Szeptember 4-től hétvégenként csak az első ajtónál lehet felszállni a 196-os és a 196A buszokra

Budapest, 2021. augusztus 31. Tovább bővül az első ajtós felszállási rendű járatok köre: szeptember 4-től, szombattól hétvégenként csak az első ajtónál lehet felszállni a 196-os és a 196A buszokra.

Az elmúlt időszak tapasztalatait kiértékelve az ArrivaBus Kft. által üzemeltett, a IV. és a XV. kerület között közlekedő 196-os és 196A buszokra vezeti be szeptember 4-től, szombattól a BKK az első ajtós felszállási rendet a szombati és munkaszüneti napokra.

A korábbi hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy az első ajtós felszállási rendnek köszönhetően jelentősen javulhat az utasok biztonságérzete, illetve az intézkedésnek köszönhetően jóval könnyebb a jogosulatlanul utazók kiszűrése is, hiszen a járművezetők már az utazás megkezdése előtt tudják ellenőrizni a jegyeket és a bérleteket. A BKK továbbra is azt javasolja ügyfeleinek, hogy jegyüket vagy bérletüket az utazás megkezdése előtt, a város számos pontján elérhető automatákból, pénztárakban, ügyfélközpontokban, viszonteladói partnereitől vagy mobiltelefonon szerezzék be.

Az elmúlt időszakban a III. kerületet kiszolgáló 34-es és 106-os járatokon, a Budakeszire közlekedő 22-es járatcsaládon, a Dél-Pesten közlekedő 66-os buszcsaládon, a Kőbánya-Kispestet a XVIII. kerület különböző részeivel összekötő 182-es és 184-es buszokon vezették be a hétvégékre az első ajtós felszállási rendet, a csepeli buszokra pedig már hétköznap is csak járművezetői ellenőrzés után lehet felszállni.

A Budapesti Közlekedési Központ a jövőben olyan vonalakra tervezi kiterjeszteni az első ajtós felszállási rendet, ahol az nem okoz fennakadást vagy nem növeli jelentősen a menetidőt. A rendszer nem minden vonalon és nem minden időszakban lesz érvényes, tehát a kifejezetten legforgalmasabb vonalszakaszokon a hétköznapi csúcsidőszakban egészen biztosan nem vezetik be.

Az első ajtós felszállási rendről és az érintett fővárosi vonalakról bővebb tájékoztatás olvasható a BKK honlapján.