Minden BKK-buszon és trolin megjelentek a holttérre figyelmeztető matricák

Budapest, 2024. július 11. – Több mint 1600, fővárosban közlekedő autó- és trolibuszon megjelentek a holttérre figyelmeztető matricák a Budapesti Közlekedési Központ tavaly elfogadott Közlekedésbiztonsági Stratégiájával összhangban. Az állandó matricák kihelyezésével párhuzamosan egy átfogó kampány keretében közel 120 autóbusz hátulján holttérre figyelmeztető, nagyobb méretű plakátok is megjelentek. Emellett a társaság a témában készített edukációs videókkal segíti a biztonságosabb fővárosi közlekedést.

 

 

Befejeződött a Budapesti Közlekedési Központ holttérre figyelmeztető matricáinak kihelyezése, így immár az összes fővárosi autóbusz és trolibusz viseli az élénk, sárga „Vigyázz, holttér!” feliratú matricákat. A BKK autó- és trolibuszjáratainak oldalán, valamint hátulján a magyar és angol felirat mellett fekete ábra jelzi az autóbusz körüli holtteret.

Az akció nemzetközi példák alapján valósult meg: többek között francia és brit jógyakorlatokat követve helyezte el a társaság a figyelemfelhívó ábrákat a fővárosban közlekedő buszokon és trolikon. A BKK Közlekedésbiztonsági Stratégiájával összhangban, a közlekedési kultúra napján, májusban indult akció keretében június végére több mint 1600 fővárosban közlekedő autó- és trolibuszra kikerült a holttérre figyelmeztető matrica. A kezdeményezés célja, hogy a társaság felhívja a járművezetők, a kerékpárral, rollerrel vagy gyalog közlekedők figyelmét a biztonságos közlekedésre.

 

Mindenkihez szól

A járművek hátulján található matrica menet közben, míg az oldalmatrica a busz mellett piros lámpánál várakozók számára hasznos, hiszen utal arra, hogy a vezetőfülke mellett állva holttérben van a közlekedő, így a busz- vagy troli sofőrje nem láthatja. A matricák kihelyezésénél a BKK számára fontos szempont volt, hogy a közlekedők számára jól látható helyen legyenek, továbbá, hogy valamennyi autóbusz- és trolibusztípusnál egységesen lehessen elhelyezni őket. Az állandó matricák kihelyezésével párhuzamosan közel 120 autóbusz hátulján is megjelennek holttérre figyelmeztető, nagyobb méretű plakátok.

Nemcsak az autóbuszok, trolibuszok környezetében haladó közlekedőket célozza a BKK kampánya, hanem a járművezetőket is, hiszen a biztonságos közlekedés mindannyiunk közös felelőssége. A buszok, trolibuszok vezetői nap mint nap szembesülnek olyan helyzetekkel, amelyek különös odafigyelést igényelnek, ezért munkájukat segítve a BKK szolgáltatói szemléletformálásra fókuszáló oktatást biztosítanak számukra.

 

 

Videósorozat is készül

A program keretében a matricák és a plakátok mellett „Figyeljünk egymásra az utakon” címmel rövid, edukációs videósorozatot is készít a társaság, amely a BKK honlapján és közösségi oldalain lesz elérhető. A sorozat első részeként a társaság egy rövid animációs videóban mutatja be a holttérmatricák funkcióját. A videó ezen a linken érhető el.

Az intézkedések célja, hogy a Budapesten közlekedők – közlekedési módtól függetlenül – minél magabiztosabban és tudatosabban közlekedjenek, valamint, hogy csökkenjen az utakon a konfliktusok száma.