Visszaáll a forgalmi rend a felújított Péterhegyi úton

Budapest, 2021. november 17. – Megújult a BKK beruházásában a XI. kerületi Péterhegyi út az Egér út és a Neszmélyi út közötti szakaszon. A helyszíni kivitelezési munkák befejezésével, november 18-tól, csütörtöktől az arra közlekedő autóbuszok ismét az eredeti útvonalukon közlekednek.

 

Felújították a Péterhegyi utat.

Teljesen elkészült az útpálya az újbudai Péterhegyi úton, ezért november 18-án, csütörtökön visszaáll az eredeti forgalmi rend: az Egér út és a Neszmélyi út közötti szakaszon a közúti forgalom ismét két irányba haladhat.

 

A kivitelező Colas Út Zrt. szakemberei az érintett szakaszon elvégezték az útpálya korszerűsítését, valamint a közműépítéseket:

 

az Egér úton keresztülvezető gyalogátkelőhelyet biztonságosabb, osztott középszigetesre építették át;

az Őrmezei út és a Mikes Kelemen utca között egy forgalmi sávval kiszélesítették az úttestet, az út nyugati oldalán pedig járdát építettek;

a Neszmélyi úti csomópontban megváltozott az elsőbbségi viszony, új kijelölt gyalogátkelőhely készült;

jelentős közműátépítési munkák történtek, amelyek érintették az elektromos és távközlési hálózatot, az ivóvízvezetéket, valamint a csapadékcsatornákat;

elkészült az Igmándi utca és Őrmezei út közötti parkoló térkövezése.

 

(A grafikára kattintva nagyobb méretben jelenik meg a térkép)

 

A kivitelezési munkák befejezésével visszaáll a Péterhegyi út forgalmi rendje, ez érinti az arra közlekedő autóbuszok útvonalát is. Csütörtöktől az érintett buszok – a 101E, a 101B, a 141-es, a 150-es, a 153-as, a 250-es, a 250B, a 251-es, a 251A, valamint a 941-es járatok – mindkét irányban az eredeti útvonalon közlekednek.

 

A Péterhegyi út korszerűsítése miatt két megálló új helyre került: Budafok, illetve Budatétény felé az Igmándi utca megállóhely az Igmándi utca kereszteződése után kialakított buszöbölben, az Őrmezei út megállóhely pedig az Egér út előtti öbölben kapott helyet.

 

A Péterhegyi út forgalomba helyezésével – a Fővárosi Önkormányzat hozzájárulásával – a közterületi név korábbi változásához igazodva az alábbi megállókat nevezik át:

 

a Péterhegyi út (Menyecske utca) megálló új neve Zelk Zoltán út (Menyecske utca);

a Péterhegyi út / Neszmélyi út megálló új neve Zelk Zoltán út / Neszmélyi út lesz.

 

Az utazás megtervezéséhez érdemes a BKK FUTÁR alkalmazást használni, amely valós idejű járatinformációk alapján számolja ki a megfelelő útvonalat az úti cél eléréséhez.

 

A BKK az eredetileg becsült összegnél kedvezőbb áron kötötte meg a kivitelezési szerződést. A Péterhegyi út érintett szakaszának felújítása a tervezett 466 millió forint helyett bruttó 285 millió forintba került.

 

Az újbudai Péterhegyi út felújításának jelentősebb mérföldkövei

• Február: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósága elfogadta a közbeszerzési eljárás eredményére vonatkozó előterjesztést, így a szerződéskötési moratórium lejárta után elkezdődhetett a szerződéskötés folyamata a kivitelezővel.

 

• Április: lezárult a szerződéskötés folyamata, a BKK és a közbeszerzési eljárás nyertese, a Colas Út Zrt. aláírta a vállalkozási szerződést, ennek köszönhetően kezdetét vehette a tényleges felújítási munkák előkészítése.

 

Június: véget ért a korszerűsítés előkészítése, ezért június 14-én a kivitelező átvette a munkaterületet. Még a helyszíni kivitelezési munkák megkezdése előtt, június 12-én megváltozott a forgalmi rend, ez érintette az arra közlekedő autóbuszok útvonalát is.

 

• Szeptember: az Őrmezei út és a Neszmélyi út közötti szakaszon megújult félpályán az aszfaltburkolat, így szeptember 17-én, pénteken átterelték rá a gépjárműforgalmat, és elkezdődhetett a másik oldal korszerűsítése.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet:
fővárosszerte a tervezett ütemben zajlanak a felújítások

A szűkös anyagi források ellenére a BKK elkötelezett a fejlesztések megvalósítása mellett. A nagyszabású, hosszabb ideig tartó korszerűsítési munkák, azaz a Blaha Lujza tér, a pesti Duna-part belvárosi szakaszának újjáépítése és a Lánchíd felújítása mellett az újpesti Rózsa utcában, valamint a rákospalotai Deák utcában is idén nyáron indult a rekonstrukció a BKK beruházásában – ez utóbbiakat még ebben az évben visszaadják a forgalomnak. Az útfelújítási program további eleme az angyalföldi Göncöl utca rekonstrukciója, valamint az Üllői út Szarvas csárda tér és városhatár közötti szakaszának, illetve a Mester utca Ferenc körút és Haller utca közötti szakaszának korszerűsítési terve.

 

A fotógalériánkban szereplő képek a felújítás előtti és utáni állapotot mutatják.