Eredményes volt az Örs vezér téri közös köztisztasági és közbiztonsági akció

2021. március 22. – Kedvező fogadtatása és szemmel látható eredménye volt a BKK kezdeményezésére indult kéthetes köztisztasági és közbiztonsági akciónak, amelynek célja, hogy szebbé, rendezettebbé és élhetőbbé váljon az Örs vezér tere. A BKK a jövőben is arra törekszik szoros együttműködésben a partnereivel, hogy fokozza a teret használó gyalogosok, utasok, valamint az ott dolgozó BKK-munkatársak komfort- és biztonságérzetét.

Különleges, ugyanakkor régóta esedékes akciót kezdeményezett a BKK, amikor elhatározta, hogy a hatóságokkal és kerületi szervekkel közösen megtisztítja a Budapest XIV. és X. kerületének határán elterülő Örs vezér terét. Azért szorgalmazta az együttműködést, mert a megbízásából készült közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a BKK-pénztárak közül a téren működők megítélése a legrosszabb. Az utasok, valamint a jegy- és bérletpénztár munkatársainak beszámolói alapján ebben jelentős szerepet játszik a rossz közbiztonság; a szabályokat megszegő emberek viselkedése; a hajléktalan személyek jelenléte és a nagy mennyiségű szemét.

A közös akció első napján, március 4-én a Fővárosi Közterület-fenntartó munkatársai korán reggel nekiláttak a tér és az aluljáró megtisztításának. Ez volt a kezdeményezés egyik leglátványosabb eleme. Az Örs vezér tere rendbetételében ugyanakkor ugyanilyen fontos szerepet játszottak Budapesti Rendőr-főkapitányság erői, a rendészeti tevékenységet végző önkormányzati szervek, valamint a szociális munkások.

 

• A zuglói, illetve kőbányai rendőrök és közterület-felügyelők, továbbá a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság és a metrórendőrség munkatársai fokozott közbiztonsági, rendészeti akciót tartottak, a kéthetes időszakban rendszeresen, nagy erőkkel ellenőrizték a területet.

• A BRFK XIV. kerületi Rendőrkapitányság munkatársai egy embert elfogtak és előállítottak szabálysértés továbbfolytatása miatt, tizennégy ellen pedig szabálysértési feljelentést tettek közterületi alkoholfogyasztás, valamint a maszkviselés előírásainak megszegése miatt.

• A Fővárosi Közterület-fenntartó összesen 8 gép, valamint 22 munkatárs bevetésével végezte el a tér nagytakarítását, a zuglói városüzemeltetésnek köszönhetően ehhez további hat fő csatlakozott. A hulladékgyűjtők felülvizsgálatát ketten végezték.

• A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság 36 fővel vett részt a takarítás biztosításában, valamint az ellenőrzésekben. Ezeket az ellenőrzéseket a továbbiakban is végrehajtja.

• A Zuglói Önkormányzati Rendészet részéről egy járőrpár – két közterület-felügyelő, illetve egy közterület-felügyelő és egy segédfelügyelő – helyszínre vezénylését igényelte az akció.

 

„A kezdeményezés fogadtatása kedvező volt, már a március 4-i eseményről szóló beszámolókra is többnyire pozitív reakciók érkeztek – tájékoztatott Borsi Dávid, a BKK szóvivője. – Az arra járók azt tapasztalhatták, hogy az Örs vezér tere az együttműködésnek köszönhetően tisztább lett, és javult a közbiztonság. Fontos és jó irányba tett lépés volt tehát a közbiztonsági és köztisztasági akciónk, amely akkor is megérte, ha kevesebb szemetet hord ide-oda a szél, ha csak egy ember is jó útra tér, vagy ha egy BKK-pénztáros is nagyobb biztonságban érzi magát. Be kell azonban látni, hogy pusztán rendészeti eszközökkel nem lehet felszámolni a téren kialakult helyzetet, a kiváltó okok ugyanis összetettebb társadalmi problémákból fakadnak.

A március 4-én indult akció két hétig tartott, később pedig a tapasztalatok felhasználásával rendszeres időközönként megismétlődhet. Folyamatos viszont a rendőri és a közterület-felügyelői jelenlét a tér zuglói és kőbányai oldalán, valamint az aluljáróban is, ahol emellett térfigyelő kamerák üzemelnek.

 

A köztisztasági és közbiztonsági akcióban részt vett:

• a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV Zrt.),

• a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK Zrt.),

• a BRFK Metró Rendőrség,

• a BRFK X. kerületi Rendőrkapitányság,

• a BRFK XIV. kerületi Rendőrkapitányság,

• a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI),

• a Zuglói Önkormányzati Rendészet,

• a Kőbányai Önkormányzati Rendészet,

• a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF Zrt.),

• a Menhely Alapítvány,

• a Magyar Vöröskereszt,

• a Zuglói Városüzemeltetés.