A Rákóczi térnél folytatódik a köztisztasági akció

Budapest, 2021. szeptember 15. – Folytatja akcióját a Budapesti Közlekedési Központ, hogy a partnereivel szoros együttműködésben megtisztítsa és élhetőbbé tegye a főváros forgalmas köztereit. A kezdeményezés résztvevői ezúttal a VIII. kerületi Rákóczi térnél fokozzák a közlekedők komfort- és biztonságérzetét.

Az összehangolt köztisztasági és közbiztonsági akciót a BKK kezdeményezte a VIII. kerületi Rákóczi téren közlekedők bejelentései alapján. Az FKF munkatársai szeptember 15-én, szerda reggel nagygépekkel megtisztították a teljes teret, valamint a közeli nagykörúti villamosmegállókat. Ez volt a kezdeményezés egyik leglátványosabb eleme. A takarításon túl ugyanilyen fontos szerepet játszanak a BRFK VIII. Kerületi Rendőrkapitányság rendszeresen itt járőröző kollégái, a rendészeti tevékenységet végző FÖRI, valamint Józsefváros közterület-felügyelői, a FŐKERT munkatársai és a szociális munkások.

A közös akció két hétig tart, de az eddigi tapasztalatok felhasználásával, valamint az FKF, a FŐKERT, a BRFK és a FÖRI közreműködésével további forgalmas fővárosi közterek megtisztítását tervezi a BKK.

 

A Rákóczi téri köztisztasági és közbiztonsági akcióban részt vesz:

• a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK Zrt.),

• a BRFK VIII. Kerületi Rendőrkapitányság,

• a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI),

• az FKF Köztisztasági Divízió,

• a FŐKERT Kertészeti Divízió,

• a Józsefvárosi Közterület-felügyelet,

• a Menhely Alapítvány.

 

Többszereplős feladat Budapest tisztán tartása

A Tiszta és biztonságos Budapestért kampány keretében a BKK korábban a Széll Kálmán tér, az Örs vezér tere, a Boráros tér, a Déli pályaudvar, majd legutóbb a Margit híd budai hídfőjének közös köztisztasági akcióját szervezte meg. Nyáron a labdarúgó Európa-bajnokság kiemelt helyszínein (a Keleti pályaudvar és a Puskás Ferenc Stadion metróállomás környezeténél), valamint a városligeti Fan Zone-nál (Szurkolói Zóna) volt fokozott jelenléttel járó összehangolt akció. Hasonlóan kiemelt figyelmet kaptak szeptember 5. és 12. között a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) rendezvényeinek köztéri helyszínei.

A fővárosi cégek mindent megtesznek a közterületek tisztaságának megőrzéséért: Budapest négy kiemelt aluljárójában az FKF a napokban állított üzembe új, korszerű padlótisztító járműveket, amelyek a padlózat fertőtlenítőszeres súroló mosását követően a nedvességet is felszívják. A gépek nem hagynak csúszós felületet maguk mögött, az így megtisztított területet a munkavégzés után azonnal vissza is adhatják a gyalogos forgalomnak. A munkába állított nyolc új eszköz elsődlegesen a négy kiemelt, nagy forgalmú aluljáró tisztán tartásában segíti az FKF munkáját: 2-2 padlótakarító gép a Blaha Lujza téri, a Nyugati téri, az Etele úti és az Örs vezér téri aluljárókban állt szolgálatba.

Fontos hangsúlyozni, hogy Budapest tisztán tartása többszereplős feladat, amelyben a Főváros vállalatai és az egyes kerületi önkormányzatok mellett az ingatlantulajdonosoknak, valamint a lakosságnak is feladata van. Emellett a jelentős mennyiségű hulladékot termelő gazdálkodó szervezeteknek ugyancsak komoly kötelezettségük van a közterületek tisztán tartásában.