Rend és tisztaság Újpest-városkapunál – így dolgozott partnereivel a BKK

Budapest, 2024. szeptember 5. – Újpest-városkapunál folytatódott a Budapesti Közlekedési Központ által életre hívott köztisztasági és közrendvédelmi együttműködés. Tisztább megállók, fokozott rendőri és rendészeti jelenlét, segítségnyújtás a rászorulóknak: a BKK, a BRFK, a fővárosi cégek, a MÁV, valamint a Volánbusz, Budapest főváros IV. és XIII. kerületi önkormányzatának munkatársai ezúttal az M3 metróvonallal, az elővárosi vonatokkal és a helyközi buszjáratokkal is érintett közlekedési csomópontban tartottak összehangolt akciót. A következő alkalom szeptember 19-én lesz, amikor az Örs vezér tere és környékét tisztítják meg.

 

Köztisztasági és közrendvédelmi akció Újpest-városkapunál.

 

A BKK folyamatosan kezdeményezi a rendszeres takarításon felül egy-egy forgalmas közterület rendezését és ellenőrzését. Ennek célja, hogy a fővárosban közlekedők tisztább környezetben utazzanak, valamint nagyobb biztonságban érezzék magukat. A mindennapi alapfeladatokon felüli összehangolt köztisztasági és közrendvédelmi együttműködés helyszíne Újpest-városkapu volt szeptember 5-én.

 

Köztisztasági és közrendvédelmi akció Újpest-városkapunál.

 

  • A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Köztisztasági és FŐKERT Kertészeti Divíziók, a BKV Zrt., valamint a MÁV Zrt. munkatársai – az egyéb napi teendőiken felül – kitakarították a buszmegállókat (ideértve a Temesvári utcait is), a metróaluljárót, valamint a vasútállomás kapcsolódó területeit.
  • A Budapesti Rendőr-főkapitányság – a főváros forgalmas közterületeihez hasonlóan – nagyobb erővel volt jelen a helyszínen.
  • Az összehangolt munkából kivették részüket a rendészeti tevékenységet végző Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI), valamint az Újpesti Önkormányzati Rendészet és a XIII. kerületi közterület-felügyelet munkatársai, akik a rendőrökhöz hasonlóan vissza-visszatérve ellenőrizték a kijelölt közterületeket, és főként prevenciós célú ellenőrzéseikkel igyekeztek fokozni a takarításban részt vevők, valamint az arra közlekedők szubjektív biztonságérzetét.
  • Fontos szerepet játszott a közös akcióban a Volánbusz Zrt., amelynek munkatársai támogatták a rendvédelmi szervek munkáját.
  • Az együttműködés sikeréhez hozzájárultak a Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálatának munkatársai is, akik szükség esetén a területileg illetékes utcai szolgálat közreműködésével nyújtottak segítséget a rászorulóknak.

 

Közös érdek Budapest tisztán tartása

A BKK elkötelezett amellett, hogy a fővárosi tulajdonú közszolgáltatókkal, valamint az állami és civil szervezetekkel szorosan együttműködve élhetőbbé tegye Budapestet. Ezért a rendszeres takarításon felül 2021-től folyamatosan kezdeményezi egy-egy forgalmas közterület soron kívüli rendezését és ellenőrzését. Az összehangolt köztisztasági és közrendvédelmi kezdeményezés során a fővárosi közműcégek, a rendőrség munkatársai és a civilek március és október között havonta két vagy három alkalommal jelennek meg egy-egy fontosabb csomópontban.

 

Köztisztasági és közrendvédelmi akció Újpest-városkapunál.

 

Idén eddig összesen 13 helyszínen volt rendkívüli nagytakarítás (a KÖKI-t és környezetét kétszer is megtisztították, illetve ellenőrizték):

 

Szeptember 19-én, csütörtökön az Örs vezér tere lesz a helyszín.

 

​​​​Köztisztasági és közrendvédelmi akció.

 

Budapest tisztán tartása többszereplős feladat, ebből a főváros vállalatai és az egyes kerületi önkormányzatok mellett az ingatlantulajdonosoknak, valamint a lakosságnak is ki kell vennie a részét. A főváros közbiztonságának és köztisztaságának fenntartása közös érdek; a lakosok, illetve az ott közlekedők együttműködése és odafigyelése egyaránt fontos.

 

Egész évben folyamatos a buszsáv-, a járat- és a taxiellenőrzés

A részt vevő felek kiemelten kezelik a fővárosi közösségi közlekedést igénybe vevők biztonságát: szeptember 5-én – Újpest-városkaput is érintve – az M3-as metró vonalát, az állomásait, valamint azok környezetét ellenőrizték.

 

Köztisztasági és közrendvédelmi akció Újpest-városkapunál.

 

A Budapest tisztaságát és biztonságát célzó BKK-kampány a köztisztasági és közrendvédelmi kezdeményezésen túl a buszsávok és a járatok rendszeres ellenőrzését is magában foglalja, sőt a BKK és a Budapesti Rendőr-főkapitányság stratégiai együttműködése kiterjed a Budapest közigazgatási területén szolgáltató taxik, illetve az engedéllyel vagy az engedély nélkül személyszállítási feladatokat végző személygépkocsik ellenőrzésére is.