Elkezdődött a munka, átalakítjuk a terézvárosi Podmaniczky utcát

Budapest, 2022. március 17. – Lezárult a VI. kerületi Podmaniczky utca felújításának előkészítése, a PENTA Kft. átvette a munkaterületet és elkezdte a kivitelezést. A BKK beruházásában a Teréz körút és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakaszon több hely juthat a gyalog vagy kerékpárral közlekedőknek, és az útpálya burkolatát is lecserélik.

Podmaniczky utca.

Megújul és biztonságosabb lesz a terézvárosi Podmaniczky utca, ahol március 16-án, szerdán kezdődött a korszerűsítés. A projekt keretében a Teréz körút és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti, mintegy 310 méteres szakaszt újítja fel a Budapesti Közlekedési Központ. A munkák 2022 őszén érhetnek véget. A beruházás során

 

megújítjuk az útpálya burkolatát, a lakók és a környéken közlekedők számára is biztonságosabbá tesszük az utcaszakaszt;

új jelzőlámpás csomópontot létesítünk három gyalogátkelőhellyel a Jókai utcánál;

kerékpársávot létesítünk mindkét irányban;

párhuzamos parkolást alakítunk ki a jelenlegi ferde helyett;

a szükséges mértékben felújítjuk a közvilágítást;

a meglévő fákat ápoljuk, és 10 újat telepítünk különleges ültetőgödrökbe, amelyek biztosítják a növények hosszú élettartamát, valamint

megszüntetjük a kihasználatlan jobbra kanyarodó sávot a Bajcsy-Zsilinszky út torkolatában, helyette fák és utcabútorok telepítésével kis teret hozunk létre.

 

A BKK és a Fővárosi Önkormányzat elkötelezett az élhető város megvalósítása mellett a közterület-fejlesztések és -felújítások során, ezért a biztonságra, a használhatóságra, valamint a kényelemre is hangsúlyt fektet. A Podmaniczky utca érintett szakaszán a közlekedési funkció érdemben nem csökken, ugyanakkor a fenntartható közlekedési módoknak (gyaloglás, közösségi közlekedés, kerékpár) átadható térfelületek nőnek.

A terézvárosi Podmaniczky utca felújításának kiviteli tervei tavaly márciusban készültek el, az ősszel pedig lezárult a szerződéskötés folyamata, így a BKK és a közbeszerzési eljárás nyertese, a PENTA Kft. aláírta a kivitelezésre vonatkozó vállalkozási szerződést. A műszaki átadás-átvételi eljárás idén ősszel zárulhat le.

A környéken lévő ingatlanokat a munkák idején is meg lehet közelíteni gyalog. A közösségi közlekedés járatai változatlan útvonalon közlekednek, és mindkét irányban egy-egy forgalmi sáv használható majd változó nyomvonalon.

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet:
fővárosszerte a tervezett ütemben zajlanak a felújítások

A szűkös anyagi források ellenére a BKK elkötelezett a fejlesztések megvalósítása mellett. A nagyszabású, hosszabb ideig tartó munkák, azaz a Blaha Lujza tér és a Lánchíd felújítása mellett tavaly elkészült a BKK beruházásában a rákospalotai Deák utca, az újbudai Péterhegyi út és az újpesti Rózsa utca rekonstrukciója. Az útfelújítási program további eleme az angyalföldi Göncöl utca megújítása, továbbá az Üllői út Szarvas csárda tér és városhatár közötti szakaszának, illetve a Mester utca Ferenc körút és Haller utca közötti szakaszának korszerűsítési terve. Eredményes közbeszerzési eljárás lefolytatása után idén indulhat a zuglói Vezér utca, valamint az újpalotai Erdőkerülő utca és Zsókavár utca felújítása is.