A 99-es buszt és megállóit ellenőrizte partnereivel a BKK

Budapest, 2024. július 2. – Nagy erőkkel folytatódott hétvégén a közös fővárosi járatellenőrzési akció: a BRFK, a FÖRI, a BKV és a BKK munkatársai – a mindennapi alapfeladataikon felül – pénteken, szombaton és vasárnap kiemelten ellenőrizték a Blaha Lujza tértől Pesterzsébetig közlekedő 99-es buszt és megállóit. Az összehangolt kezdeményezés része a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Budapesti Közlekedési Központ stratégiai együttműködésének, és célja, hogy a fővárosban közlekedők nagyobb biztonságban érezzék magukat.

 

Közös hétvégi járatellenőrzés.

 

Három nap, összesen több mint 20 órányi fokozott jelenlét; jegyellenőrök, rendőrjárőrök, közterület-felügyelők és vagyonőrök szoros együttműködése – mindez azt mutatja, nagy erőket mozgósított a BRFK, a FÖRI, a BKV és a BKK június 28-ától 30-áig, amikor a 99-es buszt és megállóit, valamint azok környezetét ellenőrizte.

 

A hétvégi akció keretében

  • a BKK-ellenőrök csaknem 1600 utast ellenőriztek;
  • a FÖRI közterület-felügyelői 50-szer szálltak fel a buszokra, és 53-szor ellenőrizték a vonalon lévő megállóhelyeket;
  • a minőségellenőrök összesen 17 autóbusz felszereltségét és tisztaságát vizsgálták;
  • a rendőrök a buszokon és a megállóhelyeken bűncselekményt vagy szabálysértést nem tapasztaltak, a járat vonalán azonban tetten értek és elfogtak egy autóvezetőt, akit a bíróság jogerősen eltiltott a vezetéstől.

 

Jellemző probléma volt a hétvégén, hogy több utas nem tartotta be az utazási feltételeket, és étellel vagy itallal szállt fel a járműre, így veszélyeztetve mások ruházatát, valamint a jármű tisztaságát, és volt, aki a kutyaszállítás szabályait csak figyelmeztetés hatására tartotta be.

 

Közös hétvégi járatellenőrzés.

 

A BKK az állami szervezetekkel és a fővárosi cégekkel közösen kiemelten kezeli a közösségi közlekedést igénybe vevők biztonságát, ezért egyéb napi teendőin felül rendszeresen vesz részt a közös járatellenőrzési akciókban. Az érintett járatok körét a kezdeményezés résztvevői az utasok és a járművezetők visszajelzései alapján határozzák meg, döntésüket azok észrevételeire alapozva, akik nap mint nap megtapasztalják az utazási körülményeket.

Egész évben folyamatosak a BKK-járatokat, illetve a megállóhelyeket és azok környezetét célzó akciók. A hétvégihez hasonló, kiemelt megmozdulások során

  • a BKK-ellenőrök több csoportban, a vonal teljes hosszán ellenőrzik az utazási jogosultságot, valamint kiszűrik a szabálytalankodókat;
  • a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai fokozott figyelmet biztosítanak a kijelölt járatokra és környezetükre;
  • a biztonsági szolgálat munkatársai nemcsak a járműveket, hanem a forgalmasabb megállókat is ellenőrzik;
  • észrevétlenül, de a BKV civil ruhás munkatársai is a jelen vannak, folyamatosan figyelik a járaton történteket, és szükség esetén azonnal értesítik a rendőrséget, vagy a helyszínre hívják a biztonsági személyzetet;
  • a FÖRI munkatársai a többiekhez hasonlóan csoportokban dolgoznak, és szakaszosan, több átszállással ellenőrzik a vonalon közlekedő járműveket.

 

Közös hétvégi járatellenőrzés.

 

 

Élhetőbbé tesszük Budapestet: tisztább megállók, fokozott rendőri jelenlét, segítségnyújtás a rászorulóknak

A BKK elkötelezett amellett, hogy a fővárosi tulajdonú közszolgáltatókkal, valamint az állami és civil szervezetekkel szorosan együttműködve élhetőbbé tegye Budapestet. Célja, hogy a fővárosban közlekedők tisztább környezetben utazzanak, valamint nagyobb biztonságban érezzék magukat. A járatellenőrzési akció keretében a BRFK és a BKK 2023-ban összesen

  • 46-szor szervezett közös járatellenőrzést, ezalatt
  • csaknem 1150 járművet, illetve 2900 személyt ellenőrzött.

 

Közös hétvégi járatellenőrzés.

 

A résztvevők a járatok mellett a buszsávok szabályos használatát is rendszeresen figyelik, továbbá a BKK folyamatosan kezdeményezi a rendszeres takarításon felül egy-egy forgalmas közterület rendezését és ellenőrzését. A BKK és a Budapesti Rendőr-főkapitányság stratégiai együttműködése kiterjed még a Budapest közigazgatási területén szolgáltatást nyújtó taxik, illetve az engedéllyel vagy az engedély nélkül személyszállítási feladatokat végző személygépkocsik ellenőrzésére is.

A közös akciók folytatódnak, az együttműködésben részt vevők célja, hogy azok hatékonyságát – a lakossági visszajelzéseket is figyelembe véve – tovább növeljék.

 

Budapesti Rendőr-főkapitányság

Budapesti Közlekedési Központ