A Mobilitási Témacsoport tagjai is véleményezhették a pesterzsébeti villamoshálózat fejlesztésének terveit

A Mobilitási Témacsoport augusztus 13-án idei hatodik ülését tartotta, amelynek témája a pesterzsébeti villamoshálózat fejlesztése volt. A közlekedési egyesületek és az esélyegyenlőségi szervezetek is felvetettek vizsgálatra vagy megfontolásra érdemes javaslatokat, melyek beilleszthetők a BKK tervezéssel szemben támasztott elvárásaiba.

Elismerésüket fogalmazták meg a civil szervezetek, amiért a BKK a dél-budapesti villamosgyűrű első üteme, vagyis a pesterzsébeti villamoshálózat fejlesztésekor egy térség egészére vonatkozóan igyekszik hatékonyabbá tenni a közösségi (különösen a kötöttpályás) közlekedést. Pesterzsébet területe több villamosjárattal (a 2B, a 3-as, az 51-es és az 52-es villamossal) is elérhető, de a szolgáltatás versenyképességének fejlesztése jelentős lehetőségeket rejt még magában.

A BKK a villamoshálózat – valódi utasigényekre reagáló – fejlesztésével e lehetőségek kiaknázására törekszik azzal, hogy a mostaninál percekkel gyorsabb belvárosi eljutást biztosítana a rakparti villamosok számára az úgynevezett „Kvassay áttörés” megépítésével. Így a közvágóhídi végállomás helyett a 2-es és a 24-es, valamint a Mexikói út felől érkező 3-as villamosok a Török Flóris utcán és a Topánka utcán át, Pesterzsébet városközpont érintésével közlekedhetnek a Helsinki útig. A jövőben aztán a vonal folytatódhat, és – a Gubacsi híd átépítése után – Csepel érintésével a budai villamoshálózat déli végébe becsatlakozva létre jöhet a dél-budapesti villamosgyűrű. A fejlesztés részleteiről ezen az oldalon lehet tájékozódni.

 

a mobilitási témacsoport 20204. augusztus 13-i ülése

 

A Mobilitási Témacsoport résztvevői elsősorban a fejlesztésnek köszönhetően létrejövő villamoshálózat, a Közvágóhídnál a Soroksári út és a Gubacsi út között megépülő vágánykapcsolat, valamint a villamosmegállók elhelyezkedése felől érdeklődtek. Emellett a BKK tájékoztatást kapott olyan, az akadálymentes közlekedést nehezítő jelenségről, amely bár a fejlesztés területén helyezkedik el, de a megoldással már a közeljövőben foglalkozik.

A Mobilitási Témacsoport után most már bárki véleményezheti a fejlesztésre vonatkozó javaslatokat. Ezen az oldalon kitölthető a pesterzsébeti villamoshálózat fejlesztéséről, illetve a dél-budapesti villamosgyűrűvel kapcsolatos elképzelésekről szóló kérdőív.

 

a mobilitási témacsoport 20204. augusztus 13-i ülése

 

Mit érdemes tudni a Mobilitási Témacsoportról?

Az idén megújult Mobilitási Témacsoport a budapesti mobilitás kérdéseivel foglalkozó civil szervezetek és szakmai egyesületek együttműködési fóruma. A BKK arra törekszik, hogy a felvetődő kérdéseket minél több szempontból megvitassa a felekkel. Ezzel a lépéssel a társaság a közös megértést és a későbbi döntések elfogadottságát segíti elő.

Részt vennél a Mobilitási Témacsoport munkájában? A jelentkezés feltételeiről ezen az oldalon tájékozódhatsz.