A Lehel térig hosszabbodhat a 12-es villamos vonala: társadalmi egyeztetés indult

Budapest, 2024. július 4. – A Budapesti Közlekedési Központ a 12-es villamosjáratot úgy fejlesztené, hogy vonalát egészen a Lehel térig hosszabbítaná meg, ezért társadalmi egyeztetést indított. A társadalmi egyeztetés során a társaság számít a járatot használók, valamint a környéken lakók véleményére. A kérdőívet a BKK oldalán lehet kitölteni.

A BKK társadalmi egyeztetést tart a jelenleg Angyalföld kocsiszín és Rákospalota, Kossuth utca között közlekedő 12-es villamos jövőbeli közlekedésével kapcsolatban. A közlekedésszervező a villamosközlekedés bővítését tűzte ki célul az elkövetkezendő évekre, javuló kapcsolatokat és sűrűbb kiszolgálást biztosítva a térségek között. Budapest hosszútávú közlekedési stratégiája alapján Rákospalota és Újpest térségéből a villamosok a Lehel tér–Nyugati pályaudvar–Bajcsy Zsilinszky út–Deák Ferenc tér útvonalon érhetik majd el a belvárost, valamint Újbuda térségét, ezzel átszállásmentes és versenyképes új villamosvonalak jöhetnek létre. Ennek első lépése a 12-es villamos meghosszabbítása a Lehel térig.

 

 

A Rákospalotáról induló 12-es villamos jelenleg csak Újpestig közlekedik, nem éri el az angyalföldi térséget, a Róbert Károly körutat, a Dózsa György utat és a Lehel teret. Rákospalota és Újpest között több buszjárat is közlekedik hasonló funkcióval, a villamossal alapvetően párhuzamosan. A 12-es villamos önálló szakaszán alacsony a forgalom, a jelenlegi hálózat nem elég hatékony, a meghosszabbítás és a javuló kapcsolatok új utasok számára tehetik versenyképessé a közösségi közlekedést.

A hálózatfejlesztési lépést a rendelkezésre álló szűk források miatt a meglévő kapacitások átcsoportosításával, az igényekhez legjobban igazodva tudja a BKK megvalósítani. A részletes tervek a BKK oldalán ismerhetők meg.

A 12-es villamost érintő változásokat 2024 őszétől tervezi bevezetni a BKK. A változásokkal kapcsolatban július 17-ig várja a közlekedésszervező a véleményeket a társaság weboldalán található kérdőív kitöltésével.