„Mindannyiunké a tér” – Európai Mobilitási Hét a környezettudatos és fenntartható városi közlekedésért

Budapest, 2024. szeptember 16.Döntsünk közösen arról, miként használjuk a közterületeket és gondoskodjunk róla, hogy mindenki biztonságosan és kényelmesen közlekedhessen! Szeptember 16. és 22. között rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet. Budapest 24. alkalommal csatlakozik a környezettudatosságot és fenntartható városi közlekedést erősítő kampányhoz. A Budapesti Közlekedési Központ és a Fővárosi Önkormányzat kerékpáros oktatással és tanpályákkal, mobilitási témájú városi sétákkal, koncertekkel, gyerekprogramokkal, járműbemutatóval, kiállítással és előadásokkal népszerűsíti a környezetkímélő, fenntartható közlekedési eszközöket. A főváros vállalásai alapján új gyalogátkelőhelyet adnak át a zugligeti óvodáknál, és megteremtik a Baross tér és az Arena Plaza közt hiányzó kerékpár- és buszsávot is a Kerepesi úton.

Budapest idén is egész hetes programsorozattal csatlakozik Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampányához, amit Karácsony Gergely főpolgármester és dr. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója jelentett be egy szeptember 16-án tartott sajtótájékoztatón. Az Európai Mobilitási Hét első napjára időzített sajtóeseményen részt vett Désirée Bonis, a Holland Királyság nagykövete és Lőcsei-Tóth Kinga a Főpolgármesteri hivatal Klíma- és Környezetügyi főosztályának vezetőhelyettese is.

 

Karácsony Gergely főpolgármester és dr. Walter Katalin vezérigazgató

 

A környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítésére életre hívott Európai Mobilitási Hét célja felhívni a figyelmet a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére és a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, illetve az ezekre kínált legjobb megoldásokra. Az idei mottó – „Mindannyiunké a tér” – arra hív, hogy közösen döntsünk, miként használjuk a közterületeket és gondoskodjunk arról, hogy mindenki biztonságosan és kényelmesen közlekedhessen.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere elmondta: „Augusztusban az évszázad legszárazabb hónapja volt, most pedig az évtized legnagyobb árvize fenyeget. Új korszakba léptünk: a klímaváltozás itt van, és úgy tűnik, visszafordíthatatlan. A kiszámíthatatlan időjárás is mutatja, hogy tovább kell haladnunk a fővárosi klímastratégiában kijelölt úton. Ennek fontos eleme, hogyan alakítjuk a köztereinket, hogy fővárosunk élhetőbb legyen. Erről és a környezettudatos, fenntartható városi közlekedésről szól az idei Mobilitási Hét. Büszke vagyok rá, hogy Budapest nyerte meg a 2023-as Európai Mobilitási Hét programjaiért és fejlesztéseiért évente odaítélt díjat. Ez is megerősít abban, hogy jó úton járunk, méghozzá olyan úton, amelyen még bátrabban kell előremennünk, és bátran tanulhatunk azoktól – mint például Hollandia –, akik már előrébb járnak e téren.”

A Mobilitási Hét nyitóprogramjaként a Városháza parkban egy köztéri kiállításon mutatják be, hogyan alakultak át Hollandia közterei autóközpontúból emberbaráttá. A rendezvényeket támogató Holland Nagykövetség képviseletében Désirée Bonis nagykövet azt mondta: „Mindenekelőtt sok erőt, kitartást kívánok az árvízhelyzet kezeléséhez, a környező országokban is láthatjuk, mennyire súlyos a helyzet. Ezért sem szabad félvállról venni a fenyegető klímaváltozást. Hazám, Hollandia mindig is kerékpáros országnak számított, de sokat fektettünk abba, hogy ez így is maradjon, sőt egyre népszerűbb legyen ez a közlekedési forma. Az 1973-as olajválság nagy lökést adott, az olajárrobbanás rádöbbentette az embereket, hogy más közlekedési módot kell választaniuk. Sok tapasztalatot szereztünk az infrastrukturális fejlesztések terén, megteremtettük a biztonságos kerékpározás feltételeit. Sok kerületi polgármesternek megmutattuk már, hogyan érdemes átalakítani a közterületeinket, és bízom benne, hogy a fővárosi önkormányzattal is még szorosabbra tudjuk fűzni kapcsolatunkat, valamint fokozhatjuk a tapasztalatcserét.”

