek egymáshoz, így a fő irányon kívül az elsőbbségi viszonyok is átláthatóbbá válnak. A felújítások után a biciklisáv a forgalmi sáv és a parkolósáv közé kerül, a parkolók pedig a szegélyek mellett lesznek.

A Rákos-patak és a Kámfor utca közötti, mintegy 1,4 kilométer hosszú útszakaszon a kivitelező Colas Út Zrt. júliusban kezdte a munkát, amely folyamatosan és ütemezetten halad.

 

A Tahi utca és a Gyöngyösi utca között mindkét oldalon 95 százalékban elkészült az útpálya kiemelt szegélye, félpályaszélességben bekötötték a csapadékcsatornákat, szinte teljesen kialakították a gyalogátkelőhelyeket, az észak felé vezető oldalon pedig felújították a járdát.

 

A Babér utca és a Gyöngyösi utca között a dél felé vezető oldalon átépítették és korszerűsítették a járdát a csomópontokkal együtt.

 

Elkészült a Gyöngyösi utca és a Rákospalotai út között a dél felé vezető oldalon, a középsziget oldalán az útpálya kiemelt szegélye.

 

Elkészültek a Göncöl utcai buszmegállók kerékvezető képességű (más néven Kasseli) szegélyei.

 

Az utolsó ütemben – várhatóan október elejétől – elkezdődik az Újpalotai út–Göncöl utca–Szekszárdi utcai csomópont átalakítása. A munka jelentősebb forgalomkorlátozással jár. A Szekszárdi utca és az Újpalotai út egyesítésével, illetve a jelenlegi csomópont kisebb eltolásával a Göncöl utcai kapcsolódás egyszerű útcsatlakozássá válik.

A BKK az eredetileg becsült összegnél sokkal kedvezőbb áron kötötte meg a kivitelezési szerződést, a Göncöl utca korszerűsítése az eredetileg tervezett bruttó 1,153 milliárd forint helyett tartalékkerettel együtt bruttó 643,5 millió forintba kerül. Az utcát várhatóan idén decemberben adják vissza a forgalomnak.

 

Folyamatos az utak megújítása a fővárosban

A nehézségek, valamint a szűkös anyagi források ellenére a BKK elkötelezett a fejlesztések megvalósítása mellett. Az újbudai Péterhegyi úton, az újpesti Rózsa utcában és a rákospalotai Deák utcában a nyáron indult a rekonstrukció a BKK beruházásában – ezeket előreláthatóan még ebben az évben visszaadják a forgalomnak. Az útfelújítási program további eleme az Üllői út Szarvas csárda tér és városhatár közötti 4,2 kilométeres szakaszának korszerűsítési terve.