50 autóbusszal újul meg a budapesti járműpark 2025-től

Budapest, 2024. június 14. – Ötven vadonatúj csuklós dízelautóbuszból álló flotta érkezik jövőre a fővárosba. A modern, klimatizált, alacsony padlós és környezetbarát buszok 2025. második felétől ütemezetten állnak forgalomba annak köszönhetően, hogy a BKK a lejáró operátori szerződés pótlásául közbeszerzési eljárást folytatott le közforgalmú autóbuszjáratok üzemeltetésére. Az új járművek a kor elvárásainak megfelelő felszereltségükkel szolgálják a Budapesten utazók kényelmét.

 

Alacsony padlós Mercedes Citaro a Keleti pályaudvarnál.

 

A BKK kiemelt figyelmet fordít a fővárosi járműpark folyamatos korszerűsítésére: jövőre 50 új csuklós dízelautóbusz állhat forgalomba Budapesten annak köszönhetően, hogy eredményes volt a lejáró járatüzemeltetési szolgáltatási szerződés megújítására vonatkozó közbeszerzés.

Az új járművek üzemeltetésére tavaly kiírt tenderben az ArrivaBus Kft. adta a legkedvezőbb ajánlatot, ezért az eljárás nyertese lett. A BKK és az ArrivaBus Kft. 2024. június 13-án, csütörtökön írta alá a megrendelésről szóló 10 éves (és további két évvel meghosszabbítható) szerződést.

 

Az operátor a Mercedes legmodernebb alacsony padlós Citaro G típusú autóbuszaival biztosítja a szolgáltatást, aminek köszönhetően javul a fővárosi közösségi közlekedés színvonala. A jövő év második felétől ütemezetten forgalomba álló járművek

  • megfelelnek a környezetvédelmi követelményeknek (Euro 6e dízel besorolásúak);
  • akadálymentes kialakításukkal biztosítják az idősebb utasok, illetve a mozgáskorlátozottak vagy a babakocsival közlekedők igényeit, továbbá
  • olyan tulajdonságokkal és felszereltséggel rendelkeznek (tágas férőhely, légkondicionálás, fedélzeti kamerák, korszerű utastájékoztató rendszer, nagy méretű monitorok), amelyek növelik az utasok komfortérzetét és biztonságát.

 

A lejáró szerződés szerint üzemeltetett buszokat folyamatosan felváltó új járművek Dél-Budán, Dél-Pesten és a Rákóczi út–Thököly út–Újpalota útvonalon közlekednek majd.

 

További új autóbuszok érkezése várható

A BKK kiemelt célja a színvonalas közösségi közlekedési szolgáltatás biztosítása, ezért összesen hat közbeszerzési eljárást indított közforgalmú autóbuszjáratok üzemeltetésére. Eredményes eljárások esetén az új megállapodások a 2015-től forgalomba állt 240 autóbusszal – jelenleg az ArrivaBus Kft. által – teljesített, 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződéseket váltják ki. A most kötött szerződés 50 csuklós autóbusz forgalomba állításáról szól. Ezenkívül hamarosan további 50 csuklós, valamint 50 szóló dízelautóbusz üzemeltetéséről is megállapodás születhet.

A Fővárosi Önkormányzat és a BKK elkötelezett a fenntartható működtetés, a mindenkit megillető tisztább levegő és egy élhető Budapest megteremtése mellett. Ezért a fennmaradó 90 busszal végzett szolgáltatás teljesítését teljesen elektromos meghajtású – 50 szóló, 20 csuklós és 20 midi – autóbuszokkal várja el. Az erre vonatkozó közbeszerzési eljárások még folyamatban vannak.

 

Hosszú távon is cél marad a megújítás

A fővárosi autóbuszflotta folyamatos fiatalításának köszönhetően napjainkban már kizárólag alacsony padlós buszok közlekednek Budapesten. A BKV Zrt. autóbusz-állománya 2022 őszén 135 új járművel bővült, míg 2023 májusától az ArrivaBus Kft. tulajdonában és üzemeltetésében összesen 150 korszerű jármű állt forgalomba. Ennek ellenére még mindig csaknem 300 korszerűtlen autóbusz jár Budapesten, ezért a Fővárosi Önkormányzatnak és a BKK-nak továbbra is az autóbuszpark megújítása és folyamatos frissítése a célja.

 

A közösségi közlekedés, valamint az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése a jövőben is hangsúlyos szerepet kap. Az elmúlt években indított járműparkfejlesztés jelentősen javította a fővárosi közösségi közlekedés színvonalát, sőt

  • a következő években 51 modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamos érkezik a fővárosba az Európai Unió társfinanszírozásával, és a BKK már dolgozik annak a tendernek a kiírásán, amelynek köszönhetően akár további 110 új, korszerű villamos érkezhet a fővárosba; továbbá
  • további 160 új trolibusszal egészülne ki a jelenlegi járműpark, az ehhez szükséges előkészítő lépéseket már megtette a BKK, jelenleg az ajánlattételi szakasz zajlik.