Jelentős útfelújítás kezdődik Újpalotán tavasszal

Budapest, 2021. december 24. – Jövőre megújul a XV. kerületi Erdőkerülő utca és Zsókavár utca. A BKK beruházásában kicserélik az útpálya burkolatát, új gyalogátkelőhelyeket létesítenek és akadálymentesítik a Fő téri villamosmegállót. A munka 2022 tavaszán indulhat, ha eredményesen zárul a közbeszerzési eljárás.

Az újpalotai projekt során jelentős változások történnek az Erdőkerülő utcában és a Zsókavár utcában. Ezzel egy időben korszerűsítik a Szentmihályi út egy részét is, ezért a felújításra váró útszakaszok együttes hossza 1355 méter.

A munkák során többek között megújul az útpályaszerkezet az Erdőkerülő utcában. A Zsókavár utcában is felújítják a burkolatot, a Szentmihályi út csaknem 200 méteres szakaszán pedig kicserélik a kopóréteget. A 69-es villamos Fő téri megállóhelyét akadálymentesítik, ennek köszönhetően a járat utasai könnyebben le tudnak szállni a járművekről, a hétvégente közlekedő alacsonypadlós villamosokról pedig a kerekesszékkel és babakocsival közlekedők akadálymentesen fel- és leszállhatnak a peronoknál.

A felújítási területen három új gyalogátkelőhelyet alakítanak ki, így a lakók és a környéken közlekedők számára is biztonságosabbá válik az útszakasz. Korszerűsítik még a közvilágítást, több helyen felújítják a járdákat, illetve taktilis figyelmeztető és tájékoztató burkolattal biztosítják az akadálymentes és biztonságos közlekedést. Zöldebb lesz a környezet annak köszönhetően, hogy új fákat, valamint csaknem 6500 cserjét ültetnek.

Eredményes közbeszerzési eljárás lefolytatása, valamint a becsült költség alapján rendelkezésre álló forrásnak megfelelő nyertes árajánlat esetén jövő év elején írhatják alá a vállalkozói szerződést, a kivitelezés pedig tavasszal kezdődhet. A BKK és a Fővárosi Önkormányzat a közterület-fejlesztések és -felújítások során elkötelezett az élhető város megvalósítása mellett, ezért a használhatóságra, a kényelemre, illetve a biztonságra is hangsúlyt fektet.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet:
fővárosszerte a tervezett ütemben zajlanak a felújítások

A szűkös anyagi források ellenére a BKK elkötelezett a fejlesztések megvalósítása mellett. A nagyszabású, hosszabb ideig tartó korszerűsítési munkák, azaz a Blaha Lujza tér, a pesti Duna-part újjáépítése és a Lánchíd felújítása mellett az újpesti Rózsa utcában, a rákospalotai Deák utcában és az újbudai Péterhegyi úton is idén nyáron indult a rekonstrukció a BKK beruházásában – ezeket az ősszel visszaadták a forgalomnak. Az útfelújítási program további eleme az angyalföldi Göncöl utca és a terézvárosi Podmaniczky utca rekonstrukciója, továbbá az Üllői út Szarvas csárda tér és városhatár közötti szakaszának, illetve a Mester utca Ferenc körút és Haller utca közötti szakaszának korszerűsítési terve. Eredményes közbeszerzési eljárás lefolytatása után 2022-ben indulhat a zuglói Vezér utca felújítása is.