A versenyképes szolgáltatás kritériumairól egyeztettünk a Mobilitási Témacsoport ülésén

A Mobilitási Témacsoport idei hetedik ülésének témája a közösségi közlekedés hálózatfejlesztési stratégiája volt. Az egyeztetésen a versenyképes szolgáltatási szint fogalmáról, annak kritériumairól beszélgettünk a civil és szakmai egyesületek képviselőivel, akiknek lehetőséget biztosítottunk álláspontjuk kifejtésére. Észrevételeik időről időre fontos elemeit alkotják a stratégiaalkotás teljes folyamatának.

A Mobilitási Témacsoport legutóbbi ülésén a közösségi közlekedés versenyképességének növelési lehetőségei alkották a központi témát. Ehhez a fogalom definícióját szükséges meghatározni, amelyre a BKK részletesen kidolgozott javaslattal érkezett. Emellett konkrét, elsősorban sugárirányú közösségi közlekedési folyosókat is véleményezhetnek a szervezetek képviselői.

A résztvevők a versenyképes szolgáltatás tervezett kritériumaival kapcsolatban fogalmaztak meg szempontokat, amelyek vonatkoznak

  • a külső városrészek ellátottságára közösségi közlekedéssel,
  • az átszállások számára és minőségi különbségére, valamint
  • a járművek követésének sűrűségére.

 

 

A versenyképes szolgáltatási szint pontos meghatározása egy fontos eleme a közösségi közlekedési hálózat fejlesztésének. A jövőbeli fejlesztések alapját olyan stratégiának kell képeznie, amely a valóban versenyképes szolgáltatás kritériumait pontosan meghatározza, és amelyek teljesítésével a közlekedők valós igényeire választ adó közösségi közlekedési hálózat szervezhető. A főváros minél nagyobb területén kell a motorizált egyéni közlekedés eljutási idejével szemben versenyképes szolgáltatást nyújtanunk, hogy a Budapesti Mobilitási Tervben meghatározott közösségi közlekedési részarány célértékét (50%) teljesítsük. A civil szervezetek, szakmai egyesületek észrevételei a stratégiaalkotás teljes folyamatának fontos adalékai.

A stratégiaalkotás további szakaszaiban az eddigi gyakorlatot folytatva időről időre részt vehetnek a Mobilitási Témacsoport tagjai, amelyről honlapunkon tájékoztatást adunk.

A stratégiával kapcsolatos információk ezen az oldalon érhetők el.

Az idén megújult Mobilitási Témacsoport a budapesti mobilitás kérdéseivel foglalkozó civil szervezetek és szakmai egyesületek együttműködési fóruma. A BKK arra törekszik, hogy a felvetődő kérdéseket minél több szempontból megvitassa a felekkel. Ezzel a lépéssel a társaság a közös megértést és a későbbi döntések elfogadottságát segíti elő.

Részt vennél a Mobilitási Témacsoport munkájában? A jelentkezés feltételeiről ezen az oldalon tájékozódhatsz.