Kelenföld vasútállomás és környéke a köztisztasági akció újabb helyszíne

Budapest, 2021. október 19. – Folytatja akcióját a Budapesti Közlekedési Központ, hogy partnereivel szoros együttműködésben megtisztítsa és élhetőbbé tegye a főváros forgalmas köztereit. A kezdeményezés résztvevői ezúttal a XI. kerületi Etele térnél, valamint a metró- és vasútállomás környezetében dolgoznak, hogy az arra járók tisztább, komfortosabb környezetben utazhassanak, és nagyobb biztonságban érezzék magukat.

A köztisztasági és közbiztonsági akciót a BKK kezdeményezte a kelenföldi metró- és vasútállomás, valamint a Volánbusz autóbusz-állomás területén közlekedők bejelentései alapján, amelyben a Főváros tulajdonában lévő közszolgáltatók, illetve állami és civil szervezetek egyaránt részt vesznek. A Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Köztisztasági és FŐKERT Kertészeti Divíziók, valamint a MÁV és a BKV munkatársai kézi és gépi erővel október 18-án, hétfő éjszaka, illetve 19-én, kedd reggel megtisztították az Etele teret, a kelenföldi villamosmegállókat, a környéken lévő buszvégállomásokat, továbbá a vasúti és metróaluljárót.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrség támogatásával a főváros több forgalmas közterületén állandó rendőri jelenlétet biztosít. A Kelenföldi pályaudvar környékén napközben folyamatosan vannak járőrök, éjszaka pedig visszatérően ellenőriznek a rendőrök, akikhez bármilyen bűncselekmény vagy szabálysértés észlelése esetén fordulni lehet. Ugyanilyen fontos szerepet játszanak az összehangolt akcióban a rendészeti tevékenységet végző FÖRI, valamint Újbuda közterület-felügyelői, a Volánbusz munkatársai, illetve a szociális munkások.

A közös akció és ellenőrzés két hétig tart, ám a BKK az eddigi tapasztalatok felhasználásával, valamint az FKF, a FŐKERT, a BRFK és a FÖRI közreműködésével további forgalmas fővárosi közterek megtisztítását tervezi.

 

Az újbudai köztisztasági és közbiztonsági akcióban részt vesz:

a BKV Zrt.,

a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK Zrt.),

a Volánbusz Zrt.,

a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV Zrt.),

a BRFK XI. Kerületi Rendőrkapitányság,

a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI),

az FKF Köztisztasági Divízió,

a FŐKERT Kertészeti Divízió,

az Újbuda Közterület-felügyelet,

a Menhely Alapítvány,

a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

 

Legyenek élhetőbbek a közterek!

A „Tiszta és biztonságos Budapestért” kampány keretében a BKK korábban a Széll Kálmán tér, az Örs vezér tere, a Boráros tér, a Déli pályaudvar, a Margit híd budai hídfő és a Rákóczi tér közös köztisztasági akcióját szervezte meg, legutóbb pedig partnereivel visszatért a Boráros térre. Nyáron a labdarúgó Európa-bajnokság kiemelt helyszínein (a Keleti pályaudvar és a Puskás Ferenc Stadion metróállomás környezeténél), valamint a városligeti Fan Zone-nál (Szurkolói Zóna) volt fokozott jelenléttel járó összehangolt akció. Hasonlóan kiemelt figyelmet kaptak szeptember 5. és 12. között a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) rendezvényeinek köztéri helyszínei.

 

Közös érdek Budapest tisztán tartása

Budapest tisztán tartása többszereplős feladat, amelyből a főváros vállalatai és az egyes kerületi önkormányzatok mellett az ingatlantulajdonosoknak, valamint a lakosságnak is ki kell vennie a részét. A nagy mennyiségű hulladékot termelő gazdálkodó szervezeteknek ugyancsak jelentős kötelezettségük van. A főváros közbiztonságának és köztisztaságának fenntartása közös érdek, a lakosok, illetve az ott közlekedők együttműködése és odafigyelése is fontos.