A hétvégéken csak az első ajtónál lehet felszállni a 182-es és a 184-es buszokra

Budapest, 2021. július 22. – Július 24-től, szombattól újabb járatokra terjeszti ki az első ajtós felszállási rendet a Budapesti Közlekedési központ: ezentúl hétvégenként csak az első ajtónál lehet felszállni a 182-es és a 184-es buszokra.

Az elmúlt időszak tapasztalatait kiértékelve két újabb vonalon, az ArrivaBus által üzemeltetett Kőbánya-Kispest és Pestszentimre között közlekedő 182-es és 184-es buszokon vezeti be július 24-től a BKK az első ajtós felszállási rendet a szombati és munkaszüneti napokra.

Az első ajtós felszállási rendnek köszönhetően jelentősen javulhat az utasok biztonságérzete. A Budapesti Közlekedési Központ az elmúlt időszakban egy reprezentatív felmérést készített, a kutatásban résztvevők 63 százalékának más utasok viselkedésével kapcsolatban merültek fel problémái. A korábbi időszak és az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy jelentősen javult az ügyfelek komfortérzete a szabálysértő magatartást tanúsító utasok kizárásával.

Az intézkedésnek köszönhetően jóval könnyebb a jogosulatlanul utazók kiszűrése is, hiszen a járművezetők már az utazás megkezdése előtt tudják ellenőrizni a jegyeket és a bérleteket. A BKK továbbra is azt javasolja ügyfeleinek, hogy jegyüket vagy bérletüket az utazás megkezdése előtt, a város számos pontján elérhető automatákból, pénztárakban, ügyfélközpontokban, viszonteladói partnereitől vagy mobiltelefonon szerezzék be.

A Budapesti Közlekedési Központ a jövőben minden olyan vonalra tervezi kiterjeszteni az első ajtós felszállási rendet, ahol az nem okoz fennakadást vagy nem növeli jelentősen a menetidőt. A rendszer nem minden vonalon és nem minden időszakban lesz érvényes, tehát a kifejezetten legforgalmasabb vonalszakaszokon a hétköznapi csúcsidőszakban egészen biztosan nem vezetik be.

Az első ajtós felszállási rendről és az érintett fővárosi vonalakról bővebb tájékoztatás olvasható a BKK honlapján, a bkk.hu/utazasi-informaciok/kozossegi-kozlekedes/elso-ajtos-jaratok linken.