Megújult a terézvárosi Podmaniczky utca

Budapest, 2022. október 28. – Élhetőbb és biztonságosabb lett a VI. kerületi Podmaniczky utca BKK beruházásában megújuló szakasza. A korszerűsítésnek köszönhetően a Teréz körút és a Bajcsy-Zsilinszky út között kényelmesebben és biztonságosabban lehet közlekedni, javultak a gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételei.

Podmaniczky utca.

Teljesen megújult és jelentősen megváltozott a Teréz körút és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakasz. A bontási és építési munkák idén márciusban kezdődtek, a folyamatban lévő műszaki átadás-átvételi eljárás során a még fennmaradó apró hibákat javítja a kivitelező.

 

A beruházás során a BKK

megújította az útpálya és a járda burkolatát, így az ott lakók és a környéken közlekedők számára is csendesebbé, kényelmesebbé és biztonságosabbá tette az utcaszakaszt;

új jelzőlámpás csomópontot létesített három gyalogátkelőhellyel a Jókai utcánál;

kerékpársávot létesített mindkét irányban;

párhuzamos autóparkolást alakított ki a ferde helyett;

a Jókai utcai csomópontban felújította a közvilágítást;

11 új fát telepített különleges ültetőgödrökbe, amelyek biztosítják a növények hosszú élettartamát, valamint

a Bajcsy-Zsilinszky út torkolatában kis teret és szélesebb járdát alakított ki, a kellemesebb, élhetőbb környezet érdekében pedig fákat és utcabútorokat telepített.

 

A BKK és a Fővárosi Önkormányzat a közterület-fejlesztések és -felújítások során elkötelezett az élhető város megvalósítása mellett, ezért hangsúlyt fektet arra, hogy a közterületet mindenki használhassa, egyúttal csökkentse a közlekedés veszélyeit.

Ehhez kapcsolódóan a Podmaniczky utca megújítása során is kiemelt szerepet kapott az akadálymentesítés, amelyet a taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolat, valamint a közvilágítás megújítása is segít.

 

A VI. kerületi Podmaniczky utca felújításának jelentősebb mérföldkövei

Podmaniczky utca.

• 2019. január: elkezdődött a tervezési munka.

• 2021. június: megjelent a közbeszerzési eljárásról szóló ajánlati felhívás, miután márciusban elkészültek a kiviteli tervek.

• 2021. december: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a közbeszerzési eljárás nyertese, a PENTA Kft. aláírta a vállalkozási szerződést.

• 2022. március: lezárult a korszerűsítés előkészítése, március 16-án a kivitelező elkezdte a felújítást a Teréz körút és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti, mintegy 310 méteres útszakaszon. A közösségi közlekedés járatai változatlan útvonalon közlekedtek, és mindkét irányban egy-egy forgalmi sáv volt használható.

• 2022. augusztus: egyre jobban körvonalazódott, milyen lesz a felújított Podmaniczky utca, a többi között befejeződtek a szükséges közműmunkák, az utca páratlan oldalán pedig elkészült a járda, valamint az ahhoz tartozó szegélyek.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet:
a tervezett ütemben zajlanak a fővárosi felújítások

A szűkös anyagi források ellenére a BKK mindent megtesz a fejlesztések megvalósításáért. A nagyszabású, hosszabb ideig tartó munkák, azaz a Blaha Lujza tér és a Lánchíd felújítása mellett már elkészült a BKK beruházásában a rákospalotai Deák utca, az újbudai Péterhegyi út, az újpesti Rózsa utca, valamint az angyalföldi Göncöl utca rekonstrukciója is.

Az útfelújítási program további eleme a budafoki körforgalom-építés, a zuglói Vezér utca, valamint az újpalotai Erdőkerülő utca és Zsókavár utca megújítása, az újpesti Pozsonyi utca és István út rekonstrukciója, továbbá az Üllői út Szarvas csárda tér és városhatár közötti szakaszának, illetve a Mester utca Ferenc körút és Haller utca közötti szakaszának korszerűsítési terve.

A BKK szeptember végétől egy egyszerűen használható, folyamatosan frissülő gyűjtőoldalon teszi könnyen kereshetővé, átláthatóvá az egyes projektjeiről szóló információkat. Ezen a linken a társaság összes érdemi beruházása – jelenleg több mint 130 projekt – megismerhető, és ez a szám folyamatosan bővül.

 

A fotógalériánkban szereplő képek a felújítás előtti és utáni állapotot mutatják.