A fenntarthatóságot szem előtt tartva fejleszti Budapest közösségi közlekedését a BKK

Budapest, 2024. július 10.A Budapesti Közlekedési Központ nemcsak a főváros közösségi közlekedésének szervezéséért felel, de jelentős fejlesztési projekteket is koordinál, mint például a Lánchíd felújítása, és társadalmi akciókat szervez, valamint aktívan tesz a munkavállalói jólétéért is. Ezek és ezekhez hasonló témák jelennek meg a BKK 2023-as évi tevékenységét bemutató fenntarthatósági jelentésben.

Elkészült a Budapesti Közlekedési Központ második fenntarthatósági jelentése, amelyben a BKK 2023-as évi tevékenységét mutatják be az alábbi pillérek mentén: felelős vállalatirányítás, környezeti, vállalati fenntarthatóság, biztonság és társadalmi szerepvállalás, illetve munkavállalói fenntarthatóság. A jelentés strukturált formában nyújt áttekintést arról, miként járult hozzá a cég Budapestet élhetőbbé, fenntarthatóbbá tételéhez, és mit tettek a belső, vállalati szintű fenntarthatóságért. A jelentés elkészülte illeszkedik a BKK felelős vállalatirányítási felfogásához is, bár egyelőre nem előírás, hogy a fővárosi társaságok jelentést készítsenek a fenntarthatósági célok érdekében tett lépéseikről. A BKK fontosnak tartja, hogy az eddig elért eredményeiről készült beszámolójával más cégeket is ösztönözzön a fenntartható gondolkodásmód beépítésére a napi működésbe.

A kiemelt témák között megtalálható például a Lánchíd új, környezetbarát forgalmi rendje, a Pesti alsó rakpart megnyitása, autómentes időszakok bevezetése, a Mobi-pontok hálózatának bővítése, a Sulizóna-program elindítása, a közlekedésbiztonsági stratégia célkitűzései, a 2023. évi társadalmi egyeztetések, az akadálymentesítéshez kapcsolódó eredmények – új gyalogos-átkelőhelyek létrehozása (pl. Nyugati tér, Boráros tér, Rákóczi út). A vállalati papírmegtakarítás eredményeként a nyomtatott oldalak száma az elmúlt évben tovább csökkent a cégnél, 2022-höz képest további 250 ezer papírlappal kevesebbet használt a BKK.

A frissen elkészült fenntarthatósági jelentésből kiderül továbbá, hogy:

  • elkészült a Budapesti Mobilitási Terv (BMT) felülvizsgálata, melyben a szakértők az elmúlt évek új kihívásaira és jelentős társadalmi változásaira is reagáltak;
  • a munkavállalók nemek szerinti megoszlása továbbra is kiegyenlített;
  • a munkavállalók 92 százaléka fenntartható módon jár munkába: közösségi közlekedéssel, kerékpárral, gyalog vagy akár mikromobilitási eszközzel pl. rollerrel  
  • a fenntarthatósági munkacsoport folyamatosan bővül, mára már mintegy 30 aktív tag szervezi a munkahelyi mobilitás, adományozás, önkéntesség, hulladék- és energiagazdálkodás témakörében a szemléletformáló akciókat, játékokat, helyszínlátogatásokat, közösségépítő rendezvényeket.

A fentiek mellett további érdekes, közösségi közlekedéshez, illetve a BKK-hoz kapcsolódó tények, számok, infografikák a BKK honlapján közzétett fenntarthatósági jelentésben találhatók.