Ezen a hétvégén újra szabad a rakpart

Budapest, 2024. június 14. – Levonult a dunai árhullám, szabad az út a rakpartokon, így a hétvégén ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt. Június 15-e (szombat) reggeltől június 16-a (vasárnap) estig a gyalog, kerékpárral vagy rollerrel közlekedők a már jól bevált gyakorlatnak megfelelően autómentes környezetben használhatják a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó közötti rakpartszakaszt.

 

Hétvégi rakpartnyitás

 

A hétvégén újra teljes szélességében birtokukba vehetik a pihenni, mozogni vagy edzeni vágyók a Pesti alsó rakpartot a Margit híd és – az Erzsébet híd közelében – az Irányi utcai lehajtó között.

A fővárosiak és az idelátogatók csendes, nyugodt, gépjárműforgalomtól mentes környezetben élvezhetik Budapest egyik legszebb, világhírű panorámával büszkélkedő területét. A BKK azt kéri a kerékpárral, rollerrel vagy egyéb mikromobilitási eszközzel közlekedőktől, hogy fokozottan figyeljenek a gyalogos felnőttekre és gyermekekre.

 

Így lehet megközelíteni a bejárható rakpartrészt

Az érintett rakpartszakaszra a péntekről szombatra virradó éjszakától hétfő hajnalig nem hajthatnak be a gépjárművel és taxival közlekedők. A déli irányú közúti forgalom az Irányi utcai lehajtón térhet a rakpartra; a Közraktár utcától északi irányba közlekedők a Havas utcánál hagyhatják el azt. A mozogni és kikapcsolódni vágyóknak érdemes tudniuk, hogy

  • az Erzsébet híd (Irányi utca) és a Közraktár utca között nem szabad az útpályán gyalogolni, a megnyitott rakpartszakaszt déli irányból az alsó rakpart járdáján vagy a felső rakparton közlekedő villamosokkal lehet megközelíteni;
  • az Erzsébet híd pesti hídfőjétől érkezők a Március 15. tér villamosmegállóból déli irányba sétálva érik el a megnyitott rakpartot.

 

Hétvégi rakpartnyitás

(A térképre kattintva nagyobb méretben jelenik meg a grafika)

 

 

Tovább zöldül a rakpart

Már javában zajlik a pesti alsó rakpart zöldítése: a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FŐKERT Kertészeti Divízió szakemberei élhetőbbé teszik a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti szakaszt azzal, hogy az útpálya és a partél közötti sávban

  • 8 fát ültetnek;
  • csaknem 400 négyzetméternyi zöldfelületet alakítanak ki;
  • fajokban gazdag évelő növényeket telepítenek, valamint
  • párakaput, napozószékeket, árnyékolót, kerékpártámaszt és ivókutat helyeznek ki.

 

Hétvégi rakpartnyitás

 

A fejlesztésre a Fővárosi Önkormányzat a közösségi költségvetésből biztosít forrást, a közúti és gyalogosforgalom fenntartása mellett ütemezetten végzett munkák előreláthatóan augusztusban fejeződnek be.

Hamarosan elkészülnek a rakpart teljeskörű átépítésének a tervei is, amik a BKK megbízásából készülnek, és az Európai Unió TOP Plusz Komplex Klímaadaptációs és Közterület-megújítási programjának finanszírozásában valósulhatnak meg. Minderről bővebben ezen az oldalon olvashatnak.