Dr. Walter Katalin hangsúlyozta: „A klímaváltozási folyamatok lassításában és a klímaválság kezelésében meghatározó szerepe van annak, hogyan fejlesztjük a várost és a közlekedést. A BKK számára a legfontosabb szemponttá az vált, hogy a fenntartható közlekedési módok valódi alternatívát jelentsenek a mobilitásban. Tesszük ezt többek között hálózati fejlesztésekkel, a járműállomány akadálymentesítésével, a szolgáltatások fejlesztésével, digitalizálásával.”

A 2023-as programokkal európai díjat nyerő Mobilitási Hetet a Főpolgármesteri Hivatalban összefogó Klíma- és Környezetügyi főosztály vezetőhelyettese, Lőcsei-Tóth Kinga kiemelte: „A városi közlekedés szervezésében jelentősen csökkenthetők a klímaváltozás hatásai, hiszen a közlekedésből származó széndioxid-kibocsátás mintegy 25 százaléka az autós közlekedéshez köthető. Ez az a terület, ahol a leghatékonyabban tudunk beavatkozni annak érdekében, hogy csökkentsük a károsanyag-kibocsátást, felgyorsítsuk a dekarbonizációs törekvéseinket, és tovább zöldíthessük a várost. Ennek szellemében dolgozunk gyalogos- és kerékpárosbarát fejlesztéseken, miközben növeljük a zöldfelületeket, hogy Budapest élhetőbbé, fenntarthatóbbá és emberközpontúbbá váljon.”

 

Gyalogos- és kerékpárosbarát fejlesztések a Mobilitási Héten

Az Európai Mobilitási Héthez csatlakozva Budapest vállalta, hogy fejlesztésekkel segíti a fenntartható közlekedést. A családok biztonságos közlekedése érdekében új, lassításra ösztönző, megemelt gyalogátkelőt építettek a XII. kerületi Zugligeti út és Virányos kereszteződésében az óvodáknál és iskoláknál, valamint pótolják a hiányzó kerékpár- és buszsávokat a Baross tér és az Arena Plaza között a Kerepesi úton.

 

Egy héten át tartanak a programok

A Városháza Parkban budapesti és hollandiai közterek megújulásáról láthatók képek, illetve a Fővárosi Önkormányzat szervezésében a Dutch Cycling Embassy képviseletében Chris Bruntlett szakmai tartalomkészítő tart előadást és filmvetítést a fenntartható közlekedésről szeptember 19-én a Puskin Moziban.

 

Kiállítás a Városháza Parkban

 

Az Erzsébet téri MOL Bubi gyűjtőállomásnál szeptember 17-én, kedden a Bringás reggelin gyümölccsel és péksütivel várja a BKK a kerékpárral közlekedőket.

A tervek szerint az Autómentes Hétvégén a BKK FUTÁR-sátránál a járműveken és a közterületeken található fedélzeti rendszer működésével és az átszállási kapcsolatok megjelenítésével is megismerkedhetnek a látogatók, akik az utastájékoztató monitorokat és azok vezérlését is kipróbálhatják. A BKK munkatársai ingyenes vezetett sétákon és kerékpáros bejárásokon mutatják be kiemelt projektek hátterét és szakmai tartalmát (a részvétel regisztrációhoz kötött). A gyerekek kipróbálhatják magukat a KRESZ-pályán, kalandozhatnak a BKV guruló játszóházában, valamint járműkiállítás és biciklis oktatás is lesz. Az érdeklődők a főváros sátrainál levegőminőségi és épületenergetikai tanácsokat kaphatnak, valamint bárki szavazhat a közösségi költségvetés ötleteire.

A Gasztrosétányon számtalan foodtruck nemzetközi fogásait kóstolhatják meg az érdeklődők, a Dalos pont fellépői is színpadra lépnek és a Steampunk szubkultúráról is képet kaphatnak az érdeklődők egy nosztalgiavillamoson.

A BKK az Európai Mobilitási Hét programjai mellett a Biztonság Hete rendezvényen is részt vesz, melynek célja a mindennapok biztonságának erősítése a közlekedésben, az otthonokban, a munkahelyen és az élet minden más területén. A BKK a többi csatlakozott szervezettel együtt arra buzdítja ügyfeleit, hogy előzzék meg a baleseteket, óvják egészségüket és környezetünk értékeit, épségét.