A Nyugati pályaudvar és környéke a köztisztasági akció újabb helyszíne

Budapest, 2022. április 28. Folytatja akcióját a Budapesti Közlekedési Központ, hogy a Budapesti Közművek két divíziójával, valamint további partnereivel szoros együttműködésben megtisztítsa és élhetőbbé tegye a főváros forgalmas köztereit. A kedvező fogadtatású kezdeményezés résztvevői ezúttal a Nyugati pályaudvarnál dolgoznak, hogy az arra járók tisztább környezetben utazhassanak, és nagyobb biztonságban érezzék magukat.

Köztisztasági akció, Nyugati pályaudvar

A Budapesti Közlekedési Központ elkötelezett amellett, hogy a főváros tulajdonában lévő közszolgáltatókkal, illetve állami és civil szervezetekkel együttműködve élhetőbbé tegye Budapestet. A köztisztasági akció újabb helyszíne a Nyugati pályaudvar és környezete.

A Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Köztisztasági és FŐKERT Kertészeti Divíziók, valamint a BKV és a MÁV munkatársai a bevált gyakorlatnak megfelelően dolgoztak. Kézi és gépi erővel, a Terézvárosi Önkormányzat munkatársainak segítségével április 27-én, szerda éjszaka, majd 28-án, csütörtök reggel megtisztították az ott lévő villamosmegállót, a buszmegállókat – beleértve az M3-as metrópótló buszok megállóit is –, a vasútállomás peronjait, továbbá kitakarították a metróaluljárót.

Köztisztasági akció, Nyugati pályaudvar

Fontos szerepet játszik az összehangolt akcióban a Budapesti Rendőr-főkapitányság, amely a főváros több forgalmas közterületén, így a Nyugati pályaudvaron és környékén is állandó rendőri jelenlétet biztosít. A rendőrökhöz bármilyen bűncselekmény vagy szabálysértés észlelése esetén fordulni lehet. Ugyancsak jelentős szerep jut az akcióban a rendészeti tevékenységet végző FÖRI-nek, illetve Terézváros és a XIII. kerület közterület-felügyelőinek, valamint a szociális munkásoknak, a Menhely Alapítvány munkatársainak.

Köztisztasági akció, Nyugati pályaudvar

A BKK az eddigi tapasztalatok felhasználásával, valamint az FKF, a FŐKERT, a BRFK és a FÖRI közreműködésével további forgalmas közterek megtisztítását és a közbiztonság növelését tervezi. Legközelebb a Kálvin tér és a Népliget kerülhet sorra.

 

A Nyugati pályaudvari köztisztasági és közbiztonsági akcióban részt vesz:

 

a Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divízió,

a Budapesti Közművek FŐKERT Kertészeti Divízió,

a MÁV Zrt.,

a BRFK VI. Kerületi Rendőrkapitányság,

a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányság,

a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI),

a Terézvárosi Önkormányzat,

a Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft.,

a XIII. Kerületi Közterület-felügyelet,

a Menhely Alapítvány,

a BKV Zrt.,

a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK Zrt.).

 

Legyenek élhetőbbek a közterek!

A „Tiszta és biztonságos Budapestért” kampány keretében a BKK korábban a Széll Kálmán tér, az Örs vezér tere, a Boráros tér, a Déli pályaudvar, a Margit híd budai hídfő, a Rákóczi tér, az Etele tér, a Batthyány tér, a Határ út metróállomás, legutóbbi pedig a KÖKI közös köztisztasági akcióját szervezte meg. Tavaly nyáron a labdarúgó Európa-bajnokság kiemelt helyszínein (a Keleti pályaudvar és a Puskás Ferenc Stadion metróállomás környezeténél), valamint a városligeti Fan Zone-nál (Szurkolói Zóna) volt fokozott jelenléttel járó összehangolt akció. Hasonlóan kiemelt figyelmet kaptak 2021. szeptember 5. és 12. között a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) rendezvényeinek köztéri helyszínei.

 

Közös érdek Budapest tisztán tartása

Budapest tisztán tartása többszereplős feladat, amelyből a főváros vállalatai és az egyes kerületi önkormányzatok mellett az ingatlantulajdonosoknak, valamint a lakosságnak is ki kell vennie a részét. A főváros közbiztonságának és köztisztaságának fenntartása közös érdek, a lakosok, illetve az ott közlekedők együttműködése és odafigyelése egyaránt fontos.