Újjáéledő rakpart: a kivitelezéshez szükséges EU-s forrásra pályázott a BKK

Budapest, 2024. október 11. – Nyáron elkészültek a tervek, most pedig újabb fontos lépést tett a BKK azért, hogy szebb és élhetőbb Duna-partja legyen Budapestnek. A társaság benyújtotta pályázatait az Id. Antall József rakpart és az Erzsébet híd alatti terület átépítésére. A kivitelezés mindkét esetben – a pályázatok kedvező elbírálása esetén – európai uniós forrásból valósulhat meg. A tervezett fejlesztések eredményeképpen a mostaninál zöldebb, gyalogos- és kerékpárosbarát rakpartszakaszok jönnek létre, ahol a fővárosiak és az idelátogatók Budapest egyik legszebb, világhírű panorámával büszkélkedő területét vehetik birtokukba.

 

Pesti alsó rakpart.

 

Megújul a pesti Duna-part. A Fővárosi Önkormányzat törekvéseihez kapcsolódva zöldebbé és rendezettebbé válik a pesti rakpartszakasz: összefüggő gyalogossétány és kerékpározási lehetőség jön létre, felszabadulnak a lépcsős partok, valamint bővülnek a pihenés lehetőségei.

 

A BKK megbízásából a nyáron elkészültek a Pesti alsó rakpart teljes körű átépítésének engedélyezési tervei, amelyek az Európai Unió TOP Plusz-4.1.3-23 Komplex klímaadaptációs és közterület-megújítási programjának finanszírozásával valósulhatnak meg.

 

Az Id. Antall József rakpart és az Erzsébet híd alatti terület fejlesztésére a feltételeknek megfelelően két pályázatot nyújtott be a BKK. Kedvező elbírálása, majd a szükséges európai uniós forrás rendelkezésre állása esetén várhatóan a jövő nyáron indulhatnak a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárások.

 

Legyen a rakpart mindenkié!

A tervezési folyamat célja volt, hogy Budapest egyik kiemelkedő jelentőségű közterülete zöld, élhető és a világörökségi környezethez méltó módon, a szakmai és civil szervezetek véleményét is figyelembe véve újuljon meg. A projekt egyik fontos eleme a társadalmi egyeztetés: az elmúlt években a városvezetőség és a BKK számos kérdőívet juttatott el a lakossághoz, hogy megismerje igényeit és javaslatait.

 

A tervezett rakpart három szakaszra osztható: az északi ligetes-parkos, a középső nyüzsgő-vendéglátó, illetve a déli nagyvárosias korzóra.

 

Pesti alsó rakpart.

 

A tervek készítésekor fontos szempont volt, hogy a rakpartszakasz árvízveszélyes terület, ezt legutóbb szeptember közepén a fővárosiak is megtapasztalhatták, amikor az elmúlt évtized legnagyobb árvize idején szükségszerű volt a lezárása. A BKK a tervezéskor olyan kialakítást, zöldítést, valamint köztéri elemek elhelyezését tartotta helyénvalónak, amelyek egy újabb árvíz esetén ellenállnak a környezeti megpróbáltatásoknak, valamint nem akadályozzák az árvízi védekezéssel járó, embert próbáló munkát.

 

Id. Antall József rakpart: többfunkciós, nyüzsgő köztér

  • Az északi rész fejlesztése már több részletben lezajlott: legutóbb a Parlament és a Margit híd között hiánypótló járda létesült fasorral, padokkal; átépült a lehajtó, megszűnt a korábbi szalagkorlátos tranzitút-hangulat.
  • A Parlament és a Lánchíd között a tervek szerint a BKK kettős fasort alakít ki, az autók – a mai haladási átlagsebességüknek megfelelően – 30 kilométer/órás sebességkorlátozással haladhatnak, hogy a közlekedés biztonságosabb legyen, csökkenjen a zajszennyezés, de továbbra is meglegyenek ezen a szakaszon az autós közlekedés feltételei.
  • Irányhelyes kerékpársávokat, új lejárókat és zebrákat is kialakítana a BKK, hogy javuljanak a gyalogos- és kerékpáros közlekedés feltételei. A kialakításnak köszönhetően olyan multifunkciós tér jöhet létre, amely hétköznapokon az autós közlekedést szolgálja, de hétvégén és ünnepnapokon a közösségi programok helyszíne lehet.

 

Pesti alsó rakpart.

 

Az Erzsébet híd alatti terület: visszakerülnek a lépcsősorok

  • Teljesen a gyalogosoké lesz a tér, ahová a BKK fákat ültet és kettős lépcsősort alakít ki a mostani útpálya helyén. Az autóforgalom a Petőfi téri felhajtón keresztül érheti, illetve éri majd el a Pesti felső rakpartot.
  • A gyalogostér kialakítása során a közlekedésszervező nagy figyelmet fordít arra, hogy a közterület barátságos és biztonságos legyen, és minél közelebb hozza a Dunát az emberekhez. A lépcsősorok nemcsak a Duna-parti pihenést segítik, hanem a közterület esztétikai értékét is növelik, ráadásul visszatérést jelentenek a rakpart ezen részének az eredeti kialakításához.

 

A BKK azt tervezi, hogy a Jane Haining rakpart megújítására is benyújtja majd a pályázatát.

 

Folyamatosan zöldül a Duna-part

A Lánchíd és az Erzsébet híd közötti szakaszon a rakpart zöldítésének egyik első fontos lépése – a budapestiek szavazatai alapján – a közösségi költségvetés forrásaiból, valamint költségvetési forrásból valósult meg. A projektben több különböző nyertes ötletet vontak össze.

 

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FŐKERT Kertészeti Divízió szakemberei idén nyáron az útpálya és a partél közötti sávban

  • 8 új fát ültettek el;
  • csaknem 400 négyzetméter zöldfelületet alakítottak ki;
  • fajokban gazdag évelő növényeket telepítettek, valamint
  • párakaput, napozószékeket, árnyékolót, kerékpártámaszt és ivókutat helyeztek ki.

 

A zöldfelületi fejlesztések a meglévő burkolathoz illesztve, annak bontás utáni helyreállításával valósultak meg.

 

A rakpart fejlesztéséről, a megújuló pesti Duna-partról bővebben a Fővárosi Önkormányzat oldalán, ezen a linken olvashat.