Megújul a Göncöl utca a Rákos-patak és a Kámfor utca között

Budapest, 2021. március 26. – A Budapesti Közlekedési Központ Zrt. igazgatósága elfogadta a XIII. kerületi Göncöl utca útépítési közbeszerzési eljárás eredményére vonatkozó előterjesztést, így a szerződéskötési moratórium lejártát követően elindulhat a szerződéskötés folyamata a nyertes kivitelezővel. Várhatóan nyár elején megkezdődhet a felújítás. Az útépítés tervezetten fél évig tart, így a kivitelezés még az idén befejeződhet.

A XIII. kerületi Göncöl utcában várhatóan nyár elején indulhat az útépítési rekonstrukció, miután lezárult a közbeszerzési eljárás, és a felek aláírták a kivitelezési vállalkozási szerződést. A projekt keretében felújítják a Göncöl utcát teljes hosszában, a Rákos-patak hídjától a Kámfor és a Balzsam utcáig tartó szakaszon, mintegy 1,4 kilométer hosszúságban. A beruházás a burkolatok cseréjén túl a csomópontok kisebb korrekcióját, valamint az Újpalotai úti csomópont teljes átépítését is tartalmazza.

A felújítandó szakasz északi részén átépítik a Göncöl utca–Újpalotai út–Szekszárdi utca csomópontot. A Szekszárdi utca és az Újpalotai út egyesítésével, és a jelenlegi csomóponttól dél-nyugati irányba való eltolásával a Göncöl utcai kapcsolódás már egy egyszerű útcsatlakozás lesz. A Göncöl utca elválasztó zöldszigetének szűkítésével a Göncöl utca forgalmi irányai közelebb kerülnek egymáshoz, és ezzel a geometriai kialakítással a főirány, így az elsőbbségi viszonyok is egyértelművé válnak a csomópontban. Ez az átalakítás kedvez a kerékpárosok, valamint a gyalogosok kényelmesebb áthaladásának is.

A Göncöl utcában jelenleg a várakozóhelyek jobb oldalán, a szegély mellett, a parkolósáv menetirány szerinti jobb oldalán helyezkedik el a kerékpársáv. Az útfelújítást követően a parkolók kijelölése a szegélyek mellé kerül, a kerékpársávot a forgalmi sáv és a parkolósáv között alakítják ki, és átvezetik a csomópontokon. A többi szakaszon csupán a csomópontok kisebb korrekciójára van szükség, illetve felszámolják a belátást akadályozó kijelölt várakozóhelyeket.

A beruházás célja a fenti keresztmetszeti átrendezés, illetve a leromlott állapotú, több helyen letört szegélyek és a különösen rossz állapotú aszfaltburkolat, valamint a járdaburkolatok felújítása.

A BKK az eredetileg becsült összegnél jóval kedvezőbb áron köti meg a kivitelezési szerződést. A Göncöl utca korszerűsítése a tervezett bruttó 1,153 milliárd forint helyett tartalékkerettel együtt bruttó 643,5 millió forintba kerül, a közbeszerzési eljárás első helyezettje a Colas Út Zrt.

A nehézségek, valamint a szűkös anyagi források ellenére a BKK elkötelezett a fejlesztések megvalósítása mellett, ezért a beruházásában több jelentős útfelújítás is várható az idén. Az újbudai Péterhegyi úton és a rákospalotai Deák utcában tavasszal indulhat a rekonstrukció, míg az újpesti Rózsa utcában nyár elején. Amennyiben sikerrel zárulnak a közbeszerzési eljárások, útfelújítás indulhat ősszel a terézvárosi Podmaniczky utcában, a zuglói Vezér utcában, valamint az újpalotai Erdőkerülő utcában és Zsókavár utcában. Mindezek mellett a XXII. kerületi Nagytétényi út–Mária Terézia utca–Tóth József utca csomópontban körforgalom épülhet, és a hozzá csatlakozó Mária Terézia utca is megújul a Donszky Árpád utcai csomópontig.

Az útfelújítási program további eleme az Üllői út Szarvas csárda tér és városhatár közötti 4,2 kilométeres szakaszának, továbbá a Mester utca Ferenc körút és Haller utca közötti szakaszának felújítási terve.