Tízmillió utazás MOL Bubival

Budapest, 2024. augusztus 15. – Újabb mérföldkőhöz érkezett a Budapesti Közlekedési Központ népszerű közbringa-szolgáltatása: idén augusztusra tízmillió utazás valósult meg MOL Bubival. A BKK egy meglepetéssel köszöntötte a jubileumi számot elérő ügyfelet. A szolgáltatás továbbra is rendkívül népszerű, a flottában már összesen 2460 kerékpár szolgálja a budapestiek kényelmét, amelyeket városszerte mostanra 211 helyszínen lehet felvenni. Hamarosan új korszak kezdődik a MOL Bubi életében: a Bubi 3.0.-val a tervek szerint 2026-ra megduplázódik a jelenlegi flotta, és jönnek az elektromos rásegítésű kerékpárok is.

Jelentős állomásához érkezett a MOL Bubi: a BKK népszerű, 4 éve elérhető, megújult közbringa-szolgáltatása augusztus közepén átlépte a tízmillió utazásszámot. A szerencsés felhasználót Diószegi Ágnes, a BKK ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettese ajándékcsomaggal, valamint egy éves MOL Bubi-bérlettel köszöntötte.

 

A MOL Bubinak jelentős szerepe van a fővárosiak szemléletváltozásában. Sokan a felhasználóbarát applikációnak, a könnyű regisztrációnak és a megújult kerékpároknak köszönhetően ismerkedtek meg a városi kerékpározással. A budapestiek jelentős része felismerte, hogy biciklivel utazni környezetbarát, egészséges, gazdaságos, és bizonyos helyzetekben a leggyorsabb utazási mód.

 

Évről évre többen bubiznak

A közbringarendszer évek óta egyre népszerűbb: 2023-ban naponta átlagosan több mint 9 ezerszer utaztak a biciklikkel, a tavalyi év legforgalmasabb napján (szeptember 13-án) pedig több mint 18 ezer utazást rögzített a BKK. Idén nyolc hónap alatt átlagosan már több mint 10,5 ezerszer bubiztak a fővárosban. 2024 augusztusában két újabb állomással bővítette a rendszert a Budapesti Közlekedési Központ: az új kerékpárfelvevő helyszíneket a XIII. kerületben alakították ki, melyekkel együtt összesen már 211 elérhető állomás áll a bringázni vágyók rendelkezésére.

A kerékpárral közlekedők számára nagy előnyt jelent a BKK BudapestGO applikációja, amelyen keresztül egyszerűen tervezhető a kerékpáros közlekedés is, legyen szó akár saját kerékpárról vagy MOL Bubiról. A BudapestGO által javasolt útvonalon szerepelnek a Bubi-állomások, látszódik, hogy milyen forgalomra kell számítani (pl. autómentes kerékpársáv), továbbá beállítható az is, hogy a javasolt útvonal kerékpárosbarát legyen, és elkerülje az emelkedőket.

 

Elektromos kerékpárokkal jön a Bubi 3.0.

A flottában már összesen 2460 kerékpár szolgálja a budapestiek kényelmét, a kerékpárokkal legfeljebb 10-15 perc alatt bárhová gyorsan el lehet jutni a város belső részein, hosszabb távolságokra pedig a szolgáltatás rugalmasan kombinálható a közösségi közlekedés egyéb eszközeivel.

A Bubi evolúciója leképezte a kerékpározás evolúcióját és a kerékpárhálózat fejlesztését is Budapesten: ma már minden korosztály bubizik, a Bubi 1.0 radikális megújítása után 5-8-szorosára nőtt az utazásszám. Az 1.0.-ról a 2.0.-ra való váltásnál a BKK figyelembe vette az ügyfelek igényeit és a digitális fejlődésben rejlő lehetőségeket, és eltökélt célja, hogy a Bubi 3.0. rendszerében is folyamatosan fejlessze a szolgáltatást.

A közbringarendszer új korszaka 2026-ban kezdődik: a tervek szerint a Bubi 3.0.-val megduplázódik a jelenlegi flotta, és nem csupán hagyományos, hanem elektromos rásegítésű kerékpárok is bérelhetők lesznek. Az új eszközpark és állomások a jelenlegi szolgáltatási terület határán túli városrészekben – például az Örs vezér tere, Kőbánya-Kispest vagy Újpest-Városkapu környékén – élőknek is lehetőséget nyújtanak a megosztott kerékpárhasználatra.