Bővült a Suli-zóna – Újabb iskolánál lett biztonságosabb a közlekedés

Budapest, 2024. szeptember 3. – Egy kőbányai helyszínnel, a Kőbányai Harmat Általános Iskolával bővült a Suli-zóna programba vont iskolák köre. 2024 szeptemberétől a X. kerületi intézmény környékén is biztonságosabban lehet közlekedni. A Suli-zóna programot tavaly indította el a BKK azzal a céllal, hogy biztonságosabb környezetet teremtsen a legvédtelenebb úthasználóknak, javuljon a már önállóan közlekedő gyermekek biztonsága és biztonságérzete, valamint csökkenjenek az iskolák környezetében tapasztalható közlekedési veszélyek.

 

A BKK egy évvel ezelőtt, 2023-ban indította el a Suli-zóna programot, hogy a legvédtelenebb úthasználók, a már önállóan közlekedő gyermekek biztonságosabb körülmények között érkezhessenek meg az iskolákba. A program tervezése során az intézmények környékén sebességcsökkentett zónákat alakítottak ki, megváltozott a forgalmi rend, rendezték a parkolási kérdéseket, úgynevezett K+R („Puszi és pá!”) helyeket alakítottak ki, továbbá különböző felfestésekkel, figyelemfelhívó eszközökkel segítik a balesetmentes közlekedést. A program elemei illeszkednek a BKK által kidolgozott Közlekedésbiztonsági stratégiához, amelynek egyik célja – az Európai Unió vonatkozó irányelveivel összhangban –, hogy 2030-ig megfelezze, 2050-ig pedig nullára csökkentse a közúti közlekedés halálos áldozatainak számát a fővárosban.

 

 

A Sulizóna-program keretében olyan beavatkozásokat végeznek el a szakemberek, mint például:

  • az iskolák előtti és melletti utcákban színes, figyelemfelhívó „Sulizóna” táblák kihelyezése;
  • kapcsolódó útburkolatfestés;
  • rendezett parkolóhelyek és rövid idejű megállást lehetővé tevő K+R („Puszi és pá!”) parkolóhelyek kialakítása, valamint
  • a gépjárművezetők sebességcsökkentését ösztönző 30-as zóna és ezt kiegészítő sebességcsökkentő küszöbök elhelyezése.

Hogy melyik helyszínen milyen beavatkozás valósult meg, azt az adott iskola környezetének részletes vizsgálata, valamint az érintett intézményekkel és önkormányzatokkal történő egyeztetés határozta meg, hazai és nemzetközi példák alapján.

A bevezetést követően, a tanév első napjaiban a BKK munkatársai a helyszínen segítik az új közlekedési rend megismerését, az iskolások a közlekedésbiztonsággal összefüggő ajándékokat is kaphatnak. A visszajelzések alapján sikeresnek mondható a program.

Kovács Bendegúz, a BKK szóvivője elmondta:

„Az elmúlt évben szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy az iskolások, a fiatalok szülei, valamint az intézmények dolgozói megszokták és megkedvelték az új forgalmi rendet az intézmények környékén. A felmérések során a megkérdezettek több mint fele úgy nyilatkozott, hogy személyes kényelme ellenében, mindenki biztonságát szem előtt tartva változtatott közlekedési szokásain, az intézkedések hatására pedig jelentősen nőtt a környéken közlekedők biztonságérzete is. A válaszadók egy része arról is beszámolt, hogy az elmúlt hónapokban környezetbarát közlekedési módra váltott az autózás helyett.”

 

 

Idén Kőbányán lett biztonságosabb a közlekedés

A 2024/2025-ös tanév elején egy kőbányai intézmény csatlakozott a programhoz, az évnyitótól kezdve a X. kerületi, Kőbányai Harmat Általános Iskolánál is biztonságosabb a közlekedés. A Kada köz nyári felújítása alkalmat adott arra, hogy az iskolába igyekvők számára is biztonságosabb környezetet alakítsanak ki a környéken. A helyszínen többek között forgalomcsillapító elemeket létesítettek, a rövid idejű biztonságos megállás lehetőségének megteremtésére pedig K+R helyeket alakítottak ki az intézmény közvetlen közelében.

A Sulizóna-programról további információk érhetők el a BKK oldalán.