Tavasszal kezdődhet az útfelújítás a XI. és a XV. kerületben

Budapest, 2021. február 26. – A rákospalotai Deák utcában, valamint az újbudai Péterhegyi út Neszmélyi út és Egér út közötti szakaszán is tavasszal indulhat a rekonstrukció, miután lezárult a közbeszerzési eljárás, és aláírhatják a nyertes kivitelezőkkel a szerződéseket.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósága elfogadta két útépítési közbeszerzési eljárás eredményére vonatkozó előterjesztést, így a szerződéskötési moratórium lejártát követően megkezdődhet a szerződéskötés folyamata. Várhatóan még a tavasszal kezdetét veheti a munka a XV. kerületi Deák utcában és a XI. kerületi Péterhegyi úton. Az útépítés mindkét helyszínen idén ősszel fejeződhet be.

A rákospalotai projekt keretében teljes hosszában felújítják a Deák utcát, valamint a hozzá csatlakozó mellékágat a Hubay Jenő térig. A teljes pályaszerkezetet cserélik, új járdákat, gyalogos-átkelőhelyeket, továbbá parkolóhelyeket építenek, korszerűsítik a közvilágítást és fákat ültetnek.

Az újbudai Péterhegyi utat a Neszmélyi út és az Egér út között újítják fel. Az Egér úton keresztülvezető gyalogos-átkelőhelyet biztonságosabb, osztott középszigetesre építik át, az Őrmezei út és a Mikes Kelemen utca között egy forgalmi sávval kiszélesítik az úttestet, a nyugati oldalon járda épül. A Neszmélyi úti csomópontban megváltozik az elsőbbségi viszony, új kijelölt gyalogos-átkelőhely készül.

A BKK a Deák utca, valamint a Péterhegyi út esetében is az eredetileg becsült összegnél kedvezőbb áron köti meg a kivitelezési szerződéseket. A Deák utca és mellékágának korszerűsítése a tervezett 133,35 millió forint helyett tartalékkerettel együtt bruttó 122,8 millió forintba kerül, a közbeszerzési eljárás első helyezettje a Penta Kft. A Péterhegyi út érintett szakaszát a tervezett 466 millió forint helyett – tartalékkerettel együtt – bruttó 299 millió forintért újítja fel a Colas Út Zrt.

A nehézségek, valamint a szűkös anyagi források ellenére a BKK elkötelezett a fejlesztések megvalósítása mellett, ezért a beruházásában több jelentős útfelújítás is várható az idén. Előreláthatólag még a tavasszal indulhat a rekonstrukció Újpesten a Rózsa utcában az Árpád út és a Görgey Artúr utca között, valamint az angyalföldi Göncöl utcában. Ha sikerrel zárulnak a közbeszerzési eljárások, útfelújítás indulhat ősszel a terézvárosi Podmaniczky utcában, a zuglói Vezér utcában, valamint az újpalotai Erdőkerülő utcában és Zsókavár utcában. Mindezek mellett a XXII. kerületi Nagytétényi út Mária Terézia utca–Tóth József utca csomópontjában körforgalom épülhet, és a hozzá csatlakozó Mária Terézia utca is megújul a Donszky Árpád utcai csomópontig.

Az útfelújítási program további eleme az Üllői út Szarvas csárda tér és városhatár közötti 4,2 kilométeres szakasz, továbbá a Mester utca Ferenc körút és Haller utca közötti szakasz korszerűsítésének tervezése.

 

Budapesti Közlekedési Központ