Átalakul a terézvárosi Podmaniczky utca, tavasszal kezdődhet a munka

Budapest, 2021. december 2. – Megújul és biztonságosabb lesz a VI. kerületi Podmaniczky utca, ahol március közepén indulhat a korszerűsítés. A Teréz körút és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakaszon a felújításnak köszönhetően több hely juthat a gyalog vagy kerékpárral közlekedőknek, de az útpálya burkolatát is lecserélik.

Felújítás előtt a Podmaniczky utca.

Jövő márciusban kezdődhetnek és 2023 tavaszán érhetnek véget a korszerűsítési munkák a terézvárosi Podmaniczky utcában. A projekt keretében a Teréz körút és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti, mintegy 310 méteres szakaszt újítják fel.

 

Megújul az útpálya burkolata, továbbá a lakók és a környéken közlekedők számára is biztonságosabbá válik az utcaszakasz.

A korszerűsítésnek köszönhetően a Jókai utcánál új jelzőlámpás csomópont létesül három gyalogátkelőhellyel.

Mindkét irányban kerékpársávot alakítanak ki.

Párhuzamos parkolás lesz a jelenlegi ferde helyett.

A szükséges mértékben felújítják a közvilágítást.

A meglévő fákat ápolják, és 10 újat telepítenek különleges ültetőgödrökbe, amelyek biztosítják a növények hosszú élettartamát.

A Bajcsy-Zsilinszky út torkolatában a kihasználatlan jobbra kanyarodó sáv megszűnik, helyette fák és utcabútorok telepítésével kis teret hoznak létre.

 

Látványterv: Podmaniczky utca a felújítás után.

(A grafikára kattintva nagyobb méretben jelenik meg a látványterv)

 

Látványterv: Podmaniczky utca a felújítás után.

(A grafikára kattintva nagyobb méretben jelenik meg a látványterv)

 

A BKK és a Fővárosi Önkormányzat elkötelezett az élhető város megvalósítása mellett a közterület-fejlesztések és -felújítások során, ezért a használhatóságra, illetve a kényelemre is hangsúlyt fektet. A Podmaniczky utca érintett szakaszán a közlekedési funkció érdemben nem csökken, ugyanakkor a fenntartható közlekedési módoknak (gyaloglás, közösségi közlekedés, kerékpár) átadható térfelületek nőhetnek.

A terézvárosi Podmaniczky utca felújításának kiviteli tervei idén márciusban készültek el, az ősszel pedig lezárult a szerződéskötés folyamata: a BKK és a közbeszerzési eljárás nyertese, a PENTA Kft. aláírta a kivitelezésre vonatkozó vállalkozási szerződést. A munkaterület-átadás a téli időszak elmúltával, 2022 márciusában várható, utána kezdődik a munka. A műszaki átadás-átvételi eljárás 2023 tavaszán zárulhat le.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet:
fővárosszerte a tervezett ütemben zajlanak a felújítások

A szűkös anyagi források ellenére a BKK elkötelezett a fejlesztések megvalósítása mellett. A nagyszabású, hosszabb ideig tartó korszerűsítési munkák, azaz a Blaha Lujza tér, a pesti Duna-part újjáépítése és a Lánchíd felújítása mellett az újpesti Rózsa utcában, a rákospalotai Deák utcában és az újbudai Péterhegyi úton is idén nyáron indult a rekonstrukció a BKK beruházásában – ezeket novemberben visszaadták a forgalomnak. Az útfelújítási program további eleme az angyalföldi Göncöl utca rekonstrukciója, valamint az Üllői út Szarvas csárda tér és városhatár közötti szakaszának, illetve a Mester utca Ferenc körút és Haller utca közötti szakaszának korszerűsítési terve.