Közlekedés az Autómentes Hétvégén, október 5-én és 6-án

Budapest, 2024. október 3. – Autómentes Hétvégét rendeznek Budapesten október 5-én és 6-án, szombaton és vasárnap. A BKK és együttműködő partnerei – kapcsolódva a környezettudatosságot és a fenntartható városi közlekedést erősítő Európai Mobilitási Héthez – rengeteg szabadtéri programmal készülnek. Lezárják a Szabadság hidat és a Vámház körutat a Lónyay utcáig, ezen kívül a rendezvény további helyszínéül szolgál a Margit híd és a Közraktár utca közötti gyalogosoknak megnyitott pesti alsó rakpart is. A lezárások miatt szombaton és vasárnap a kiskörúti 47-es, 48-as, 49-es villamosok nem közlekednek, helyettük a budai oldalon a Fehérvári úton a 61-es, a Bartók Béla út külső szakaszán pedig az 56A villamos közlekedik. A Szabadság híd lezárása idején a BKK az M4-es metró, valamint a változatlan útvonalon és menetrend szerint közlekedő 7-es és 133E autóbuszok, a belvárosi szakaszon a kiskörúti villamosforgalom szüneteltetése miatt az ott közlekedő M3-as metró, a 9-es és 15-ös autóbuszok és a 72-es trolibuszok igénybevételét ajánlja.

 

Autómentes Hétvége 2023-ban.

 

Az árvíz miatt a tervezettnél két héttel később, október 5-én és 6-án, szombaton és vasárnap rendezik meg az Autómentes Hétvégét a fővárosban. A Budapesti Közlekedési Központ és a Fővárosi Önkormányzat igyekszik megvalósítani az eredeti programot:

  • kerékpáros-oktatással és tanpályákkal;
  • mobilitási témájú városi sétákkal;
  • családi és gyermekprogramokkal;
  • járműbemutatóval és -kiállítással népszerűsíti majd a környezetkímélő, fenntartható közlekedési eszközöket.

 

A lezárások miatt október 5-én és 6-án, szombaton és vasárnap a kiskörúti 47-es, 48-as, 49-es villamosok nem közlekednek, helyettük a budai oldalon a Fehérvári úton a 61-es, a Bartók Béla út külső szakaszán pedig az 56A villamos közlekedik.

 

Közösségi közlekedés az Autómentes Napon

 

Közúti közlekedési változások

A rendezvény idején lezárják

  • a Szabadság hidat;
  • a Vámház körutat a Lónyay utcáig;
  • a Pesti alsó rakpartot a Margit hídtól a Közraktár utcáig;
  • a Belgrád rakpartot a Havas utca és a Fővám tér között.

 

Közösségi közlekedési változások

  • A 47-es, a 48-as és a 49-es villamosok nem közlekednek;
  • a 61-es villamos meghosszabbított útvonalon, Hűvösvölgy és a Városház tér végállomások között közlekedik;
  • az 56A villamos meghosszabbított útvonalon, Hűvösvölgy és Kelenföld vasútállomás M végállomások között viszi az utasokat;
  • a 83-as trolibusz, a 15-ös autóbusz és az éjszakai 934-es és 979-es buszok a belváros felé módosított útvonalon, a Közraktár utca helyett a Lónyay utcán keresztül érik el a Kálvin teret, a Fővám teret nem érintik;
  • a 15-ös autóbusz a Boráros tér felé a József Attila utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Károly körút–Múzeum körút–Kálvin tér útvonalon jár, a Zrínyi utca és Kálvin tér közötti megállókat nem érinti.

 

A Vámház körúton mindkét napon 10 és 18 óra között járműbemutatót tartanak a villamospályán.

A Szabadság híd lezárása idején a BKK az M4-es metró, valamint a változatlan útvonalon és menetrend szerint közlekedő 7-es és 133E autóbuszok, a belvárosi szakaszon a kiskörúti villamosforgalom szüneteltetése miatt az ott közlekedő M3-as metró, a 9-es és 15-ös autóbuszok és a 72-es trolibuszok igénybevételét ajánlja.

Az utazás megtervezéséhez érdemes a BudapestGO alkalmazást használni, amely többek között valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat az úti cél eléréséhez, de akár jegyét, bérletét is megvásárolhatja az applikáció segítségével.