Véget ért a munka, megújult az angyalföldi Göncöl utca

Budapest, 2022. április 19. – Élhetőbb lett a Budapesti Közlekedési Központ beruházásában a XIII. kerületi Göncöl utca. A korszerűsítésnek köszönhetően a Rákos-patak és a Kámfor utca közötti szakaszon biztonságosabban haladhatnak a gyalog vagy kerékpárral közlekedők, és az útpálya burkolata is megújult.

Göncöl utca.

A Rákos-patak és a Kámfor utca közötti korszerűsítés során teljesen megújult a mintegy 1,4 kilométer hosszú útszakasz. A BKK felújította a járdákat, a Fiastyúk és Gyöngyösi utcai csomópontokat, valamint kerékpársávokat létesített. A munkák 2021 júliusában kezdődtek, és idén tavasszal értek véget, a folyamatban lévő műszaki átadás-átvételi eljárás során még történhetnek apró hibajavítások.

A beruházás leglátványosabb eleme az Újpalotai út–Göncöl utca–Szekszárdi utcai csomópont átépítése volt, ahol megújult az útpályaszerkezet és változott a Göncöl utca nyomvonala. A Szekszárdi utca és az Újpalotai út egyesítésével, illetve a csomópont kisebb eltolásával a Göncöl utcai kapcsolódás egyszerű útcsatlakozássá változott. A csomópont biztonságosabb lett, mert a kialakításának köszönhetően átláthatóbbá váltak az elsőbbségi viszonyok.

A gyalog és kerékpárral közlekedőknek egyaránt kedvez a Göncöl utca korszerűsítése. A BKK felújította a gyalogos felületeket, akadálymentesítette a csomópontokat. A kerékpársáv a forgalmi sáv és a parkolósáv közé került, a parkolókat pedig a szegélyek mellett alakították ki. Az átalakítás során a BKK a parkoló autók és a kerékpársáv közötti távolság növelésével elérte, hogy a gépjárművek kiszállás közben kinyitott ajtói nem lógnak be a kerékpársávra, így azok nem jelentenek balesetveszélyt a kerékpárral közlekedőkre.

Göncöl utca.

 

A XIII. kerületi Göncöl utca felújításának jelentősebb mérföldkövei

 

• 2021. március: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósága elfogadta a közbeszerzési eljárás eredményére vonatkozó előterjesztést, így a szerződéskötési moratórium lejárta után elkezdődhetett a szerződéskötés folyamata.

 

• 2021. május: a BKK és a közbeszerzési eljárás nyertese, a Colas Út Zrt. aláírta a vállalkozási szerződést, ennek köszönhetően kezdetét vehette a tényleges felújítási munkák előkészítése.

 

• 2021. július: befejeződtek az előkészítő munkák, július 5-én a kivitelező elkezdte a felújítást a Rákos-patak és a Kámfor utca közötti, mintegy 1,4 kilométer hosszú útszakaszon.

 

• 2021. szeptember: a járdák és a csomópontok szinte teljesen megújultak a Tahi utca és a Gyöngyösi utca között, a folytatásban pedig elkezdődhetett az Újpalotai út–Göncöl utca–Szekszárdi utcai csomópont átépítése.

 

• 2021. december: év végére az utolsó szakaszába lépett a felújítás, a területrendezési és forgalomtechnikai munkák a tél elmúltával folytatódtak, és már nem jártak forgalomkorlátozással.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet:
fővárosszerte a tervezett ütemben zajlanak a felújítások

A szűkös anyagi források ellenére a BKK elkötelezett a fejlesztések megvalósítása mellett. A nagyszabású, hosszabb ideig tartó munkák, azaz a Blaha Lujza tér és a Lánchíd felújítása mellett tavaly elkészült a BKK beruházásában a rákospalotai Deák utca, az újbudai Péterhegyi út és az újpesti Rózsa utca rekonstrukciója. Az útfelújítási program további eleme az Üllői út Szarvas csárda tér és városhatár közötti szakaszának, illetve a Mester utca Ferenc körút és Haller utca közötti szakaszának korszerűsítési terve. Eredményes közbeszerzési eljárás lefolytatása után idén indulhat az újpalotai Erdőkerülő utca és Zsókavár utca felújítása is.

 

A fotógalériánkban szereplő képek a felújítás előtti és utáni állapotot mutatják.