Társadalmi egyeztetés a 42-es villamos meghosszabbításáról

Budapest, 2024. június 25.A Budapesti Közlekedési Központ a 42-es villamos vonalbővítési lehetőségeit vizsgálja meg. A fejlesztés legfőbb célja, hogy a Havanna-lakótelepen át Gloriett-telepre is el lehessen jutni környezetbarát, modern kötöttpályás járatokkal.

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelt célja a kötöttpályás közlekedési hálózat fejlesztése. Budapest legrövidebb villamosa a 42-es, ugyanakkor jelentős potenciál rejtőzik a fejlesztésében: akár olyan fontos, környékbeli intézmények gyors és kényelmes megközelítésére nyílhat lehetőség, mint a Bozsik Aréna, a Kispesti temető, a Kondor Béla és a Csontváry Kosztka Tivadar Általános Iskola, a Bókay-kert, valamint a leendő végállomás közelében található szupermarketek. A BKK vizsgálja a villamosfejlesztésben rejlő lehetőségeket, elemzi az ezzel járó kockázatokat.

 

42-es villamos

 

A fejlesztés legfőbb célja, hogy a Havanna-lakótelepen át egészen a Gloriett-telepre, a főváros egyik legkiterjedtebb lakótelep-együttesére is el lehessen jutni környezetbarát, modern kötöttpályás járatokkal, közvetlen összeköttetést biztosítva egyúttal a lakótelep és az M3-as metró között is. Ehhez a BKK tervei szerint 3 kilométerrel hosszabbítanák meg a 42-es villamos vonalát. A villamosvonal meghosszabbításával párhuzamosan faltól-falig megújulhatnak a kapcsolódó közterületek, biztonságosabbá és komfortosabbá válhat a kerékpáros és a gyalogos közlekedés.

A projekt részleteiről ezen az oldalon tájékozódhat.

A BKK arra kéri, fejtse ki a véleményét, mondja el javaslatait a kérdőív kitöltésével. Észrevételeit 2024. július 31-ig várják a villamos meghosszabbításáról, akár a ma használatos, akár a meghosszabbítani tervezett vonalszakaszon él vagy közlekedik.

Amennyiben az online felület használata helyett nyomtatva kívánja kitölteni, úgy a kérdőív letölthető ezen a linken, és eljuttatható hagyományos levélben személyesen a BKK bármelyik ügyfélközpontjába, vagy postán – 42-es villamos kérdőív jeligével a 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 19-21. címre. A kérdőív megtalálható a Kőbánya-Kispest BKK ügyfélközpontban is, ahol a kitöltést követően le is adható.

Személyesen is részt vehet a BKK Agóra utcafórumok egyikén, ahol szintén elmondhatja a véleményét:

  • 2024. július 4. (csütörtök) 16:00–18:00: Havanna lakótelep (Barta Lajos utca és Kondor Béla sétány kereszteződésében a posta előtt)
  • 2024. július 8. (hétfő) 16:00–18:00: Havanna lakótelep (Barta Lajos utca és Kondor Béla sétány kereszteződésében a posta előtt)
  • 2024. július 11. (csütörtök) 16:00–18:00: Határ út M (a 42-es villamos és a 142E autóbusz végállomása felé eső terület).