Kedvező fogadtatása volt a Boráros téri közös akciónak

Budapest, 2021. május 25. – Eredményesen zárult a BKK kezdeményezésére indult kéthetes akció, amely célul tűzte ki, hogy szebbé, rendezettebbé és élhetőbbé tegye a IX. kerületi Boráros teret és környezetét. A BKK a jövőben is arra törekszik, hogy szoros együttműködésben a partnereivel fokozza a főváros forgalmas köztereit használó gyalogosok, illetve utasok komfort- és biztonságérzetét.

Régóta esedékes akciót kezdeményezett a BKK, amikor elhatározta, hogy a hatóságokkal és a kerületi szervekkel közösen megtisztítja a ferencvárosi Boráros teret. Azért szorgalmazta az együttműködést, mert a gyalogosok és az utasok beszámolói szerint a terület kedvezőtlen megítélésében jelentős szerepet játszik a szabályokat megszegő emberek viselkedése, a hajléktalan személyek jelenléte és a nagy mennyiségű szemét. Ezek összességében kedvezőtlenül hatnak a lakosság szubjektív biztonságérzetére.

A közös köztisztasági és közbiztonsági akció kezdésekor az FKF munkatársai május 3-án, éjjel, illetve május 4-én, kora reggel nagygépekkel megtisztították a teret és az aluljárót. Ez volt a kezdeményezés egyik leglátványosabb eleme, ám a Boráros tér rendbetételében ugyanilyen fontos szerepet töltöttek be a Budapesti Rendőr-főkapitányság kollégái, a rendészeti tevékenységet végző önkormányzati szervek munkatársai, valamint a szociális munkások.

• Az FKF 17 munkatársa 7 gép bevetésével végezte el a tér nagytakarítását. Sok egyéb mellett kitisztították a vízelvezető folyókákat és több falfirkát eltávolítottak, valamint új, tiszta edényekre cserélték az elhasználódott hulladékgyűjtő tartályokat. A FŐKERT két szállító járművel és 9 fővel vett részt az akcióban, a BKV munkatársai május 3-án, éjszaka a végállomások területén takarítottak.

• A FÖRI állandó rendészeti jelenlétet biztosított, a járőrpárok támogatták az FKF munkatársainak tevékenységét, tájékoztatták a rászoruló személyeket a szociális ellátás igénybevételének lehetőségéről, továbbá jelenlétükkel biztosították a rend és tisztaság, illetve a közbiztonság megőrzését. A FÖRI járőrei 47 személyt felszólítottak a maszk szabályszerű viselésére, 6 esetben értesítették a szociális munkásokat és a rendőrséget, 14 főt figyelmeztettek, amiért szabadon engedték a kutyájukat, 13-at felszólítottak a járdán való közlekedés szabályainak betartására – azokat, akik nagy sebességgel közlekedtek kerékpárral a villamosmegállóban –, valamint két esetben felléptek az engedély nélküli árusítás ellen.

• A Boráros téren és környezetében nappal folyamatosan egy egyenruhás rendőr és katona teljesített szolgálatot. Figyelemmel kísérték a gördeszkapályát, a kutyafuttatót, a Nehru partot, valamint a BKK megállóit, és szükség esetén megtették a kellő intézkedéseket. Az ellenőrzések során 10 fővel szemben történt személyes szabadságot korlátozó intézkedés kábítószer-fogyasztás vagy garázdaság miatt, emellett körözött személyek és kerékpártolvajok kerültek rendőrkézre. A védelmi intézkedések megszegőivel szemben 9 esetben – összesen 310 ezer forintos – helyszíni bírságot szabtak ki, valamint három szabálysértési feljelentés is készült.

„A kezdeményezés fogadtatása kedvező volt – tájékoztatott Borsi Dávid, a BKK kommunikációs vezetője és szóvivője. – Az arra járók tapasztalhatták, hogy a Boráros tér az együttműködésnek köszönhetően tisztább lett, és javult a közbiztonság. A kéthetes akció lezárult, de később, a tapasztalatok felhasználásával, rendszeres időközönként megismétlődhet. Folyamatos viszont a rendőri és a közterület-felügyelői jelenlét a téren, sőt a BKK az FKF részvételével további forgalmas fővárosi közterek megtisztítását tervezi.”

Különleges, ugyanakkor nem példa nélküli kezdeményezés volt a Boráros téri akció. Ugyancsak kedvező fogadtatása és szemmel látható eredménye volt márciusban az Örs vezér tere rendbetételének, továbbá a Széll Kálmán tér összehangolt, rendszeres takarításának és rendészeti ellenőrzésének köszönhetően Budapest egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontja is élhetőbbé válik.

 

A Boráros téri akcióban részt vett:

• a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV Zrt.),

• a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK Zrt.),

• a BRFK IX. kerületi Rendőrkapitányság,

• a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI),

• a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF Nonprofit Zrt.),

• a Fővárosi Kertészeti Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FŐKERT Nonprofit Zrt.),

• a Menhely Alapítvány.