Nagyszabású járatellenőrzési akció a 4-es és a 6-os villamos vonalán

Budapest, 2024. szeptember 3. – Összehangolt fővárosi járatellenőrzési akció zajlott a hétvégén: a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI), a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) péntektől vasárnapig kiemelten ellenőrizte a 4-es és a 6-os villamos teljes vonalát, annak megállóit és környezetét. Az összehangolt ellenőrzés célja az volt, hogy az utasok biztonságban érezzék magukat, és javuljon a közösségi közlekedés általános minősége.

 

A BKK az állami szervezetekkel és a fővárosi cégekkel közösen kiemelten kezeli a közösségi közlekedést igénybe vevők biztonságát, ezért rendszeresen vesz részt a közös járatellenőrzési akciókban. A legutóbbi alkalommal augusztus 30. és szeptember 1-je között szervezett járatellenőrzést partnereivel a társaság, mely során jegyellenőrök, vagyonőrök, minőségellenőrök, rendőrjárőrök, közterület-felügyelők és a BKV munkatársai közel 20 órányi fokozott jelenlétet biztosítottak a 4-es és a 6-os villamos vonalán. Az akció célja a jegyellenőrzés mellett az volt, hogy a deviáns viselkedési formát mutató személyeket kizárják az utazásból, továbbá a járműveket minőségbiztosítási szempontból is ellenőrizzék.

  • Nyolc és négy fős csoportokban, összesen 28 jegyellenőr, valamint 4 vagyonőr vizsgálta az utazási jogosultságot a vonalak teljes hosszán, a BKK munkatársai több mint 6300 utast ellenőriztek. A társaság minőségellenőrei emellett 49 alkalommal ellenőrizték a járatok tisztaságát, valamint fizikai állapotát.
  • A FÖRI közterület-felügyelői 105 alkalommal szálltak fel a villamosokra, és felléptek azokkal szemben, akik nem tartották be az utazás szabályait, továbbá közel száz alkalommal ellenőrizték a megállókat.
  • Az akcióban a BKV munkatársai is részt vettek, akik folyamatosan figyelték a járaton történteket, és szükség esetén azonnal értesítették a rendőrséget, vagy helyszínre hívták a közterület-felügyelőket.
  • A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai fokozott figyelmet biztosítottak a kijelölt járatra és környezetére. A rendőrök a járaton és a megállóhelyeken nem tapasztaltak jogsértést.

Jellemző probléma volt a hétvégén, hogy több utas nem tartotta be az utazási feltételeket, és étellel vagy itallal szállt fel a járműre, így veszélyeztetve mások ruházatát, valamint a jármű tisztaságát.

 

Tisztább megállók, fokozott rendőri jelenlét, taxiellenőrzés

 

A BKK elkötelezett amellett, hogy a fővárosi tulajdonú közszolgáltatókkal, valamint az állami és civil szervezetekkel szorosan együttműködve élhetőbbé tegye Budapestet, ezért

  • a járatok mellett a buszsávok szabályos használatát is rendszeresen ellenőrzi partnereivel;
  • a rendszeres takarításon felül folyamatosan kezdeményezi egy-egy forgalmas közterület rendezését és ellenőrzését, valamint
  • a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal kötött stratégiai együttműködése kiterjed a Budapest közigazgatási területén szolgáltatást nyújtó taxik, illetve az engedéllyel vagy az engedély nélkül személyszállítási feladatokat végző személygépkocsik ellenőrzésére is.